söndag 9 januari 2011

Jag är besatt av Öjebytoast


På trettondagen var på på middag hos våra goda vänner J och J. Det händer ganska sällan numera att jag blir bjuden på något som jag aldrig tidigare smakat i en eller annan variant, men den Öjebytoast som J och J bjöd på var en ny smaksensation, som bokstavligt talat fick min gom att jubla. Vilken tur vi har, som umgås med så matintresserade människor.

Jag har (märkligt nog) aldrig hört talas om denna rätt tidigare. J och J hade snubblat över den på Operabaren, några veckor innan vi sågs. Förmodligen finns det olika sätt att tillreda denna välsmakande kräftstjärtsröra, men jag valde att utgå delvis från DN's recept, delvis från J och J. Någon balsamicoreduktion, som DN föreslår, det ville jag inte ha som tillbehör, men att smaka av med honung på J och J's vis, det rekommenderar jag å det varmaste.

I går hade vi goda vännerna P och K på besök, och då kändes det naturligt att bjuda på Öjebytoast som förrätt. Eller, kanske ska jag snarare kalla det vi bjöd på för stora Öjebysnitar? Vi skar tunna skivor av hembakad vetesurdegsbaguette, smörade dem på ömse sidor, och stekte dem frasigt gyllene. När de svalnat en aning toppade vi dem med äggformade kulor av den grymt goda kräftröran. Detta vill jag äta mycket snart igen. Och då dricker jag gärna
Crémant de Bourgogne Brut (nr 75520).

Låt mig bara för säkerhets skull påpeka att ni ska köpa kräftstjärtar i lag som inte har dillarom. Denna i mitt tycke läskiga arom bidrar inte med något positivt i sammanhanget.

Öjebytoast; min variant
340 gram kräftstjärtar (motsvarar 2 mindre burkar med lag)
125 gram Västerbottensost, finriven
1 msk kumminfrön
2 msk finhackad dill
1 tsk honung

3 rågade matskedar hemlagad majonnäs på:
1 äggula
1 dl varmpressad rapsolja
1 tsk vitvinsvinäger
salt, vitpeppar

Börja med att smiska ihop en liten majonnäs av ingredienserna nämnda här ovan. (Eller strunta i det, om ni inte är lika känsliga som jag är, och tag då helt enkelt tre matskedar köpemajjo av god kvalitet). Häll kräftstjärtarna i en sil, och låt dem rinna av ordentligt. FInhacka dem sedan. Blanda med finriven Västerbottensost, kumminfrön och dill. Smaka av med honung; minst en tesked. Ställ kräftröran i kylskåp i minst en halvtimma. Servera på smörstekt, kantskuren toast eller tunna, smörstekta skivor av (surdegs)baguette.

I skrivande stund slogs jag plötsligt av hur makalöst gott det säkerligen vore att ta denna magiska röra och fylla krustader, dessa transfettsstinna små nostalgiframkallande gynnare. Det ska jag definitivt pröva, så snart tillfälle ges.

11 kommentarer:

 1. Jag såg ett tidigare inlägg där du nämnde Öjebytoast, men har heller aldrig hört talas om rätten. Öjebyn med en gammal kyrkby i Piteå är dock mycket välbekant för mig och enligt google maps den enda platsen i Sverige som heter så. Majoriteten av alla mina släktbröllop, dop och begravningar (tilltagande frekvens för sistnämnda) företas i Öjeby kyrka, och det är en jättevacker liten plats med många barndomsminnen för mig.
  http://www.helgesen.se/pitea/ojebyn-kyrkstad/
  Men det finns inga som helst naturliga kopplingar därifrån till ingredienserna i Öjebytoast. Googlade förgäves några minuter utan att hitta svar på ursprunget till rätten. Kräftor finns, men är liksom inte det första man tänker på när någon nämnder Piteå eller Öjebyn. Någon annan som vet varifrån rätten stammar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.instagram.com/p/C1WcU1DsX9z/?img_index=1

   Radera
 2. Har aldrig hört talas om det förr, men det verkar onekligen väldigt gott!

  SvaraRadera
 3. Gott! Själv har jag drömt om crémant de bourgogne i natt :)
  //AnnaKarin

  SvaraRadera
 4. Stefan: Så oerhört märkligt. Det här måste vi ju bara få klarhet i!

  Millan: Halva nöjet är (nästan) just att genom vårs vänner ha upptäckt denna fantastiska röra!

  Maria: Tack själv!

  AnnaKarin: Vilken härlig dröm det åste ha varit :D!

  SvaraRadera
 5. Hej,
  Är bosatt i Frankrike och undrar om du vet vilken ostsort man kan använda istället för västerbottenost. Tack för en mycket bra och inspererande blogg.

  SvaraRadera
 6. Blir oxå nyfiken på om det finns någon koppling till Öjebyn, jag är uppvuxen i Piteå men har aldrig hört talas om detta.

  SvaraRadera
 7. Gjorde röran i går och serverade den med rostat bröd, förlorat ägg och kallrökt lax i tunna skivor. Några blad ruccola fanns också med som dekoration. Det blev en underbar kvällsgodis i dessa påsktider! Tack för alla dina fina och inspirerande recept!
  Leena

  SvaraRadera
 8. Första gången jag blev serverad Öjebytoast var det ombord på en ubåt för 15-20 år sedan. Kocken var från Piteåtrakten och sa att receptet kom från en krögare från Öjebyn som han hade arbetat för tidigare.

  SvaraRadera
 9. Hej! Tänkte göra detta ikväll men två av mina gäster är vegetarianer. Vad tror du om att blanda i stekt finhackad halloumi? Eller har du något annat tips?

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...