fredag 25 mars 2011

Oss panna cotta-fetischister emellan

Panna cotta med blåbärskompott
och kaneldoftande havrekrisp.
Det godaste på länge.

Ni får förlåta mig. Det är inte precis första gången jag bombarderar er med ett recept på mini-panna cotta. Ni som läst här ett tag känner till min barnsliga svaghet för både efterrätten i fråga, formatet, och inte minst det stora antalet. Det är inte för inte det finns en egen etikett för Panna cotta på SMASKENS.
Samtidigt är jag kräsen. Panna cotta ska vara krämig, inte stabbig. Tillbehören måste komplettera, och vara välproportionerade.

Ni kanske ändå undrar varför jag en lördag i mars ställer mig och lagar till 40 mini-panna cottor? Svaret är enkelt: middagsbjudning. Det vill säga, om vi har två familjer på besök, och vi sammanlagt är sex vuxna och tio barn, då är 40 små glas med panna cotta inte för mycket. För att vara på den säkra sidan, hade jag också lagat till de små choklad- panna cottorna med bourbon och farinsocker, täckta av vit choklad-panna cotta, som ni ser i bakgrunden. Recept kommer på dessa.

Smakkombinationerna i denna nygamla variant påminde om blåbärspaj. En uppochnedvänd sådan, med vaniljen i form av panna cotta, blåbären i mitten och själva pajen, eller krispet, på toppen. Otroligt gott, och fina kontraster i konsistenserna. Jag kan inte annat än rekommendera denna goda efterrätt; jag är mycket nöjd med resultatet. Den som så vill kan givetvis strunta i att göra miniatyrer, och göra större portioner i stället.

Panna cotta med blåbärskompott
och kaneldoftande havrekrisp

350 gram blåbär
1,25 dl råsocker
1 gelatinblad, generöst blötlagt

8 dl grädde
2 dl gammaldags mjölk
1 dl råsocker
1 vaniljstång; delad och urskrapad
5 gelatinblad, generöst blötlagda

1,5 dl havregryn
2 msk rörsocker strö
2 msk smör
0,25 tsk kanel

Värm fem deciliter av grädden i en kastrull tillsammans med socker och vaniljstång. När sockret löst sig, och grädden är nära att sjuda, drar du den från plattan, och vispar ned gelatinbladen så att de helt löses upp. Häl sedan i resterande tre deciliter grädde samt mjölken, och låt det hela stå och svalna, medan du kokar ihop blåbärskompotten och gör havrekrispet.
Lägg blåbären och sockret en kastrull, och låt det hela koka på medelvärme i cirka 20 minuter. Rör om emellanåt, och sänk värmen, om det kokar för kraftigt. Rör ned gelatinbladet så att det löser sig, när kompotten är klar. Ställ kastrullen åt sidan för att svalna.
Smält smöret i en gjutjärnsstekpanna. Strö i sockret och havregrynen. Stek på medelhög värme under konstant omrörning, så att havregrynen blir brynta och får vacker färg, utan att brännas. Häll havrekrispet på ett bakplåtspapper för att svalna.
Sprid ut fyrtio engångssnapsglas på brickor eller i formar. Fördela därefter panna cotta-smeten i dem. Ställ i kylskåpet för att stelna i åtminstone tre, gärna fyra, timmar. Fördela blåbärskompotten ovanpå panna cottorna, och smula över havrekrispet precis innan serveringen, så att det behåller sin knaprighet.

14 kommentarer:

 1. Men panna cotta kan man ju inte få nog av. Det låter strålande gott. Jag är mest fascinerad över att ni har 40 små bägare att ha dem i. Kramar! Jenny

  SvaraRadera
 2. Jenny: Nej, man får aldrig nog
  :-). Bägarna är, skam sägandes, engångssnapsglas. Men om jag hade mer plats hemma skulle jag överväga att köpa ett gäng billiga i glas på exempelvis IKEA. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns perfekt stora glas på Ikea

   Radera
 3. Tror att jag kör ditt recept nu på lördag. Hur många kan jag räkna med att det räcker till? . Vi blir 12 stycken .

  Gud vad jag velat fram och tillbaka med dessert klurande men nu tror jag att jag är på banan TACK!

  Carina i Älvsjö

  SvaraRadera
 4. Ser verkligen trevliga ut! Är dock inte så sugen på att köpa/plocka blåbär sen det där otrevliga i Uddevallatrakten upptäcktes... Tror det får bli några andra bär eller odlade.

  SvaraRadera
 5. Oh. My. God.

  Nu loggar jag ut härifrân, omedelbart. *dreglar*

  SvaraRadera
 6. Det ar sa latt att panna cotta blir trakigt, men dina ar precis tvartom! Ska jag absolut testa.

  SvaraRadera
 7. De lät supergoda. :)
  Kanske skulle bli en trevlig överaskning för min pojkvän att komma hem till efter att han gjort tenta hela dagen idag.. :P Tack för tipset och receptet. :)

  SvaraRadera
 8. Carina: Förlåt för mitt alldeles för sena svar! Hoppas att du vågade dig på att pröva receptet; jag tror nog att det borde ha räckt till 12 pers, även fast det ju alltid finns personer (såsom jag själv) som kan äta hur många som helst...;-)!

  Sara: Kom snart tillbaka *frestar* ;-)!

  Matarkivet: Ja, panna cotta kan faktiskt vara urtråkigt. Om den är för gelatinstabbig, och har för lite "topping", är den rena pesten. Men, inte dessa, som tur är!

  Cupcakesfluffan: grymt gott :D!

  Myownhome: Tack! Jag tror att vem som helst skulle bli mycket tacksam över att komma hem till några av dessa!

  SvaraRadera
 9. Riktigt läckra ser de ut, perfekt med små smakportioner.
  Är rätt så nybörjare själv på pannacotta, de hade inte kommit riktigt till restaurangvärlden här i Jämtland när jag sjukpensionerades från mitt kockjobb för 10 år sen. Då var det mer mousse och fromage på menyn.
  Men det är definitivt något som kommit för att stanna i mitt kök :)

  SvaraRadera
 10. Birgitta: Visst är det härligt med panna cotta? Variationsmöjligheterna tycks mig oändliga. Å andra sidan, känns nu mousser och fromager närmast exotiska. Jag tror de är på väg tillbaka, som desserter, inte bara i moussetårtor, som ju varit på ropet ett bra tag nu. Allt kommer ju tillbaka, förr eller senare, eller hur?

  SvaraRadera
 11. Just gjort en hallonmousse för att ta med till min Mamma. Hon har svårt för pannacotta, tycker den är för stabbig..

  Gjorde många tårtor med mousse som fyllning förr, det blev väldigt bra.
  Nu tål jag inte gluten längre, då är de modernare moussetårtorna suveräna.
  Tror också att vi kommer att gå tillbaka till mycket av den mat vi åt för så där 20-30 år sen.

  SvaraRadera
 12. Birgitta: Ja, det gäller att ha en väl avvägd balans. För stabbig panna cotta är förfärligt! Jag vill att den ska vara lite krämig.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...