lördag 5 mars 2011

Sublima fläskkotletter i senapssås, med inspiration från Nigel Slater


Igår morse när jag vaknade led jag fortfarande av sviterna efter den underliga åkomma som hemsökt mig sedan i onsdags. Den tog sig bland annat uttryck i en fullständig avsaknad av aptit, vilket medförde att jag inte satte någon pizzadeg, vilket annars är brukligt på fredagsmorgnar. Framåt lunchtid återkom plötsligt både aptiten och inspirationen, den senare efter att jag ägnat en god stund åt att bläddra i Nigel Slaters Kitchen Diaries, som jag införskaffade redan förrförra hösten, men inte tittat i så mycket som jag kanske borde.

Ofta får jag spontant inspiration och uppslag till maträtter, utan att läsa i vare sig kokböcker eller mattidningar. Då är det lätt hänt att glömma bort att bristande inspiration ofta botas både snabbt och lätt med hjälp av rätt sorts matrelaterad läsupplevelse.

Jag har skrivit om Nigel Slater tidigare, och jag skriver gärna om honom igen. Inte bara gärna, utan till och med med största glädje, för han förtjänar en ordentlig utvikning.
Mannen är ett geni.
Att ingen av hans kokböcker översatts till svenska, och att ingen av hans BBC-serier visats i svensk television, det är inget mindre än en skam. Min man och jag köpte hans första kokbok, Real Food, på vår första resa tillsammans till London (den första av många), hösten 1998. Sedan dess har vi aldrig upphört att fascineras och inspireras honom och av hans vackra, och inte minst användbara (vilket sannerligen inte är en självklarhet) kokböcker. Här är hans hemsida, där man får en bra sammanfattning av hans karriär, och inte minst av hans utgivna böcker. Nigel Slater publicerar också regelbundet recept i The Guardian.

När jag satt och bläddrade i den del av Kitchen Diaires som avser sen vinter och tidig vår, snubblade jag över ett recept på fläskkotletter i senapssås som genast slog an en sträng hos mig. Efter ett besök på Sandströms, som resulterade i några av de absolut tjusigaste kotletter jag någonsin skådat, anrättades i går kväll en rätt som vida överträffade mina förväntningar, och som definitivt kommer bli en klassiker i vår familj.

Fläskkotletter, vitt vin, två sorters senap och grädde. Det kan inte bli annat än bra. Nigel kryddade själv sin sås med skivade cornichonger, men jag valde att servera dessa som tillbehör. En sallad bestående av isbergssallat, fint strimlad schalottenlök och grovt hackade valnötter blev i sällskap av cornichonger och mina surdegsbaguetter de perfekta tillbehören till de saftiga kotletterna och den suveräna såsen. Såsen inbjöd, minst sagt, till att doppa brödbitar i.

Marqués de Cáceres Crianza (nr 2734) var ett mycket bra dryckesval till denna måltid, som verkligen var över förväntan god; trots att förväntningarna var minst sagt högt ställda.
Förresten, så måste jag passa på att rekommendera cornichongerna av märket ICA's egna, som jag av en slump köpte för en tid sedan. De har en påtaglig smak av dragon, och passade otroligt fint till senapssåsen.


Fläskkotletter i senapssås
(för en stor, hungrig familj)

1,2 kilo riktigt fina fläskkotletter
olivolja och smör
flingsalt och nysmald vitpeppar
1,5 dl vitt vin
2 stora vitlöksklyftor
2 dl vispgrädde
2 msk dijonsenap
2 msk grovkornig dijonsenap
0,5 dl bladpersilja, grovt hackad

Torka av kotletterna, och krydda dem på ömse sidor med flingsalt och nymald vitpeppar. Hetta upp olivolja och smör i en gjutjärnsstekpanna, och bryn kotletterna på ömse sidor. Låt de färdigbrynta kotletterna vila på en tallrik.
Skeda upp överflödigt fett ur pannan, förutom, en dryg matsked, och spara det resterande i en liten skål. Lägg i vitlöksklyftorna hela, men skalade, och häll över vitvinet. Låt det koka upp, och vispa runt i stekpannan för att få upp det goda från kotletterna. Häll i grädden, och tillsätt sedan senap. Blanda noga, och låt såsen småputtra någon minut, så att den tjocknar.
Lägg i kotletterna, lite omlott, så att de ryms, och häll även i den köttsaft som sipprat ur dem ned i tallriken de vilat på. Lägg på ett lock på stekpannan, och låt alltsamman puttra på låg temperatur några minuter.
Strö över bladpersiljan precis innan serveringen, och njut sedan av kotletterna, gärna med ovan nämnda tillbehör.

1 kommentar:

  1. Som vanligt skriver du om fläskkött så att till och med fläskofoben fröken Dill blir sugen! Fast jag har faktiskt också för ovanlighetens skull lagat fläskkött en del på sista tiden.

    Massa hälsningar från Dillen

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...