onsdag 9 mars 2011

10-timmars-kalvbog med
öl, lök och timjan


Jag medger villigt att detta är ful mat; rent ut sagt förskräckligt ful mat. Men, det smakar gudomligt gott, och det är ju faktiskt det viktigaste - eller hur?

Någon gång har jag nog tänkt att det måste finnas en gräns för hur många recept på långlagat kött jag kan publicera? Det måste rimligen finnas en begränsning för i vilken omfattning det går att variera detta tillagningssätt? Om det nu gör det, så är jag i varje fall inte där; inte än.

I går morse satte jag som så många gånger förr in en gryta i ugnen, innan jag körde till jobbet. Denna gryta plockades inte ut förrän drygt tio timmar senare. När jag lyfte på locket, kunde jag beskåda en tjock skiva kalvbog, som var så mör att den föll isär när jag försökte lyfta upp den på ett fat. U grytan återstod gula lökar, som givit smak åt spadet, och som tillagats så att de var mjuka, men fortfarande höll sin form. Spadet - ja, det bestod av ljust öl, som fått smak av lagerblad, timjan, en vitlöksklyfta, de tidigare nämnda lökarna, samt inte minst de aromer som strömmat ur köttet, under alla de timmar tillagningsprocessen pågått.

Jag upphör inte att fascineras över hur mycket smak som kan uppstå ur dessa enkla ingredienser. Här behövdes ingen smakförstärkare av något slag. Det räckte så bra med att reda av spadet med vispgrädde och vetemjöl, ta i lite extra salt och vitpeppar, och sedan lägga tillbaka det rensade köttet och lökarna.

Ingen snygg mat, inte alls, men så god; så vansinnigt god. Ibland finns det helt enkelt ingenting som slår kött, sås och potatis.

Långlagad kalvbog med öl, lök och timjan
drygt 1 kilo kalvbog
salt nymald vitpeppar
2 lagerblad
cirka 0,5 kruka timjan
2 stora eller tre små gula lökar; skalade och delade
1 stor vitlöksklyfta, skalad och delad
råsocker
0,5 liter lager

1 dl vispgrädde
1 msk vetemjöl

Sätt ugnen på cirka 85 grader. Salta och peppra kalvbogen på ömse sidor. Lägg den i en emaljerad gjutjärnsgryta. Tillsätt lökarna, vitlöksklyftan, lagerbladen, timjanstjälkarna och en gnutta råsocker. Häll i ölen, och lägg på locket på grytan. Ställ in den i ugnen, och låt den sedan stå där i uppemot tio timmar.
Ta ut grytan ur ugnen. Plocka upp köttet. Tag bort timjankvistarna, lagerbladen och vitlöken. Blanda vispgrädde och vetemjöl till en slät smet, och vispa ned den i spadet. Koka upp under omrörning, så att spadet reder sig. Smaka av med salt och vitpeppar.
Rensa köttet och dela det i mindre bitar. Lägg till baka köttet och lökarna i den varma såsen grytan, och låt dem värmas upp på nytt.

Servera med pressad potatis och smörslungad brysselkål. Drick gärna en öl till.

13 kommentarer:

 1. Wow.... verkar mer än spännande och gott! Ska jag lägga i prova-på-sidan.

  SvaraRadera
 2. Det låter helt sensationellt gott! Fortsätt att posta långlagade saker, snälla - jag är fortfarande för feg för att prova (läskigt att lämna ugnen på...) men snart så. :)

  SvaraRadera
 3. Gränslöst gott! Och långkok förtjänar gränslöst många inlägg. Hejaheja !

  /Linda

  SvaraRadera
 4. Men Annika, jag går helt upp limningen här! Måste, måste ägna en söndag åt denna kötträtt.

  SvaraRadera
 5. När våra grannar bjöd på söndagsmiddag för ett tag sedan fick vi långlagad kalv. Köttet blev helt fantastiskt. Då köttet av sig självt fallit sönder i så fina lagom stora bitar.

  SvaraRadera
 6. Wohoo, jag har begått min första långlagning i ugnen. Bara en buljong på oxben, men ändå. Den blev hur bra som helst under natten.
  Hälsar Dillen

  SvaraRadera
 7. Jag blir jätteinspirerad och kommer absolut att prova detta!

  SvaraRadera
 8. Ja för tusan, långkok är ju din grej!

  SvaraRadera
 9. Förlåt, menade inte att vara anonym. Det gick lite snabbt där ;)

  SvaraRadera
 10. Vad smart! Jag slängde i en stor fläskkarré med ben i ugnen med samma saker du använde i ditt recept och lät det stå från sju igårkväll till halv sex i morse när jag steg upp. Ställde ut grytan på balkongen imorse. Underbart sätt att få långkok till middag en vardag.

  SvaraRadera
 11. Caroline: Ja, visst måste du pröva att långlaga kött!

  Anne: Tack! Du får passa på en helg, och hålla dig hemma!

  Smakverkstan: Tack, härligt att höra!

  J: Ja, det tycker jag faktiskt att du måste ;-) !

  Remsan: Visst är det magiskt?

  Fröken Dill: Tack för inspiration,. det måste jag ju göra!

  Annika: Så kul!

  Anna B: Ingen fara! Ja, jag har ju nichat in mig en aning på just långkok.

  Maria: Visst är det riktig vardagslyx?

  SvaraRadera
 12. Nu har jag köpt ingredienser men fick nöja mig med kalvhögrev. En fråga om bästa vinet till: jag tänker mig Chablis eller Sancerre, alltså ett ganska stramt vitt vin. Vad tror du?

  SvaraRadera
 13. Hur mycket salt socker och peppar?

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...