tisdag 4 januari 2011

Punschglass med kaffesirap
och chokladfyrverkeri

Min första glass smaksatt med alkohol. Sannerligen en utmaning; i synnerhet som nyårsaftons efterrätt inte fick bli en halvmesyr.
Min främsta oro gällde hur alkoholen påverkar glassmetens fryspunkt, samt, givetvis, hurdana proportionerna skulle vara mellan glassmeten och alkoholen. Jag var redan från början helt på det klara med att punschen i fråga inte skulle tillsättas förrän precis innan glassmeten skulle köras i glassmaskinen. Denna dryck skulle då, givetvis, ha legat i frysen, så att den var riktigt kall.

Jag tillsatte en extra äggula till min standardmängd smet som resulterar till en glass som räcker till många. Utöver detta tillsatte jag faktiskt också ett gelatinblad. Gelatin är annars inte en ingrediens som förekommer i mina glassar. Inte för att jag har något principiellt emot gelatin; tvärtom. Läs gärna Lisa Förare Winblads utmärkta blogginlägg om gelatinMatmolekyler (på Taffel, så klart) om just gelatin, om ni av någon anledning är styvmoderligt inställda till denna produkt.

Vanligtvis brukar rikligt med äggulor vara tillräckligt för att försäkra mig om att mina glassar ska bli krämiga. När jag nu experimenterade med alkohol, ville jag försäkra mig om en glass som inte skulle smälta alltför snabbt. Mängden gelatin valde jag utifrån mina tidigare erfarenheter av att göra gelé av vätskor. Min mardröm vore om glassen bokstavligt talat skulle kollapsa i skålarna vid middagen Så blev det nu inte. I stället blev glassen makalöst god, och med en fullkomligt ljuvlig konsistens.

Om det nu är någon som absolut inte vill befatta sig med gelatin, så dra i två extra äggulor i smeten. Det kan knappast bli fel. Ta det då bara extra försiktigt när ni sjuder glassmeten.

Nyårsaftons punschglass
5 dl vispgrädde
3 dl gammaldags mjölk
1,5 dl råsocker
8 äggulor
1 gelatinblad, generöst blötlagt
1,25 dl Cederlunds Caloric punsch (nr 592)

Hetta upp grädde och mjölk. Vispa råsocker och äggulor mycket fluffigt. Tillsätt detta till gräddmjölken. Sjud glassmeten på medelvärme, vispa den hela tiden, så att den inte fastnar i botten. Smeten ska inte börja koka. När smeten börjar tjockna och temperaturen höjs, tag den av plattan, och vispa noga i den blötlagda gelatinbladet. Smeten ska sedan kallna, och därefter svälla i kylskåp över dagen eller över natten.

Tillsätt iskall punsch, och blanda väl, precis innan glassmeten ska köras i glassmaskinen. Ställ in en lämplig skål eller burk i frysen medan glassmaskinen arbetar. Stjälp ned glassen i denna behållare så snart den är klar i maskinen. Frys glasen i några timmar innan den ska ätas.
Under en annan tid på året är jag övertygad om att denna glass skulle smaka utmärkt bra tillsammans med jordgubbar.

Kaffesirap
1,5 dl råsocker
0,5 dl vatten
1,5 dl mycket starkt kaffe

Koka upp råsocker och vatten, Tillsätt kaffet. Koka på hög temperatur, under omrörning, Blandningen ska reduceras, och bli trögflytande, med stora, sega bubblor. Passa bara noga så att den inte bränns vid. Låt svalna, och förvara i kylskåpet.
Laga inte denna sirap för långt i förväg. Efter två dagar började den sockra sig, vilket i och för sig inte påverkade smaken, men väl utseendet.

De tjusiga chokladfyrverkerierna gjorde min vän A genom att ringla smält choklad till snygga "nystan" på bakplåtspapper, varefter hon strödde på silverkulor. Mycket effektfullt, och passande, på nyårsafton.

Till denna glass passade det, otippat nog, oerhört bra att dricka
Vinsanto Serelle Ruffino (nr 8119)

3 kommentarer:

 1. Jag tror det var Hedh som i sin glassbok introducerade gelatin i glass för mig och jag kunde snabbt konstatera att det blev klart trevligare, krämigare och mjukare, konsistens än utan.

  SvaraRadera
 2. Det ser verkligen gott ut! /Annika

  SvaraRadera
 3. Tack för åter ett glassrecept att ta inspiration ifrån. På vår nyårsmeny hade vi kaffeglass m espressogranite (fr Jan Hedhs glassbok). Det blev förstås en laddning granite över men ingen kaffeglass. Igår improviserade jag fram en ny kaffeglass med hjälp av ditt recept, jag bytte ut punchen mot kaffelikör. Det var framförallt ett enklare recept, med snarlik smak.

  Jag kan tänka mig att kaffeglass i kombination med kaffesirap också blir väldigt gott.

  Tack för att du generöst delar med dig av dina erfarenheter och kunskaper! /Carolin

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...