måndag 3 januari 2011

Nyårsaftons improviserade brioche

Jag är långtifrån alltid ute i god tid, när det kommer till matlagning och bakning. Kvällen före nyårsafton var jag till exempel alldeles för bekväm för att göra rum för två degar i kylskåpet. Nyårsaftons frukostbaguetter hade högst prioritet. Jag fick helt enkelt tänka om gällande mina planer på att låta mitt livs första brioche kalljäsa över natten.

Jag vill definitivt pröva att baka brioche på mer traditionellt vis. Bakningsgurun Jan Hedh skriver till exempel i sin bok "Bröd" att "En förstklassig brioche kännetecknas av ett luftigt inre som åstadkoms genom lång jästid. Det går aldrig att fuska fram en kortare vilotid." Jag har inget att invända mot detta, annat än att vi som inte är proffsbagare kanske får ha en annan ambitionsnivå, om vissa saker över huvud taget ska bli av.

Självklart begriper jag att det blir en helt annan brioche än den jag bakade, om degen får jäsa "i kylen över natten, i minst 12 timmar och max 24 timmar". Det blir emellertid en klart godkänd variant av mitt recept, i synnerhet när syftet med brödet i fråga var att det skulle smörstekas och tjäna som madrass åt en generöst tilltagen mängd löjrom.

Att steka briochen var i sig en upplevelse. Degen innehåller ingen degvätska, utan består enbart av jäst, ägg, smör och mjöl. Brödskivorna betedde sig således närmast som om de var självstekande. Riktigt läckert att skåda. Och gott. Grymt gott.

En snabb(are) brioche
Receptet är en egen tolkning av de åtminstone åtta olika recept jag skummade igenom på min jakt efter något som skulle gå att få klart på tre timmar.

3 ägg
25 g jäst
175 gr vetemjöl (cirka 4,5 dl)
2 tsk råsocker
1 tsk havssalt
200 g kallt smör, skuret i tärningar

smör till formen
1 ägg till pensling

Vispa ihop ägg och jäst. Blanda mjöl, socker och salt i en skål. Tillsätt smörtärningarna, och blanda till en smulig deg. Blanda sedan ned ägg- och jästvispet, och rör snabbt ihop till en deg. Degen blir ganska lös.

Smörj en brödform generöst, och stjälp sedan ned degen i formen. Låt briochen jäsa övertäckt i två timmar. Glöm inte att i god tid sätta på ugnen. Grädda längst ned i ugnen, på 200 grader, i cirka 30 minuter. Brödet kan behöva täckas med folie under slutet av gräddningen, så att det inte får för mörk skorpa.
Stjälp upp brödet ur formen, och låt svalna på ett galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...