fredag 7 januari 2011

På förekommen anledning:
"Blogguppropet", och en fråga tilll er läsare

Det började i slutet av november, när min man skickade mig en länk till denna artikel i Dagens Media. Jag sympatiserade mycket med Kicki Normans initiativ, och kontaktade henne i december för att även jag, som matbloggare, ville vara med på listan över bloggar som följer de pressetiska reglerna (detta oavsett om man är journalist, eller ej).

Detta är kanske inte ett lika stort problem för oss matbloggare som det är för skönhets- och modebloggare, men vi matbloggare erbjuds också titt som tätt att pröva produkter.

I början av november, i samband med Det Goda Köket-mässan, var vi ett antal matbloggare som i workshop-form diskuterade gränser för vad som är etiskt och ärligt att skriva om på en matblogg.

I morse fick jag för första gången ett mail från ett företag (ej inom matvarubranschen) med förfrågan om jag kan tänka mig att skriva ett inlägg om företagets produkt, eller publicera ett inlägg skrivet av någon annan. Detta i syfte att göra reklam för företagets produkt, och mot ersättning. Jag har mailat företaget och tackat nej till detta erbjudande.
Just nu är jag mest förvånad över att ha blivit kontaktad av denna anledning. Det är intressant att det över huvud taget förekommer, tycker jag. Och vad hade jag tjänat på att tacka "ja"? Vad jag hade förlorat, det är säkerligen ett antal läsare, och många andra läsare hade börjat fundera över vad jag egentligen håller på med.

Samtidigt med allt detta, funderar jag en hel del på reklam på bloggen. Jag lägger ned mycket tid på att blogga, och det hade givetvis varit trevligt att kunna tjäna lite pengar på det arbete jag lägger ned. Det är mer av regel än undantag med reklam på bloggar, och under några månader i början av 2009 prövade jag Google AdSense, vilket inte gav mer än en spottstyver i ekonomisk utdelning och dessutom enbart förfulade bloggen. Sedan dess har jag hållit mig ifrån sådant.

Vad anse ni som läsare? Skulle ni kunna acceptera SMASKENS med annonser?

21 kommentarer:

 1. Absolut, sen beror det ju på hur den presenteras såklart. Men visst.

  Även ta emot grejer från företag och skriva om, beror ju på där hur man skriver också.

  SvaraRadera
 2. Du måste själv bestämma vad du vill med din blogg. Personligen tycker jag att vi blir överhopade med reklam så fort vi sätter på datorn. Det är skönt med några som "vågar vägra". Du skulle ju kunna fråga företaget om du inte kunde få synas i ett annat sammanhang och tala om att du använder deras produkter???

  SvaraRadera
 3. Visst kan du ha reklam på bloggen, Annika, så länge det är tydligt vem som är avsändaren. Att skriva uppdragstexter som om det vore spontana blogginlägg är en helt annan sak, det är vilseledande och sänker bara trovärdigheten.

  För några år sedan så "sålde" ICA ett P.S i våra kundbrev (avsändare handlaren i butiken) till posten, där de i töntiga ordalag uppmanade folk att posta godis till varandra under påsken. Trodde jag skulle bli skogstokig - vi hade jobbat i flera år med att ha en rak och tydlig kommunikation med våra kunder, och så kom det där! Kan säga att det inte upprepades...

  SvaraRadera
 4. Håller med om att googleannonserna förfular, de är så spretiga. Men sponsorer som ersätter dig för att ha en banner med en länk på din sida, och med en rubrik "Tack till mina sponsorer" kan vara snyggt och tydligt. I alla händelser tycker jag att du på något sätt bör få en inkomst för den enorma mängd tid du lägger ner på din fina och roliga blogg!

  SvaraRadera
 5. Jag tycker du ska få betalt för det du gör och reklam är då det enda raka. Det stör mig inget alls med lite reklam i marginalen eller så, man är så van vid det.

  SvaraRadera
 6. Jag tycker visst man kan ha reklam om man vill det.

  Personligen har jag blivit erbjuden varuprover men har valt att inte skriva av dem for att de inte foll mig i smaken. Dock uppmarksammar jag saker jag gillar som jag kopt for egna pengar for att jag tycker att de ar bra.

  SvaraRadera
 7. Jag tycker det är okej med reklam, beror lite på hur mycket man har. Det för ju inte förstöra bloggen så man inte hittar recepten. Jag tycker själv det är kul att få produktprover och testa och skriver alltid ärligt vad jag tycker om dom, även om det är rena skiten ;-)

  SvaraRadera
 8. Det har alltid varit reklamfritt i vår matblogg, men jag är helt för reklam med tydlig avsändare, tex annonser i högerkanten där det framkommer att det är sponsorer. Trots allt så kostar det dessutom pengar att driva en välbesökt matblogg, tex mer utrymme på webhotell, domän-namn mm.

  Man lägger ner så löjligt mkt tid på en matblogg och läsare som inte bloggar (det brukar var de som mest föraktfullt gnäller om det fula med annonser, men hallå sluta läsa bloggen då, och hur ser deras liv i övrigt ut, ser de bara svt och vägrar morgontidningen?) fattar nog inte hur många timmar i veckan som kan komma att ligga bakom. Jag har lagt ner så pinsamt mkt tid på matbloggen genom åren att jag brukade runda av neråt när någon frågat hur många timmar i veckan som jag lagt ner på skrivande och resarch, ja för att inte framstå som någon idiot ;)

  Den enda nackdelen med sponsrade bloggar, är ju att ersättningen bygger på mängden trafik, och alltför många bloggare börjar på en kvantitativt sätt jaga läsare för att höja sin statistik. Det blir alltid lite trist med typ inlägg som "du måste skriva ett inlägg på din blogg och länka till mig för att få vara med i min tävling där jag lottar bort en värdelös grej". Men jag vet att du har så mkt integritet, och att det inte skulle hända :)

  Jag tycker att du ska leta bra sponsorer, se till att få in så mkt cash per månad att du tex kan gå ner en dag i veckan från jobbet, så kan du blogga ännu mer. Det vinner ju vi läsare på :)

  SvaraRadera
 9. Tycker mycket väl att du kan ha reklam i din blogg. Lycka till!

  SvaraRadera
 10. Med tanke på den fina blogg du har och så mycket glädje som jag i alla fall har av den, tycker jag att det är självklart med reklam och således en inkomstkälla för dig. Jag skulle dessutom vilja läsa vad du tycker om olika produkter som du får från olika företag. /Annika

  SvaraRadera
 11. Annika, det är förståeligt att du gärna vill ha inkomster av bloggen! Reklam, det får man ju som besökare finna sig i på gratissajter så känns det ok för dig så kör. Däremot tycker jag det är oärligt att mot betalning skriva om produkter som företag hört av sig om. Det gäller att vara väldigt tydlig med att "den här osten har jag fått från XX och de betalar mig för att skriva om den". Men risken för trovärdighetsproblem är uppenbar.

  SvaraRadera
 12. Jag antar att du har en känsla i magen hur du vill göra men nu frågar du ju oss. Absolut! Du lägger ner ett fantastiskt arbete på att dokumentera allt, fotografera och dessutom skriva på ett mycket underhållande sätt. För detta ska du ha självklart ha betalt! Vi läsare får ju detta i princip helt gratis. Stort lycka till och jag tittar gärna in för att "sponsra" dig till fler härliga mattips!
  Hälsningar Annika

  SvaraRadera
 13. Ja det tycker jag absolut att du kan ha. Detta tycker jag för att du ger ett så genomseriöst intryck och skulle välja att ha det på ett sätt som iaf jag skulle tycka vara ok. Jag är ganska kräsen och din blogg är enligt min mening en av de bästa, gäller även"alla saker" Kör på bara, klart att du skall ta emot ersättning för det otroliga jobb du lägger ner. Maria

  SvaraRadera
 14. Jag håller med många av de föregående kommentarerna, att du avgör själv hur du vill göra med reklam på din blogg och att du självklart inte ska vara blyg att tjäna en hacka på den om möjligheten skulle ges. Dessutom tycker jag du verkar ha otroligt mycket integritet i det du gör, så det verkar inte finnas någon risk att du skulle låta dig säljas eller påverkas av annonser eller företag som vill skicka dig en färdigskriven text om deras produkt (pinsamt av dem för övrigt!). Ta de erbjudanden som du tycker verkar vettigast och kör på dem, skräperbjudandena kan du nog ganska enkelt sålla bort. Och vill du fortsätta hålla bloggen helt "ren" utan reklam så gör det, det var ju antagligen inte med några pengar i sikte som du startade bloggen från början och inte heller pga pengar som du fortsätter med din passionerande matlagning. Lycka till och ser fram emot kommande recept och smakupplevelser!

  SvaraRadera
 15. Jag förstår om du vill kunna få en slant för all tid och kraft du lägger ner på din fina blogg - och visst förtjänar du det!

  Beslutet om annonser på Smaskens måste vara ditt men eftersom du ändå frågar öppet så kommenterar jag det. Självklart är det acceptabelt med annonser men jag gillar det inte. Jag tycker det skräpar ned. Det reklamfria utrymmet tycker jag bidrar till att det känns så gemytligt att söka och finna inspiration på annonsfria bloggar.

  Kan inte någon smart förläggare se till att du får ge ut en egen kokbok istället? :-) Jag skulle definitivt köpa den.

  SvaraRadera
 16. "Skulle ni kunna acceptera SMASKENS med annonser?"

  Svar ja. Med hull och hår.

  SvaraRadera
 17. Jag gillar din blogg väldigt mycket och förstår att du lägger ner mycket tid på den! Kan du också tjäna lite pengar på den så är det bara att gratulera.
  Jag har inget emot reklam så länge det är tydligt, däremot har jag mycket svårt för sponsrade inlägg. Det har gått så långt att jag inte tycker det är trovärdigt när en bloggare skriver positivt om en vara -hur ska jag veta om det är pga att produkten är bra eller för att bloggaren fått betalt? Så finns det bloggare som är föredömligt tydliga, det gillar jag. Tycker att Kicki Normans initiativ är föredömligt!
  Jättebra att du är så klar med vad du vill, det tror jag att du vinner på i längden. Också de företag du eventuellt väljer att samarbeta med vinner på det.
  (Min första kommentar, har läst din blogg i "evigheter")

  SvaraRadera
 18. Tack alla som kommenterat! Jag tycker det här är oerhört komplicerat, och jag har absolut inte tänkt färdigt; bara börjat.
  Jag vet ännu inte vilken typ av rklam som skulle kunna komma i fråga på bloggen, men jag kan garantera att jag inte ens överväger att själv skriva om produkter mot betalning (om nu någon skulle vilka erbjuda sådant).
  Precis som Elin skriver, så lägger man som matbloggare ner mer tid på att blogga än vad man själv är fullt medveten om. Jag hoppas kunna hitta en balans mellan att tjäna pengar och bibehålla kvalitet och full trovärdighet. Vi får se var det slutar. Tack för er input, och ers kloka tankar!

  SvaraRadera
 19. Jag har inget emot tydliga annonser på en blogg, dock blir det oftast ganska tråkigt utseende med det och dessutom har jag samma upplevelse som du, man tjänar inte tillräckligt för att täcka den tid man lägger ner på bloggen.
  Däremot är jag helt emot att ha förtäckt reklam på en blogg, finns liksom ingen anledning och blir bara att man lurar sina läsare. Men tydliga inlägg som berättar att man testar en produkt man fått av ett företag är bara till gagn för läsarna.

  SvaraRadera
 20. Håller med i princip alla tidigare kommentarer, jag tycker det är helt OK om det sker med måtta och på ett sådant sätt att man enkelt kan skilja på ditt och annonsörernas material.

  Visst vore det skönt att slippa reklam helt och hållet, och jag blir glad av att se den kaxiga "Ad-free blog"-dekalen, men å andra sidan är det ju ingen välgörenhetsverksamhet. Vi är många som har glädje av din blogg, och därför tycker jag att du gott kan få lite för det arbete du lägger ner.

  Min svägerska Ilva tvekade och stretade emot länge, men när hon till slut gav efter och släppte in lite annonser kunde hon efter ett tag utöka sin kamerautrustning, vilket ju faktiskt bidrog till att göra bloggen ännu bättre.

  SvaraRadera
 21. Sanna: Det är verkligen inte lätt, det här. Jag funderar vidare.

  Görel: Intressant synvinkel. Jag bekymrar mig en hel del över huruvida det bloggen estetiskt förlorar på reklam skulle kompenseras av de eventuella inkomster reklamen skulle kunna generera. Skulle önska att någon kunde ge mig råd kring detta.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...