tisdag 29 mars 2011

Choklad, bourbon och farin
- och lite mer choklad, på det


Jag har gjort liknande efterrätter tidigare, men denna skiljer sig ändå tillräckligt mycket från de andra för att förtjäna ett eget blogginlägg. Faktum är att det var något av en chansning, eftersom jag när jag redan var igång upptäckte att jag hade betydligt mindre mängder choklad hemma än jag trott. Nu gick det som tur var bra, detta till trots.

Mörk choklad-panna cotta smaksatt med bourbon och sötad med farin, toppad av ett tunt lager vit choklad-panna cotta. En alldeles för lång titel för att det ska vara bekvämt. Vad ska jag då kalla den? Panna cotta black and white?

Nej, men - skämt å sido - det var lite svårt att ge denna godsak ett namn. Den har i varje fall redan en hängiven liten fanclub, bestående av oss som hade nöjet att smaka. Jag har skrivit det förut, och jag upprepar gärna budskapet - dra er inte för att göra sådana här miniatyrefterrätter. Det är inte särskilt mycket krångligare än att göra färre och större; det ser generöst ut, och det uppskattas oerhört av de som blir bjudna. Eller vad säger ni, A och M med familjer?

Jag gillar att låta två olika efterrätter komplettera varandra, så som i detta fall de små chokladskapelserna och de andra panna cottorna, de med blåbärskompott och kaneldoftande havrekrisp. De är precis lika goda, båda två. Och med så här behändiga storlekar, kan man äta många.


Mörk och vit choklad-panna cotta med
bourbon och farin
(40 stycken i miniformat)

Tillagningstid: 30 minuter
Avsvalningstid och tid i kylskåp: 4 timmar

250 gram 70% choklad
3 msk Maker's Mark bourbon
0,75 dl farinsocker
2 krm flingsalt
4 dl vispgrädde
4 dl gammaldags mjölk
5 gelatinblad, generöst blötlagda

150 gram vit choklad
2 dl vispgrädde
1 dl gammaldags mjölk
1,5 gelatinblad, generöst blötlagt
cacao eller riven mörk choklad till garnering

Lägg gelatinbladen i blöt. Bryt chokladen i mindre bitar ned i en bunke. Häll över bourbon.
Värm grädde, mjölk, farin och salt i en kastrull. När blandningen sjuder, vispar du ned de blötlagda gelatinbladen, så att de helt löser upp sig. Häll sedan blandningen, under omrörning, blandningen över chokladen i bunken. Fortsätt sedan röra, tills alltsamman löser sig.
Låt chokladblandningen stå och svalna i en halvtimma. Placera ut 40 små engångssnapsglas på en bricka eller i en form. Fördela sedan chokladsmeten jämnt i formarna. Det är lättast om man häller smeten från en liten kanna, i omgångar. Ställ dem i kylskåp i två timmar.

När panna cottorna stått i kylskåp i en timma, kan du förbereda den vita panna cottan:
Lägg gelatinbladen i blöt. Häll grädden i en kastrull tillsammans med chokladen, och värm försiktigt under omrörning. Blanda ned gelatinet, så att det helt löser sig.
Låt den vita panna cottan svalna till rumstemperatur. Fördela den därefter över de mörka panna cottorna. Ställ tillbaka i kylskåp i ytterligare minst en timma.
Pudra över cacao eller riven choklad precis innan serveringen.

3 kommentarer:

  1. Båda pannacottarecepten ska jag prova snarast, vet inte vilken jag vill prova först, de låter underbara båda två.

    SvaraRadera
  2. matarkivet: Då måste du nog pröva båda, helt enkelt....;-)!

    Cupcakesfluffan: Ta
    ck ska du ha!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...