fredag 18 mars 2011

Husets ful-tapenade,
i gott sällskap


Det har blivit så, sedan januari, att min man och jag ofta tar oss något att äta efter att barnen lagt sig på onsdagskvällarna. Eftermiddagen präglas i hög grad av aktiviteter, och det är en ren lyx att slå sig ned i soffan efter en intensiv dag, och njuta av något enkelt.

I onsdags blev det lite improviserad plockmat. Jag tog fram en av mina surdegsbaguetter ur frysen, plockade ur kylen fram charkuterier från Ridderheims som jag köpte på "Passion för mat"-mässan, och så snodde min man ihop vår sedvanliga ful-tapenade. Vi hällde upp var sitt glas rött; mer än så behövs inte för att få en vanlig onsdagskväll att kännas nästintill festlig.

Jag må vara en matsnobb i vissa avseenden, men jag är barnsligt och närapå smaklöst förtjust i gröna oliver fyllda med pimiento. Om man tar en burk sådana oliver, och mixar dem med strimlade, soltorkade tomater, en vitlöksklyfta och en skvätt fin olivolja - ja, då får man familjens ful-tapenade. En sagolikt smaskig gucka, som passar otroligt bra att sluka med bröd och charkuterier, och ett glas rött, en vardagskväll i mars.

Husets ful-tapenade
1 burk gröna oliver med pimiento
en rågad matsked strimlade, soltorkade tomater
1 stor vitlöksklyfta, finriven
en skvätt fin olivolja, gärna fruktig

Mixa dessa ingredienser till en slät röra. Servera den till tunna skirvor bröd, eller till grissini.

8 kommentarer:

 1. Härlig blogg du har! Återkommer! ;)

  SvaraRadera
 2. Ful-tapenade for the world! Jag tycker det låter smaskens.

  SvaraRadera
 3. Jag gillar din blogg, både design och innehåll :)

  SvaraRadera
 4. Vad gott det låter! Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
 5. Så gott och jag gillar ditt nya utseende på bloggen :-)

  SvaraRadera
 6. Så ska man ha det en onsdagskväll!

  SvaraRadera
 7. Hej! vilken trevlig blogg du har) hittade den genom facebook! visst är det gott med dom billiga folkliga piemento oliver) äter dom ofta som apperativo innan vi äter mat på kvällen, vid 18.00 tiden sätter vi fram lite oliver och annat och min son smaskar på ! han är tre och älskar dom här oliver mer än andra oliver..bara att se till att han inte blir mätt innan vi äter) Hälsningar Cleo.

  SvaraRadera
 8. Fru Matglad: Tack ska du ha, och välkommen tillbaka!

  Lisa FW: Tack! Not so fancy kan vara väldigt, väldigt gott.

  Christer: Tack, det värmer!

  Hovkonditorn: Ja, delikat, i all enkelhet! Trevlig helg, du också!

  Cupcakesfluffan: Dubbel-tack!

  Silver: Livskvalitet!

  Cleo: Tusen tack! Jag gillar särskilt att du hittat hit via Facebook.
  Kul att du har en liten oliv-älskare. Kan meddela att inget av våra fyra barn uppskattar oliver, men de växer nog till sig; jag själv lärde mig inte uppskatta oliver förrän i vuxen ålder.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...