torsdag 3 mars 2011

Inget värmer som kycklingsoppa


Vi har haft helt absurda mängder kycklingskrov i frysen. För några söndagar sedan gjorde vi äntligen slag i saken, och kokade kycklingbuljong. Av buljongen blev det sedan en kycklingsoppa som jag nästan vill tillskriva magiska egenskaper. Det råkar vara så, att jag sedan några veckor tillbaka tillbringar dryg timma varje måndagskväll i simhallen, eftersom våra två äldsta barn går i simskola. Jag plaskar runt med barnen, och försöker hålla modet uppe, trots att jag fryser något vansinnigt av att ligga i blöt.
När vi väl kommer hem, känns det som att jag inte tinar förrän efter flera timmar. En viss måndag i februari gick det emellertid snabbt att få upp värmen, då jag kom hem till min mans kycklingsoppa.
Jag har för mig att jag faktiskt läst någonstans att kycklingsoppans läkande effekt är vetenskapligt bevisad? Nu var jag ju inte direkt sjuk, utan endast frusen, men efter att ha ätit två portioner av den gudomliga soppan var jag både varm och på gott humör.

Vi kokade soppan på söndagskvällen, ställde sedan ut den i snön. Vi plockade in den nästa morgon, ställde den i kylskåpet, och värmde den samma kväll. En mustig och matig soppa blir inte mycket enklare att tillaga än så.

Kycklingbuljong är verkligen inte några konstigheter, men ibland blir det bara så att man skjuter upp saker onödan: Så var det i det här fallet, men när det väl blev av, blev resultatet givetvis helt makalöst bra. Det kan nog mycket väl bli en söndagstradition här hemma, att koka kycklingbuljong. Vi tog:

3 stora kycklingskrov
3 morötter
1 gul lök
2 palsternackor
2 lagerblad
12 vitpepparkorn
1 näve persiljestjälkar

Vi täckte alltsamman med vatten, och så fick det stå och småputtra under lock i ett par timmar. Därefter silade vi av alla ingredienser, och då återstod en fantastisk buljong. Vi avstod helt från att salta buljongen innan tillagningen.
Vad vi däremot gjorde, som är mycket viktigt i vårt tycke, det är att låta buljongen stå kallt och därefter ta bort det översta, ganska tjocka lagret av kycklingfett. Må så vara att fettet är en viktig smakbärare, men - tro mig - det blir tillräckligt mycket av det goda kvar i soppan ändå.

Kycklingsoppa - en receptidé
omkring 1,5 liter hemkokt kycklingbuljong
kött från 1 kyckling
2 morötter
2 palsternackor
8 mjöliga potatisar
salt och vitpeppar

1 vitlöksklyfta
vispgrädde efter smak
hackad bladpersilja till serveringen

Dela morötter, palsternacka och potatis i bitar. Koka dem halvmjuka i buljongen. Tillsätt sedan kycklingköttet, och låt sjuda tills köttet är genomkokt. Rör gärna i en skvätt vispgrädde. Riv vitlöksklyftan, och blanda ned den. Strö finhackad bladpersilja över soppan, det kompletterar smakerna perfekt.

10 kommentarer:

  1. Hej!

    Det här är kanske superbasic, men vad menar du med kycklingskrov? Är det rester av en ugnsstekt (tillagad) kyckling, eller spar du rester av en rå?

    Låter härligt att göra egen buljong!

    Mvh
    Linda

    SvaraRadera
  2. Ser ut som en himla god soppa, fast egen buljong har jag aldrig gjort

    SvaraRadera
  3. Jag är också basic och undrar samma sak som Linda ovan..! Det bör väl kanske vara en rå för smakens skull, eller..?

    SvaraRadera
  4. Jag vet att i judiska familjer har man i alla tider ansett att
    kycklingsoppa botar de flesta sjuk-
    domar (kanske snarare åkommor).
    En fransk farmor befallde sina
    svenska barn och barnbarn att slänga avgnagde kycklingben i en
    bunke för att hon skulle koka bul-
    jong på dem. Vet inte om det verkar
    riktigt trevligt.

    Hälsningar E-L

    SvaraRadera
  5. kycklingskroven är från rå kyckling.

    Efter att ha blivit irriterad över prisskillnaden på hel kyckling och lårfileer började vi helt sonika köpa hela kycklingar och stycka själva. (Vi köper alltså färsk kyckling, inte fryst-)

    Att stycka är mycket enklare än man kan tro; en bra kniv, stabil skärbräda och följ instruktionen på
    tex http://www.svenskfagel.se/?p=794

    Första 3-4- gångerna tog det lite tid men nu sitter det i händerna hur man skall göra och det är fixat på några minuter.

    Om man äter kyckling 1-2- gånger i veckan har man snart en stor mängd skrov i frysen.

    Skroven fryser vi in när vi skulle koka fonden/buljongen tog vi helt resolut och lade ned de fortfarande frysta skroven i grytan.

    /A

    SvaraRadera
  6. Linda & Annika: Min man tog sig besväret att svara - jag tackar för det!
    E-L: Vad kul att du kommenterar! För, det är väl du? Jag har också läst någonstans att kycklingsoppans läkande effekt inte enbart är gammal tradition, utan att det faktiskt ligger en hel del i det. Ska det kokas buljong, föredrar jag nog ändå att benen inte gnagts av innan ;-)!

    SvaraRadera
  7. Hej, Annika! Väldigt fin blogg du har! Jag kommer kika in hit flera gånger! :) Jag brukar också samla på mig kyckling- och fläskköttskorv :) det är så mycket godare att koka sin egen buljong! Brukar koka olika soppor ganska ofta, det är stor tradition i Ryssland :)
    Kram
    Lana

    SvaraRadera
  8. ryskadockor/Lana: Tack! Kul att du gillar min blogg! Visst är det underbart med riktig, hemkokt buljong och mustiga soppor?

    SvaraRadera
  9. Lite mer om kycklingbuljong inkl ev hälsoeffekter.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Chicken_soup.
    Kokhöns? - har lyckligtvis hittat sådana på Willys.
    Örjan

    SvaraRadera
  10. Nu blev jag äntligen sugen på att koka egen kycklingbuljong :-) Det har känts så överkursaktigt och ändå har jag haft lite dåligt samvete över att jag slänger fina råvaror. Inspirationen har saknats men här kom den...
    Förstår att du kyler av och tar bort fettet. Gillar inte en massa fett i soppa och buljong själv heller. Däremot innehåller kycklingfettet mycket enkelomättat fett så det är inte fel att ta tillvara på det och använda i matlagningen. Så har man sparat ytterligare lite pengar och varit klimatsmart :-)

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...