lördag 22 januari 2011

Kycklingfrikassé med
champinjoner och örter


Jag visste inte riktigt vad det var jag ville ha till middag i kväll, men jag vistte att det skulle innehålla kyckling. Det är längesedan vi slutade köpa fryst kyckling. Anledningen till detta är att jag en dag läste innehållsförteckningen, och insåg att fryst kyckling är behandlad med konserveringsmedel. Sedan dess är det enbart färsk fågel som gäller.
Om vi kan välja blir det lårkycklingfiléer, men härom veckan blev min man närapå provocerad av de hutlösa priserna på kycklingdelar i en ICA-butik. Han köpte i stället med sig en hel kyckling hem, styckade den, och skar loss köttet från benen med minimalt svinn. Nu måste bara jag öva mig på att bli lika skicklig med kniven.

Den mest framträdande vinsten är givetvis kilopriset, men utöver detta lärde vi oss genast att uppskatta blandningen av olika typer av kycklingkött. Om man lagar en rätt på exempelvis enbart lårfiléer, eller för den delen vanliga filéer, blir resultatet inte lika trevligt.

Jag använde mig av tre produkter jag aldrig tidigare prövat, och med risk för att tangera gränsen för produktplacering, så måste jag nämna att jag blev mycket positivt överraskad av såväl Fond du Chef kyckling som de frysta "Provencalska" örterna. Jag tycker ofta att jag blir så besviken när jag köper krukodlade örter. Dyra pengar för lite grönt fluff, som inte smakar särskilt mycket, gör i varje fall inte mig särskilt glad. Kycklingfond borde jag skam sägande ställa mig och koka själv, för vi har vid det här laget löjligt många skrov i frysen. I brist på detta fungerade ovan nämnda produkt helt okej som substitut.
Pastan vi åt var Bavette, en ny bekantskap för vår del; som plattare eller tunnare linguine, för att ge en hint om hur de tedde sig. Goda, men det behövdes mycket mer olja än jag är van vid för att de inte skulle klibba. Jag löper så sällan pasta från Barilla; är detta något speciellt för dem?

Jag väljer att etikettera denna rätt under Snabbt och enkelt, för det var det verkligen. Och gott, inte minst. Mycket gott.

Kycklingfrikassé med champinjoner och örter
750 gram kycklingkött
250 gram champinjoner, delade och skivade
smör
2 schalottenlökar, finhackade
1 stor vitlöksklyfta, finhackad
2 msk Eau-de-Vie
1 dl vitt vin
1 bägare Fond du Chef kycklingfond
2 dl crème fraîche
2 msk frysta Provencalska örter
salt och vitpeppar

Hetta upp smör i en stekpanna. Fräs försiktigt schalottenlök och vitlök tills de börjar mjukna. Tillsätt champinjonerna, och stek på medelvärme under omrörning tills dess att svampen fällt ut sin vätska och fått en lätt stekyta. Häll då över Eau-de-Vie, och låt koka in. För över lök- och svampfräset till en skål, klicka ned mer smör i pannan, höj värmen, och stek kycklingbitarna. Krydda med salt och vitpeppar.

Blanda sedan ned lök- och svampfräset igen, häll över vin och Fond du Chef, och låt koka upp. Blanda i crème fraîche och örter, och låt alltsamman småputtra en stund. Smaka av med mer salt och peppar, om det behövs.

8 kommentarer:

 1. Det där kallar jag inte för produktplacering. Produktplacering blir det om man uppmanats att skriva om det av den som har ekonomiska intressen av det. Eller om man fått betalt [på ett eller annat sätt; gratisprover är att få betalt].

  Bloggen skulle bli rejält stympad om man inte [frivilligt] kan skriva om sådant man rekommenderar eller 'dissar'. Exempelvis att jag väljer bort Arlaprodukter när jag kan. Eller att jag gillar lammkorven från si-och-så hos Willys. Eller att jag älskar Trundöbagarens hårda tunnbröd. Och att den bästa maskin jag skaffat på senare tid är en robotdammsugare från iRobot.

  Ingen har tvingat eller bett mig säga något av det.

  SvaraRadera
 2. Stefan: Jag trippar varligt på minerad mark, känns det som, eftersom jag vet att detta är känsligt. Men, jag får nog ta och inse att det trots allt är jag som bestämmer vad jag vill skriva om; sedan är det upp till var och en att välja om den vill läsa eller ej. Och jag vet ju att jag i jämförelse med många andra bloggar är nästintill puritansk i min hantering av varumärken ;-).

  SvaraRadera
 3. Läser i SvD nu på morgonen (artikeln var nog i går):

  "Tjejerna bakom bloggen Tre tjejer i köket – som fokuserar på middagsmat, kokböcker, restauranger och lyx, har också egna favoritbloggar och rekommenderar Smaskens och Pyttes."

  Coolt att bli nämnd i de sammanhangen, i en rikstidning. Jag har ju sagt att du rör dig i de bästa av kretsar. När de som uppmärksammas i media säger att de inspireras av dig, då borde ditt självförtroende och din självkänsla "boosta" tycker jag.

  Grattis!

  SvaraRadera
 4. Örtkrydda Provencale är verkligen en favorit! Har alltid ett paket i frysen.

  SvaraRadera
 5. Mycket gott! Lagade kycklingrätten ikväll och min man och jag tyckte att det var jättegott! Tack!

  SvaraRadera
 6. E: För mig var det en helt ny upptäckt. Jag är nog lite väl inkörd i gamla hjulspår ibland...

  Annika: Vilken fantastisk komplimang! Kul att det smakade. Jag var riktigt nöjd själv :-)!

  SvaraRadera
 7. Jag tillagade rätten återigen igår kväll - lika gott om inte godare!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...