tisdag 8 mars 2011

Långlagad lammrygg med rödvin,
tomater och rosmarin


Det här är en av de godaste lammrätter jag någonsin ätit; på heder och samvete intygar jag detta. I fredags fick jag tag på en fantastisk bit lammrygg hos Sandströms, och i söndags var det äntligen dags att tillaga den. Lammet fick samsas i grytan med bland andra sina goda vänner rödvinet, vitlöken och rosmarinen.

Jag ville ha smak av tomat, men inte de vanliga krossade tomaterna, som jag befarade skulle kunna ta över rent smakmässigt. I stället valde jag Muttis konserverade coctailtomater, som är något så vansinnigt goda. Jag kan faktiskt inte riktigt begripa hur tomater som kommer från en konservburk kan smaka så solmoget och hålla formen och konsistensen så bra.

Mitt tillvägagångssätt liknar lite det vid min senaste långlagning; dillkött på kalvbog. Det kan kanske verka omständligt att först långlaga en hel köttbit, därefter rensa och finfördela den, och slutligen återbörda den i en redd sås. Vore det inte enklare att köra med grytbitar från början? JO, kanske det, men mitt syfte är inte att tillaga grytbitar. Jag är så förtjust i att låta köttet tillagas helt, och således behålla sin alldeles egna, köttiga smak. Först är det är färdiglagat och smältande mört, vill jag blanda ned det i dess smakrika sås.

Denna lammrygg smakade lamm, men samtidigt så milt att det aldrig ens kom i närheten av den ganska påträngande lammsmak som bara vi som verkligen älskar lammkött kan uppskatta. Jag tror att detta möjligen kan ha något med tillagningssättet att göra. Den långsamma nedbrytningen av bindväv och fett; i synnerhet lammfett har ju en ganska påträngande smak. Men, vad vet jag? Bara så mycket som att detta var alldeles gudomligt gott. Och det blev inte mindre gott av att det möra köttet, och den gräddiga rödvinssåsen med tomater, serverades med ett luftigt potatismos, smaksatt med parmesanost, och vars potatisar kokat tillsammans med vitlöksklyftor.

Jag åt upp de sista resterna till lunch idag, och det kändes närapå vemodigt att skrapa de sista såsresterna från tallriken.

Lammrygg med rödvin, tomater och rosmarin
1,2 kilo lammrygg
salt och nymald svartpeppar
olivolja
2 dl rödvin
1 burk Mutti coctailtomater
råsocker
2 lagerblad
1 gul lök
4 stora vitlöksklyftor
en rejäl grabbnäve rosmarin

1 dl vispgrädde
0,5 msk vetemjöl

Sätt ugnen på 100 grader. Salta och peppra lammryggen runtom. Häll en skvätt olivolja i en emaljerad gjutjärnsgryta. Lägg ned köttbiten, och tillsätt den gula löken och vitlöksklyftorna; skalade, men hela. Lägg i lagerblad och rosmarin, häll i rödvin och tomater, och krydda sedan vätskan med mer salt, svartpeppar samt en gnutta råsocker.
Lägg på locket, ställ in grytan i ugnen, och lämna den där i fem-sex timmar.

Tag ut grytan ur ugnen. Fiska upp köttbiten, och lägg den åt sidan. Tag bort rosmarin, lagerblad, vitlöksklyftor och den gula löken ur spadet. Låt sedan spadet koka upp, och reducera till drygt halva sin mängd. Skumma spadet noga. Blanda sedan vispgrädde och vetemjöl, och vispa ned det i spadet. Koka upp det på nytt, så att det reder sig. Smaka av med salt, svartpeppar och råsocker.
Plocka loss köttet från benet, och putsa bort fettet. Vänd därefter ned köttet i såsen, och värm upp det på nytt.

Servera med potatismos, och exempelvis haricots verts.

8 kommentarer:

 1. Det här receptet vågar jag knappt visa för J. Han är fullständigt galen i långlagade lammgrytor. Jag gillar dem också, bara det inte blir för mycket smak av kofta. (Antar att det inte är någon risk med det fina lammköttet.)
  Många hälsningar från fröken Dill

  SvaraRadera
 2. Jag ha rlammryg gi frysen..gissa vad jag ska laga till helgen ??

  Åh ! Är fröken Dill tillabaka ! Underbart !
  // Tatiana

  SvaraRadera
 3. Väldigt fin lammrygg, Annika. Lamm och rosmarin kan liksom aldrig bli fel. Brukar sällan ha grädde i mina grytrecept, men det verkar klockrent här!

  SvaraRadera
 4. Fröken Dill: Jodå, visa detta för J, jag tror att du också skulle gilla detta!

  Tatiana: Visst är det roligt att Frk Dill är tillbaka? Klart att du ska laga detta, vännen!

  Anna B: En fantastisk lamrygg!En liten skvätt grädde gör susen, tycker ju jag, som är grädd-älskare ;-).

  SvaraRadera
 5. Tack! Hade tagit ut en lammrygg ur frysen i går kväll. Googlade recept och fann detta. Underbart gott. Perfekt avslutning på en påsk med osedvanligt fint väder. Dvs, "lägg maten i ugn och släng dig ut på skidor". Mest troligt en favorit i repris.

  SvaraRadera
 6. Riktigt gott blev det. :)

  SvaraRadera
 7. Den här grytan har jag lagat två gånger och den har varit underbart god. Jag gjorde den av lammkött från Asperö.

  SvaraRadera
 8. Jag har nu lammgryta i ugnen. Det ska bli smaskens.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...