måndag 31 januari 2011

På begäran: frikadeller med bacon och parmesan i vitvinsspetsad tomatsås


Jag hade först inte alls tänkt blogga om denna måltid. Tro det eller ej, men ibland orkar jag inte dokumentera för ett eventuellt blogginlägg; i synnerhet inte om det rör sig om något jag anser mig redan ha avhandlat. När jag uppdaterade min Facebokstatus senare på kvällen, och (föga originellt) skrev om vad jag precis tillagat, fick jag såpass mycket respons att jag insåg att det kanske vore intressant att dela med sig av detta recept, trots allt. Vilken tur att mitt minne för ingredienser är så vältränat numer, och att jag allt som oftast mäter upp ingrediensmängder för mina egna mentala noteringar, oavsett om jag planerar att blogga eller ej.

Just nu befinner vi oss i en period när flera av vardagskvällarna är såpass späckade med aktiviteter, att maten måste förberedas senast dagen innan. Men, även om man inte måste förbereda, så vinner frikadeller i tomatsås alltid på att tillagas i förväg. Föreställ er sedan den oerhörda lyxen att komma hem och bara behöva koka pasta. Sådana gånger fylls jag av djup tacksamhet gentemot mig själv. Aldrig uppskattar jag min egen, hemlagade mat så mycket som när jag bemödat mig att laga till den i förskott.

Jag trodde faktiskt att jag hade skapat en etikett vid namn Frikadeller. Jag borde ha en sådan etikett, den saken är säker; nu finns den. Även fast detta är snarlikt mycket av det jag lagat tidigare, så är det en helt ny variant, som blev godare än jag hade förväntat mig. I all enkelhet räckte det gott och väl att smaksätta nötfärsen med riktigt smakrik bacon och en veritabel rallarnäve nyriven parmesan. När dessa grymma frikadeller puttrat klart i sin vitvinsspetsade tomatsås, doftade det så gott att barnen kom in i köket för att ta redan på vad det var.
Således - ännu ett recept på frikadeller. Och jag kan lova att det lär bli fler, så länge jag fortsätter blogga.

Frikadeller med bacon och parmesan
i vitvinsspetsad tomatsås

2 schalottenlökar, finhackade
2 stora vitlöksklyftor, rivna
1 stort ägg
700 gram nötfärs
150 gram smakrik bacon, finhackad
1,5 dl finriven parmesanost
salt och svartpeppar

olivolja
2 vitlöksklyftor, finrivna
2 dl vitt vin
2 burkar Mutti tomatkonserv
2 msk Mutti trippelkoncentrerad tomatpuré
salt, svartpeppar och råsocker

Blanda schalottenlök, vitlök ägg, baconhack och parmesanost. Krydda på färsen, och blanda den sedan med de övriga ingredienserna till en riktigt smidig smet.

fräs vitlöken helt lätt i olivoljan i en emaljerad gjutjärnsgryta. Häll på vinet, och låt det koka ihop till hälften. Blanda då i krossade tomater och tomatpuré. Krydda med salt, svartpeppar och råsocker. Låt såsen koka ihop i cirka tio minuter.
Forma sedan färsen till små, fina frikadeller, och släpp försiktigt ned dem i såsen. Fös runt dem med en slev allt eftersom det successivt blir trängre i grytan.

Låt frikadellerna puttra i uppemot en halvtimme, och sedan kvar på eftervärmen, så att såsen tjocknar lite extra. Detta är absolut inte nödvändigt; bara något jag brukar göra.
Så här års är det sedan lättast att bara ställa ut grytan på balkongen eller altanen för att svalna. Om du inte har tillgång till endera av dessa, klan du ställa grytan i kallt vatten i diskhon för att få den att svalna av, innan den ställs in i kylskåpet. Om du inte helt sonika häller hela härligheten i en rymlig plastbytta, för vidare förvaring på lämplig plats?

5 kommentarer:

 1. Gud sa gott det later! Frikadeller har jag aldrig lagat, men nu far det bli andring pa det! :)

  SvaraRadera
 2. Matarkivet: Klart du ska laga frikadeller! Det är verkligen något av det absolut bästa jag vet.

  SvaraRadera
 3. förresten, jag bokmärkte ju det här. Men hur länge ska frikadellerna puttra i såsen innan de blir klara. För visst slänger jag i dem ostekta?

  SvaraRadera
 4. Elin: Tack, TACK! Herregud, jag måste av misstag ha raderat en bit av texten när jag skrev. Nu är det korrigerat!

  SvaraRadera
 5. Ingen fara, bara jag som är rookie på frikadeller :)

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...