torsdag 27 januari 2011

En helt vanlig torsdagsmiddag, hos oss

Ja, hur sjutton gör man spenatsoppan rättvisa på bild?

Jag bjuder på en alldeles ovanlig vanlig middag hos oss; det är på den nivån jag är, just nu. Inga krusiduller, bara riktigt god vardagsmat. Jag ska inte bli långrandig och omständlig. Den bakgrundsfakta jag kan erbjuda är följande:

Vad jag egentligen hade velat äta, det är en riktigt mustig kålsoppa med frikadeller. Jag gillar verkligen, nej, jag älskar verkligen kålsoppa med frikadeller. Detta är dock inte någon vidare värsta barnvänlig mat. Jo, det vill säga, själv åt jag det med god aptit som barn (så vitt jag kan minnas), men denna preferens har i varje fall inte gått i arv inom familjen. Det är över huvud taget inte särskilt populärt att servera soppor med bitar av grönsaker i här hemma. Det är en strid jag väljer bort, om ni förstår vad jag menar.
Släta soppor fungerar däremot oftast väldigt bra, i synnerhet broccolisoppa. Eftersom barnen trots allt också är mycket förtjusta i spenatsoppa, lagade jag i kväll en sådan; med frikadeller, i stället för de ägghalvor som jag oftast serverar till.

Spenatsoppa med frikadeller är både gott, förhållandevis billigt, och verkligen inte det minsta svårlagad. När efterrätten dessutom består av plättar med morfars hemkokta äppelmos, då äter barnaskaran med glupande aptit; var så säkra.

Spenatsoppa med frikadeller av fläskfärs
cirka 700 gram fryst, hackad spenat (drygt 1,5 påse à 450 gram)
cirka 1 liter hönsbuljong (beroende på tycke och smak)
1,5 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
salt, vitpeppar och muskot efter smak

500 gram fläskfärs
1 ägg
salt och vitpeppar efter smak

Koka upp hönsbuljong; börja med en mindre mängd, och späd senare till den soppkonsistens du föredrar. Lägg i spenaten, och låt den småkoka cirka fem minuter. Krydda med nymald vitpeppar och muskot. Rör ut vetemjölet med grädden. Vispa noggrant ned denna redning, för att undvika klumpar.

Blanda ägget med färsen, salt och vitpeppar. Forma frikadeller, som du försiktigt plumsar ned i den sjudande soppan. Smaka av, och se om det behövs ytterligare salt eller vitpeppar.

Plättsmeten lagar jag givetvis efter min pannkaksformel. Äppelmos är verkligen jättegott till plättar, i synnerhet om man kompletterar med att också pudra över lite kanel.

4 kommentarer:

 1. Eftersom jag gärna lagar soppa till familjen en gång i veckan och behöver fler recept ser jag fram emot broccolisoppan. Det är just den här typen av recept som behövs när en familj med fyra barn ska utfodras efter jobbet.
  /Annica, också 4-barnsmor

  SvaraRadera
 2. Annica: Slarviga jag glömde länka till mig själv. Ibland har det hänt att jag pimpat broccolisoppan med mixade cannelinibönor, eller att jag använt både broccoli och blomkål. Anbefalles ;D!

  SvaraRadera
 3. Kålsoppa är verkligen något att sukta efter! Jag är också svag för kål, särskilt om den gnisslar lagom högt när man tuggar den.

  SvaraRadera
 4. åh, spenatsoppa! det är ju så gott, det måste jag göra nångång. du fick iaf till en riktigt fin bild för att vara spenatsoppa :)

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...