söndag 20 mars 2011

Vad tycker vi om isterbands-gratäng?

Halva familjen älskar Janssons; ja, vi hyser närapå en passionerad kärlek till denna typiskt svenska klassiker. Vad gäller den andra halvan av familjen, så brukar jag laga en variant med rökt skinka, för att tillfredsställa deras tycke och smak. Förhoppningsvis ska de väl växa till sig, och utveckla samma besatthet som vi andra.

Vad har då detta med isterband att göra? Inte mer än att det slog mig,m i veckan som fick, att det borde vara gott att laga till en sorts variant på Jansson, fast med smulade, stekta isterband, i stället för ansjovis. Jag är fullt medveten om att det garanterat stått att finna diverse olika varianter på lådor och gratänger om jag hade velat söka efter dessa. Det ville jag emellertid inte. Givetvis var själva syftet att laga en egen variant.

Det ska erkännas att det här tog lite längre tid än en middag kanske vanligtvis gör en vardagskväll, men det var värt besväret. Tro mig, det var i allra högsta grad värt besväret. Det här är vansinnigt gott. I synnerhet i sällskap med den lilla sallad jag svängde ihop som tillbehör. Den förtjänar ett eget inlägg.

Jag hade hittat mina favoriter bland isterband, de goda från Ello i Lammhult. De extra syrliga, så klart. Gudomligt goda; om man gillar isterband, men det gör väl alla?


Isterbands-Jansson
Förberedelser: cirka 25 minuter
Tillagningstid: 40-45 minuter

smör till ugnsformen
300 gr isterband (1 paket Ellos syrliga isterband, 2 st)
1,2 kilo mjölig potatis
2 små gula lökar
2 dl crème fraische
2 dl vispgrädde
2-3 dl gammaldags mjölk
salt och svartpeppar
0,5 kruka färsk timjan, repad

Sätt ugnen på 200 grader. Snitta isterbanden; drag av dem skinnet, och smula korvköttet ganska fint. Hetta upp smör i en stekpanna, och bryn isterbandssmulorna i omgångar, på medelvärme, under flitig omrörning. De fastnar lätt.
Värm crème fraische, grädde och mjölk i en kastrull; tag den från plattan precis innan de börjar sjuda.
Skala, skiva och strimla potatisarna. Finhacka lökarna.
Smörj en ugnsfast form. Varva potatis, lök, isterbandssmul och repad färsk timjan. Krydda med salt och svartpeppar. Upprepa detta. Häll därefter över de varma mjölkprodukterna. Platta till gratängen med en stekspade så att allt trycks ned i vätskan.
Tillagas i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter.

5 kommentarer:

 1. Tycker det lät gott med den där syrligheten i en janssongratäng - det blir en ingemarsson om man nu får vara lite 031-ig. Äter dock isterband alldeles för sällan, min man gillar dem inte

  SvaraRadera
 2. Spännande!
  Tycker fröken Dill

  SvaraRadera
 3. Snålvattnet började rinna, älskar isterband, men lagar det alldeles för sällan.
  Hälsningar
  Ewa

  SvaraRadera
 4. Anna B: Det går alldeles utmärkt att vara lite 031-ig, i lagom doser ;-). Och - ja, det var verkligen otroligt gott!

  Fröken Dill: Lite lagom vardags-edge ;-)?

  Ewa: Isterband är underskattade; borde helt klart ätas mer av och oftare!

  SvaraRadera
 5. Tack för tipset, skall praktisera detta i morgon. Tänkte ändå fräsa även löken och blanda godiset med halvfabrikat från någon. Nåväl, det är till hälften fusk, men kan eventuellt förlåtas i det långa loppet, får väl höra av mig hur det gick!
  I förbigående sagt är det bara hälften av vår hushåll som gillar isterband - vi är två!
  /Farsan

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...