söndag 23 januari 2011

Alltid på en fredag


Omväxling kan vara väldigt överskattat. Nästan varje fredag utspelar sig samma scenario här hemma. Det inbegriper en deg som kalljäst över dagen, tomatsås, en hög med mozzarella samt salami av god kvalitet; gärna med fänkål. Av dessa ingredienser tillverkas, som ni säkert redan förstått, grymt goda pizzor. Eftersom hela familjen är så barnsligt förtjust i denna maträtt, ser vi ingen anledning att bryta denna vana, de fredagar vi tillbringar hemma (vilket, ska sägas, är de flesta).

Pizza är faktiskt något av det godaste jag vet, men det är givetvis helt beroende på tillagningssätt och råvaror. Att sätta tänderna i en både seg och frasig pizzabotten, bestruken med smakrik tomatsås, drypande av mozzarella, och med smältande krispig tunnskivad salami på toppen, det är verkligen en äkta, njutningsfull kulinarisk upplevelse.

Hemlagad pizza har jag bloggat om tidigare. Jag tror knappast det finns en matbloggare som inte bloggat om pizza. Det struntar jag i. Något så här gott förtjänar att bli omskrivet, och inte minst rikt illustrerat med bilder.
Om och om igen.

Så här gör jag, med mina stackars surdegar, som kanske inte behandlas fullt så väl som de borde. Jag fuskar helt friskt och tillsätter jäst; hemmabagare som jag ändock är. Degen sätts som regel vid sjutiden poå morgonen, och börjar kavlas ut vid sextiden på kvällen. Den som vill kalljäsa en vanlig jästdeg kan använda sig av 20 gram jäst, i stället för de av mig angivna mängderna gäst och surdegsurar.

Pizzadeg med två sorters surdeg (och en gnutta jäst)
10 gram jäst
50 gram vetesur
50 gram rågsur
5 dl vatten
3 tsk salt
cirka 700 gram vetemjöl (motsvarar ungefär 11 deciliter)

Lös upp jästen med vete- och rågsurarna och saltet i vattnet. Blanda i mjölet med hjälp av degkrokar eller i en köksmaskin. Lägg på ett lock på bunken, eller täck med på plastfolie. Ställ in i kylskåpet, och låt jäsa över natten.
Sätt ugnen på 225 grader varmluft. Låt plåtarna du ska använda stå bli heta i ugnen; givetvis utan bakplåtspapper på. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Fördela i åtta ungefär lika stora delar. Kavla ut två åt gången. Faktum är att jag använder en barnkavel; jag tycker det är absolut lättast så. Placera pizzorna på bakplåtspapper på det vid det här laget heta plåtarna. Därefter är det dags att breda på tomatsåsen, enligt följande recept:

Tomatsås
1 burk Mutti krossade tomater
2 vitlöksklyftorm rivna
0,5 dl olivolja
2 tsk råsocker
2 msk Mutti trippelkoncentrerad tomatpuré
salt och svartpeppar

Mixa samtliga ingredienser till en slät sås.

Bred 4-5 matskedar av såsen på varje pizza. Grädda pizzorna i 6-7 minuter, tills kanterna börjat jäsa upp men ännu inte fått färg. Tag då ut pizzorna, och fördela tunt skivad mozzarella över tomatsåsen. Jag brukar räkna med 6 paket mozzarella à 125 gram avrunnen ost till denna sats med pizza. Ställ in pizzorna i ugnen igen, och grädda tills mozzarellan är tillagad men inte fått för mycket färg; då kan den upplevas som torr.

Tag ut pizzorna, och lägg genast på tunna skivor av fin salami. Mängden salami till dessa antal pizzor brukar vara drygt 100 gram, men då pratar vi om riktigt tunna, fina skivor från charken. Vi brukar göra 2/3 salamipizzor, och 1/3 margherita, men vi har generöst med salami på pizzorna.
När salamin smält in i osten, och pizzorna svalnat en aning, är det dags att skära upp dem, gärna på amerikansk vis med en klassisk pizzaslicer.

Sedan är det bara att äta och njuta. Fredagsmys, i ordets bästa bemärkelse.

18 kommentarer:

  1. Å med ett enkelt men gott rö'tjut till? Har ni baksten/ugnssten?

    SvaraRadera
  2. Stefan: Nej, men jag kör alltid med ugnsheta plåtar; glömde skriva det i hastigheten. På landet har vi prövat att komplettera den usla ugnen med den Weber-sten vi har till grillen. Ska för övriogt pröva att laga pizza på grillen till sommaren...såg ett avsnitt från The River Cottage där man gjorde så, och det så makalöst fint ut!

    SvaraRadera
  3. Hos oss är det också pizza på fredag. Känns helt fel om det blir annan mat då :) Pizzorna ser goda ut!

    SvaraRadera
  4. Katarina: Tänker ibland att vi "borde variera oss" - men varför det, när det smakar så gott ;)?

    SvaraRadera
  5. Har också funderat på att man kanske ska byta ut "fredagspizzan"....men varför det, de är ju sååå goda. Gör också min deg med surdeg men brukar följa Leilas recept på pizzadeg, ger krispiga "bubbliga" kanter, gott, gott!

    SvaraRadera
  6. Hemmagjord pizza ar helt gudomligt gott sa frostar att ni haller fast vid denna tradition. Lite sugen pa att harma... ;-)

    SvaraRadera
  7. Hmm. Jag vill innerligt gärna ha, men jag och en surdeg kommer aldrig att mötas. inte i mitt kök i alla fall. Har du tips på surdegsfria bottnar som är bra?

    SvaraRadera
  8. Lagade en liknande pizza på surdeg i helgen. Har en utsågad marmorskiva som passar i ugnen. Behöver skaffa en brödspade att fösa in pizzan och bröden med på stenen. Vet någon var man kan köpa det?

    SvaraRadera
  9. Oh va gott det sag ut, provade pizzadeg me surdeg forsta gangen forra veckan, sicken skillnad det vart. Mkt bra tips, tack!!

    SvaraRadera
  10. Oj oj oj vad frestad jag blev nu! Pizzan ser ju riktigt god ut! Och med salami.. det är en pizza i min smak! :)

    SvaraRadera
  11. Det såg magiskt gott ut! Jag har aldrig riktigt lyckats med hemgjord pizza. Den dagen jag börjar med projekt surdeg så ska jga testa din variant.

    SvaraRadera
  12. Vi äter också fredagspizza med jämna mellanrum (kanske varannan fredag?). Men pizzapåläggen brukar varieras utifrån vad som råkar finnas i kylskåpet. Senaste varianten med tunt hyvlad rödbeta och getost fick höga poäng. Apropå pizza så tror jag förresten att vår för ett par somrar sedan spontaninköpta baksten i granit är en av de bättre investeringarna vi gjort i köket. Trevlig snart-helg vetja!

    SvaraRadera
  13. Martina: Ja, krispiga kanter är ju ett måste!

    Matarkivet: Det är lite otroligt, men vi tröttnar inte. Det är så gudomligt gott!

    Pytte: Kalljäsning över dagen är alltid bra med pizzadeg, i mitt tycke. Med en liten mängd jäst, en sisådär 15-20 gram.

    Sussa: Kolla på Bagaren & Kocken, om inte annat; där finns ju det mesta!

    Linnea: Visst blir det skillnad? En pizzabotten utan bismak av jäst. Har man väl vant sig, så är man fast!

    Fodelicious: Mmm...och imorgon är det fredag, igen ;-)!

    Matstugan: Du får helt enkelt pröva igen! Det är bra att låta degen jäsa länge; surdeg eller ej, så är det mitt bästa tips. Och att tillaga på hög ugnstemperatur!

    Tina: Ja, det är ju faktisk snart helg!? LÅter som en mycket god pizzavariant.
    Vi alternerar även med en gammal favorit, att strö över rikligt med räkor på den ugnsvarma pizza, samt ruccola, och en kall sås baserad på gräddfil. Lite udd, men väldigt gott !

    SvaraRadera
  14. Åh! Först läser ajg om pizzadeg med surdeg- sedan kommentaren med rödbeta och getost! Snacka om att jag ser fram emot att baka pizza! :-D

    SvaraRadera
  15. nakenstickaren: Det är bara att sätta en deg, på momangen ;-)!

    SvaraRadera
  16. Vi gör också pizza på fredagar! Men jag som aldrig lyckas med surdeg gör min vanliga "mamma-macka-deg" på iskallt vatten och låter den långjäsa kallt (precis som du föreslog till Pytte).

    SvaraRadera
  17. Aha! Kul att se att fler än jag använder barnkavlar! Själv hittade jag min gamla kruskavel när jag gick igenom en leksakslåda och den fungerade väldigt bra till mindre knäckebröd. Tyvärr sprack hela kaveln, så nu är jag på jakt efter en ny..

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...