torsdag 31 mars 2011

Därför bakar jag aldrig scones


Varför skulle jag sälv baka, när jag är gift med en man som bakar de mest gudomligt goda scones? Hemligheten ligger i grund och botten inte i receptet, för det finns en uppsjö av recept på just scones. Må så vara att salt är en viktig ingrediens, för jag kan bara inte med för söta scones. Väl medveten om att det säkert finns någon därute som vidhåller att riktiga scones inta ska innehålla salt. Strunt samma. För att det ska bli gott, behövs det en ton av sälta, inte minst för att matcha favorittillbehören cream cheese och björnbärsmarmelad. Eller varför inte smör, och hallonmarmelad? Eller ev lagrad grevé och bitter apelsinmarmelad? Listan kan göras lång.

För att återgå till temat: ingen bakar i mitt tycke så goda scones som min käre make. En sconesfrukost är en, minst sagt, ganska trevlig start på dagen, det tror jag vem som helst är benägen att hålla med om. För oss handlar det ofta om lyxig helgfrukost på landet. Som ni kanske kan se, bakas våra scones i muffinsplåt. Sedan vi började med detta, har vi aldrig velat pröva något annat. Det blir helt enkelt bäst, på det här viset.


Min mans scones (12 stycken, stora)
Förberedelsetid: 10 minuter
Tid i ugnen: 15-20 minuter

smör till muffinsplåten
450 gram vetemjöl(cirka 7,5 vetemjöl)
1,5 tsk salt
1msk socker
3 tsk bakpulver
150 gram kylskåpskallt smör, skuret i centimeterstora kuber
2 dl filmjölk, eller mild naturell yoghurt

Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en muffinsplåt. Blanda mjöl, salt, socker och bakpulver i en bunke. Lägg i smörtärningarna. Arbeta in smöret i torrvarorna genom att gnida ingredienserna mellan handflatorna.
När blandningen liknar en grov smuldeg, med små bitar av smör kvar, blandar man i filmjölk eller yoghurt. Det blir bäst resultat av att blanda med handen, och inte med redskap. Det viktigaste är att inte arbeta för länge med degen. Slarva, helt enkelt. Och ingen, ingen elvisp.
Fördela degen i muffinsplåtens fack med hjälp av två skedar.
Grädda sconesen i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter. Tag därefter ut dem ur ugnen, och tag efter några minuter upp dem. Lägg dem på ett galler eller en bakhandduk, för att svalna.

10 kommentarer:

  1. Kul med en make som kan baka scones, önskade han kunde smitta av sig på min sambo lite :-) och salt ja, det måste det allt vara i, skall testa receptet i helgen

    SvaraRadera
  2. Cupcakesfluffan: Min käre man är mycket talangfull i köket, och vi kompletterar varandra bra - som tur är ;-). Kul att du vill testa receptet!

    SvaraRadera
  3. Så gott med scones.

    Vi brukar bakar också scones i muffinsform. :-)
    Vi brukar riva ner ett par dl ost i smeten innan vi gräddar, och ibland även knaperstekt bacon.... Blir faktiskt väldigt gott :-)

    SvaraRadera
  4. Till frukost tycker jag absolut att det inte far vara for sott, men scones till cream tea ar ju istallet for kaka, och da far de garna vara sotare och ha massor av clotted cream pa!

    SvaraRadera
  5. helt grymt är att inte ta i ngt socker och ersätta ca 50 gram smör med ca 100 g grönmögelost

    /A

    SvaraRadera
  6. Matbloggen: Det låter gott!

    matarkivet: Helt rätt! Jag bokmärkte dina scones för en evighet sedan, för övrigt. Måste bara dem framöver!

    A: Det var längesedan vi gjorde det!

    SvaraRadera
  7. Scones, det var länge sedan! Bra med män som fixar mat! J och hans kompis överraskade med hemgjord fläskkorv och hästkorv förra helgen. Galet gott!
    Tyckte fröken Dill

    SvaraRadera
  8. Fröken Dill: Vilken härlig överraskning! Sådant gillar jag.

    SvaraRadera
  9. Scones är gott och salt skall det vara i :)

    SvaraRadera
  10. Jag har testat ett par gånger, men mina scones blir alltid ovanligt torra. Man blir knappt kladdig om händerna och kan rulla degen mot slutet. Jag har vägt mjölet och gjort om vid tre olika tillfällen men det blir likadant. Mystiskt!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...