onsdag 12 januari 2011

For all you brussel sprout lovers out there...


Vår senaste faiblesse vad gäller vintriga grönsaksrätter är brysselkål, dressad i en senapsvinaigrette som innehåller såväl honungsdijonsenap som den grövre, mer rustika sorten; den med hela senapskorn.

Absolut inget nytt under solen. Bara en osedvanligt god kombination av smaker, som dessutom passar till nästan allt, känns det som just nu; kanske för att jag närapå är förälskad. Lax, fläskkött, eller varför inte isterband? Gårdagskvällens middag kanske ter sig lite absurd, men tro mig, kombinationen av kålen, den smakstarka senapsdressingen och de extra syrliga isterbanden från Ello i Lammhult fick mig nästintill att stöna av kulinariskt välbehag. (De blev för övrigt Svenska mästare i just kategorin isterband vid Chark-SM; mycket välförtjänt, i mitt tycke.)

Så sent som i lördags lyckades vi dessutom omvända en brysselkåls-skeptisk vän med hjälp av detta recept. Jag brukade tro att brysselkål var en vattendelare; antingen älskar man dem, eller så avskyr man dem. Uppenbarligen är det inte fullt så binärt; det krävs bara en tillräckligt god smaksättare, för att omvända även de mer skeptiska.

Jag delar med mig av en ingredienslista, så kan den som vill själv smaka sig fram till sin egen perfekta version:

kallpressad rapsolja
balsamvinäger
honungsdijonsenap
grovkornig dijonsenap
riven vitlök
flingsalt

Svårare än så är det inte.

14 kommentarer:

 1. Härliga bilder.Ny kamera eller bara nytt objektiv?

  SvaraRadera
 2. Cilla: Tack! Fick ett nytt objektiv i julklapp. Jag älskar det :-)!

  SvaraRadera
 3. Vi är också kålfans - senapen skall testas - testa någon gång att bara sjuda dem i lätt saltat smör, dvs inte fräsa utan sjuda i mycket smör istället för vatten. Riktigt bra.

  SvaraRadera
 4. Älskar brysselkål! Eller, all kål vid närmare eftertanke.. :)

  Vi åt också isterband igår, från Vaggaryd inköpta i vår underbara ostbutik i närheten. Gott!

  SvaraRadera
 5. Vilken bra idé! Jag brukar koka jättelätt och sedan fräsa i lite olja och dutta över lite flingsalt. Senapsdressingen måste jag testa.

  SvaraRadera
 6. Silver: Låter mycket gott, ska prövas!

  Maria:Kål är fantastiskt. Billigt och underskattat. Vaggeryds isterband ska jag pröva, om jag stöter på dem!

  Helena: Och jag får testa din metod!

  Cilla: Canon 50 mm 1:1.8, prisvärt och mycket bra. Jag "kan" ju egentligen inte fotografera. Går helt på känn.

  SvaraRadera
 7. Just den där senapen är magisk. Nu måste jag leta upp min syster Lottas recept på en dressig som är så jättegod. Håll utkik på bloggen om du är nyfiken.

  SvaraRadera
 8. Ibland tror jag att jag är den enda brysselkâlsälskaren i världen. Det kännse ensamt ibland, men... se där! :D

  SvaraRadera
 9. Hei Annika,

  Fin blogg du har:)

  Jeg elsker også rosenkål, men denne med sennep har jeg aldri teste før. Ser kjempegodt ut!

  Lærte en ny variant for ikke så lenge siden, sjekk denne dersom du ønsker påfyll av rosenkålnyanser. Fantastisk tilbehør til litt av hvert:)

  http://annicaommat.wordpress.com/2010/10/05/biff-med-rosenkal-spr%C3%B8stekt-bacon-og-ristede-valn%C3%B8tter/

  Hilsen
  Annica

  SvaraRadera
 10. Din dressade bryssel har jag läst om förr på din blogg. Tror det är dags att prova och stilla min nyfikenhet! :)

  SvaraRadera
 11. Du vet inte om att det är en gen som styr huruvida man tycker om brysselkål eller inte? Många av oss kan lära oss att gilla grönsaken - det har jag gjort - men andra kommer aldrig att kunna äta den.

  Läs mer t ex på http://vetenskapsnytt.blogspot.com/2006/09/hur-bittert-brysselklen-och-kaffet.html

  SvaraRadera
 12. Hm, kan du inte ge en fingervisning om proportionerna i din goda dressing?

  SvaraRadera
 13. Sara: Nej - du är inte ensam. Men jag undrar om vi verkligen är så många som man kan tro av kommentarerna hör att döma, vi brysselkålsälskare?

  Annica: Hej, och tack! ditt recept låter verkligen gott! Det ska jag testa framöver.

  Lena: Definitivt dags :-)!

  Anni: Spännande! Och, det förklarar en hel del...

  KrakelSpektakel2: Min man mätte inte mängderna just denna gång vi gjorde dressingen, men på en höft: en halv deciliter vardera av oljan och vinägern, en riven vitlöksklyfta, en matsked vardera av senap; salt och svartpeppar. Och jag inser att det kanske är läge att jag kör en Edit i receptet!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...