måndag 17 januari 2011

Långlagad bogbladsstek i rödvin med hemlagade tagliolini


Ni har sett det förut, fast i annan tappning.

Det är mycket bogbladsstek nu. Jag och Patrik verkar ha snöat in parallellt. Tidigare har jag (obloggat) långlagat bogbladsstek på temperaturer mellan 100-125 grader, och serverat som stek. Nu var det dags att ge den en likadan, eller i varje fall liknande behandling, som jag tidigare givit karréer.
Sålunda stoppades en bogbladsstek utan svål in i ugnen i lördags förmiddag, tillsammans med finhackad schalottenlök, riven vitlök och ett par deciliter rödvin. Där fick den sedan ligga och må gott medan vi åkte skridskor, åt lunch, drack kaffe, läste DN och ägnade åt oss allmänt lördagsslappade.

När bogbladssteken var klar, reducerade jag vinet och köttsafterna; tillsatte sedan krossade tomater, tomatpuré, vispgrädde, råsocker och svartpeppar. Det hela serverades till hemgjorda tagliolini; givetvis också med mängder av parmesan, samt några extra tag med svartpepparkvarnen. Vad vore livet utan nymald svartpeppar?

Ni kanske undrar vad som skiljer bogbladsstekens kött från karrén? I vårt tycke är köttet mer smakrikt. Det är aningen grövre, eller upplevs åtminstone som grövre, men det är precis lika saftigt. Jag kommer helt klart att hålla mig till denna min nya vän framöver.

Långlagad bogbladsstek med rödvin
en bogbladsstek på cirka 2 kilo; utan svål
en skvätt olivolja
2 stora schalottenlökar, finhackade
2 stora vitlöksklyftor, rivna
3 dl rödvin
salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 80-85 grader. Häll en skvätt olivolja i en emaljerad gjutjärnsgryta, och tillsätt schalottenlök och vitlök. Salta och peppra bogbladssteken runtom. Lägg ned den i grytan, lägg på locket, och ställ in den i ugnen.
Plocka ut grytan sju-åtta timmar senare. Plocka upp steken ur grytan, och reducera därefter innehållet tills cirka 1/3 återstår. Då är det dags att laga tomatsås på det goda rödvins- och köttsaftskoncentratet.

Tomatsås
reduktionen från bogbladssteken
1 burk Mutti krossade tomater
2 msk Mutti trippelkoncentrerad tomatpuré
1 dl vispgrädde
råsocker; mer än du tror
svartpeppar

Tillsätt tomatkonserv och tomatpuré. Låt alltsamman koja ihop till en krämig sås. Blanda i grädden, och smaka av med råsocker och svartpeppar. Detta blir en grymt mustig, närapå brunröd tomatsås. Hoppa vad ni än gör inte över vispgrädden; den är avgörande.

Jag rev loss ungefär hälften av stekens kött, fördelade det i mindre bitar, och lade upp det på ett serveringsfat. Jag serverade köttet och såsen till hemlagad tagliolini. Ni får receptet, så slipper ni söka på bloggen, om någon skulle ha lust att låta sig inspireras. Det var ganska längesedan vi gjorde pasta, men det är verkligen gott.
Jag använder Finax durumvete; det är klart godkänt, i mitt tycke.

Den gamla vanliga pastadegen
400 gram durumvetemjöl
4 ägg
0,5 tsk salt
extra mjöl till beredningen

Strö ut mjölet i en ring på arbetsbänken. Knäckte äggen i mitten. Strö saltet över äggen. Blandade samman äggen med mjölet; först genom att bara vispa medurs med ena handen, därefter genom jag knåda samman degen med båda händerna.

När ingredienserna har formats till en fast klump, fuktar du händerna helt lätt med vatten, och krama igenom degen på nytt. Dela därefter degen i två delar. Lägg dem i varsin plastpåse, eller slå in dem i plastfolie, och låt vila någon timma i rumstemperatur.
Kör sedan degen i pastamaskin på brukligt vis. Denna deg brukar inte bli så kladdig som vissa andra jag prövat, men strö gärna lite durumvetemjöl på kökshanddukar, som bi sedan kan lägga pastan på, innan den ska kokas.

Är det värt besväret med hemlagad pasta? Ja, ibland är det verkligen det. Kvällar som den i lördags är det inte ens något att diskutera.

6 kommentarer:

  1. Bra idé att pilla isär och äta med pasta!!

    SvaraRadera
  2. Man vill bara sno ditt mumsiga kött såhär genom skärmen!

    SvaraRadera
  3. Danke! Helgen är räddad :)

    SvaraRadera
  4. Uppe i över 8h nu. Kan kanske bero på att jag missade vinet, står inte med i ingredienslistan. Men den går på!

    SvaraRadera
  5. Frederic: Så pinsamt! Förlåt, beklagar verkligen denna miss. Har nu korrigerat receptet. Hoppas att det ska smaka bra, oavsett. Du får koka med någon deciliter vin i tomatsåsen. Hoppas det ska gå bra!

    SvaraRadera
  6. Det är lugnt! Hade i ett par dl och efter nån timme resten av flaskan. Vinet kostade mer än 2kg fläsk på Sandströms fö så grisen fick ett fint slut.

    Höjt till 100 nu så kanske jag får sova lite också ;-)

    Den är snart inne på sin tionde timme.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...