söndag 30 januari 2011

Hembakad formfranska, vår frukostfrälsare

Jag är förmodligen en ansvarslös mor, som utfodrar mina barn med hembakad formfranska till frukost. Det struntar jag fullständigt i. Fibrer är, skämt å sido, ganska överskattade.

Bröddiskarna i matbutikerna fullkomligt svämmar över av olika typer av bröd som berikas med fibrer; den ena märkligare än den andra. Själv bakar jag sedan några veckor tillbaka dessa limpor, som minst sagt har blivit väldigt populära. Det viktigaste för mig, vad gäller vardagsfrukostar, det är att barnen får i sig sina smörgåsar med glatt humör och god aptit. Med dessa limpor vet jag garanterat att de äter.

Egentligen bloggar jag om dem mest för att dokumentera receptet, men också för att in man gav dem betyget godare än Leilas formfranskor. Helt enkelt ett grymt vitt bröd, med saftigt och gott inkråm, och krispig skorpa.

Ännu en formfranska
i paket jäst
3 tsk flingsalt
1 msk honung
0,5 dl smakrik olivolja
5 dl vatten
1 ägg
drygt 700 gram (drygt 11 dl) Manitoba cream (eller vetemjöl special)
neutral olja till brödformarna

Lös upp jästen i vattnet. Blanda i olivolja, ägg, salt och honung. Arbeta därefter ned mjölet noga i degvätskan; med degkrokar, eller med en köksmaskin.

Låt degen jäsa i uppemot en timma. Stjälp sedan upp degen på mjölat bakbord, dela den i två delar, och lägg dem i oljade brödformar. Grädda bröden på 200 grader i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter.

14 kommentarer:

 1. Jag måste verkligen prova det här receptet! "You had me at hello" =)
  Vilken storlek på brödformarna använder du? 1,5 liter, eller 2, eller kanske nåt helt annat?

  SvaraRadera
 2. Jag gjorde liknande onyttiga häromdagen. Ibland kan man få otroligt sug efter vanligt, hederligt gyllene rostat vitt bröd. Det vill säga, rostad från och med dag två, om brödet räcker så länge.

  SvaraRadera
 3. Limporna ser jättegoda ut! Och ja, fibrer är faktiskt överskattade... :)

  SvaraRadera
 4. Snart har du övertygat mig till att prova. Annars är jäst och jag inte kompisar alls....

  Och jag gillar din nya design, den är supercool.

  SvaraRadera
 5. Det brödet måste jag prova! Typ nästa gång jag är ledig. Men du, det där Manitoba som både du och Linda på kryddburken pratar om. Vad är det och var hittar jag det?

  SvaraRadera
 6. Tokmia: Formarna är lite kortare och bredare än brödformar brukar vara, de rymmer 1,3 liter. De ger höga, lite knubbiga bröd. Du ska absolut pröva ;-)!

  Stefan: Det är så vansinnigt gott med rostat, hembakat bröd. men det ska vara färskt. Jag fryser in limporna i halvor, det räcker perfekt till barnens frukostar. Än så länge...

  Hanna: :D!

  Filippa: Tack! Jag har blivit såpass förtjust i den (trots att Shabby inte är min stil egentligen) att den får bli kvar.
  Dessa bröd ska du bara baka, det blir inte enklare än så!

  Malin Voltaire: Manitoba Cream är ett extra proteinrikt bröd. Finax har ett dyrt med Jan Hedhs nuna på framsidan. Jag brukar köpa i 5-kilossäckar på Martin Olsson. Det fungerar i stort sett lika bra med vetemjöl special!

  SvaraRadera
 7. dessa bröd måste jag verkligen ta och baka, tror nog allt stora sonen lär uppskatta dom :-)och lillkillen med, för han är ju bara 9 månader och skall ändå inte ha allt för grovt bröd

  SvaraRadera
 8. Vi äter tämligen vita/ljusa bröd till frukost här borta. Hellre två vita mackor med leverpastej till barnen en halv fiberskiva i magen på dem. Mätta barn orkar bättre på dagis och jag tänker att de har ok matvanor för övrigt :)

  SvaraRadera
 9. Vet du vad jag gillar nästa mest med att laga mat efter dina recept??
  Att det blir pecis så där bra som det ser ut på bild!!
  jag behöver aldrig lägga till eller dra ifrån, utan gör EXAKT efter dina mått (ja, du får gärna kalla mig tråkig och trist :-) )och jag blir ALLTID så himla nöjd! Toppen!
  Och det här brödet var precis så, barnen fullkomligen ÄLSKADE det, då de fick 2 skivor rostade i morse till frukost.
  (och inte för att jag vill tas för en stalker, men..jag har köpt BAGGUn också *hehe*)
  mvh,
  Lena C

  SvaraRadera
 10. Cupcakesfluffan: Sonen skulle säkert gilla detta bröd!

  Elin: Det känns lite som att kampen mot det vita brödet är något av Livsmedelsverkets sista bastion ;-)? Det är ju inte på minsta vis nyttigare med grovt bröd, egentligen. Och med rejält med pålägg håller man sig minst lika mätt på två skivor av detta brör! Kul att det smakade!

  Lena C: Det var nog en av de finaste komplimanger jag fått på mycket länge! Tusen tack; jag blev nästan rörd när jag läste detta. Och du, i min värld tyder det bara på gott omdöme att du köpt dig en Baggu. ;-)

  SvaraRadera
 11. Elin: Jag fick hjärnsläpp, du hade ju inte alls bakat dessa bröd...men jag kanske tyckte att du borde ;D!

  SvaraRadera
 12. Nu ska vi äta brödet till kvällsmat. Det ser fantastiskt ut och så enkelt det var! Tack för all inspiration och skriv nu kokboken. Vill ha. Nu!

  SvaraRadera
 13. Jenny: Så kul att du bakade bröden! Ja...ge mig bara ett kontrakt, ett förskott och en riktigt bra förlagsredaktör, så lovar jag att prestera en kokbok ;D!

  SvaraRadera
 14. Suveränt gott, klar favorit av de jag bakat hittils. Peter

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...