söndag 16 januari 2011

I stället för skridskoåkning:
kompensatorisk chokladmousse


I kväll hade vi tänk bege oss mangrant till den närbelägna bandyplan, där vår äldste son allt som oftast tränar. Väderleken satte aktivt stopp för våra trevliga planer. I andanom hade jag föreställt mig hur vi, min man och jag, efter att vi kommit hem från skridskobanan skulle servera våra rödkindade barn varm choklad och toast som kvällsmat, i glatt samspråk om skridskoåkandets fröjder.
Vad jag inte hade reflekterat över, var det faktum att det hela dagen varit plusgrader, och att detta tillsammans med ett ihållande duggregn förvandlat gatorna till blöta, såphala dödsfällor. Blotta tanken på att ens helskinnad lyckas ta sig fram till skridskoisen kändes plötsligt mycket orealistisk.

Tvärtemot allt tal om att det är fel att använda sig av mat som tröst, beslutade jag mig på stående fot för att det var läge för en söndagsefterrätt. Inte för att en sådan på långa vägar kunde kompensera för det uteblivna skridskoåkandet, nej, bara för att jag faktiskt kunde.

Jag svängde ihop en mousse, som blev våldsamt mäktig, men mycket god. Själv föredrar jag lite kompaktare chokladmousser. Den som vet med sig att den inte delar min smak i detta avseende, kan med fördel tillsätta mer grädde. Med en mörk choklad på 72%, som den jag valt till moussen, får den en mäktig chokladsmak även med en större mängd grädde.
Om man i likhet med min käre make tycker att allt som är mörkare än ljusaste mjölkchoklad smakar ögoncacao, väljer man med fördel en ljus chokladsort. Tag då inte för mycket grädde; mousser blir lösare med ljus choklad.

Smaksättning? Jovisst, lite vaniljpulver åkte ned i moussen; det går givetvis även att hälla i en slurk alkohol, eller en skvätt apelsinjuice, om man så önskar.

Hallonen jag dekorerade moussen med kommer från frysen. De har fått tina försiktigt på en tallrik. Jag kan jämföra med de frysta hallon i lösvikt jag köpte förra helgen, och gav samma behandling. De läckte inte en droppe saft medan de tinade. Dessa ful-hallon från Euroshopper, egentligen tänkta till en sylt eller coulis, läckte desto mer. Genom att jag försiktigt ställde dem på dubbelvikt hushållspapper innan jag placerade dem överst i mousseglasen, så gav de ändå ett aptitretande och läckert intryck. Pröva själva - jag råkar helt enkelt tycka att det känns så fundamentalt fel (och perverst dyrt) att köpa färska hallon i ask så här års, alldeles oavsett att de finns att tillgå i butik.

En kompensatorisk chokladmousse
200 gram 72% Anthon Berg Fairtrade choklad
4 äggulor
0,5 dl vispgrädde
0,5 tsk ekologiskt vaniljpulver
4-5 dl vispgrädde; efter smak
en nypa flingsalt

hallon, eller andra bär, till dekoration

Smält chokladen i micron eller över vattenbad. Blanda äggulorna och grädden i en kastrull, och värm försiktigt, under omrörning, till blandningen antar konsistensen av en tjock kräm. Rör ned detta i den smälta chokladen. Späd med mer av grädden, om det känns för kompakt. Låt svalna till rumstemperatur.

Vispa grädden mjukt fluffig. Vänd varsamt ned den i chokladblandningen med hjälp av exempelvis en slickepott.

Själv valde jag att hälla ned smeten i en spritspåse, och spritsa ned moussen i de glas som är några av mina favoriter till just desserter. Det går givetvis lika bra att med en sked klicka ned moussen i de glas eller små skålar man föredrar. Låt stå i kylskåp i en timma innan de ska ätas, och dekorera dem inte förrän precis innan de ska serveras.

1 kommentar:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...