söndag 13 mars 2011

Min mans bästa kycklingsoppa - hittills


Det har nästan gått en vecka sedan vi avnjöt vad som får kallas min mans bästa kycklingsoppa; hittills. Soppa blir inte mycket godare än så här. Den hemkokta buljongen är så fantastiskt mustig och smakrik att den glider ned som sammet längsmed strupen. Bönorna, tomaterna och sofritto med tillskott av paprika (och utan morot) gav soppan en otroligt god smak.

Mild, men ändå mustig, kan man skriva så? Det var i varje fall så jag upplevde det hela. Och inte bara jag; vår äldste son, som är genuint skeptisk till de flesta grönsaker, bad om påfyllning vid hela två tillfällen, och sörplade lystet i sig buljongen.

Nu har vi blivit så frälsta i hemkokt kycklingbuljong att det känns som ett nederlag att vi inte har frysen full av påsar med densamma. I gengäld har vi fortfarande en hel del kycklingskrov kvar, som bara väntar på att förvandlas till det som i kallt tillstånd närmast ser ut som ogenomskinlig, gul gelé, men som i upphettat skick doftar och smakar så gott att det försätter hela familjen i någon sorts kulinarisk trance. Visst är det underbart?

Min mans bästa kycklingssoppa
cirka 1,2 liter hemkokt kycklingbuljong
1 kyckling på cirka 1,5 kilo; styckad, urbenad, och
delad i mindre bitar
2 burkar cannelinibönor, avrunna.
1 burk Mutti coctailtomater
2 gula lökar, finhackade
3 stjälkar selleri, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 stor, röd paprika, finhackad
olivolja
salt och svartpeppar
1 dl grovt hackad bladpersilja till serveringen

Hetta upp olivolja i en kastrull.
Fräs lök, selleri, vitlök och paprika på medelvärme tills de stekts glansiga och mjuka. Lägg då i kycklingbitarna, och låt dem steka tillsammans med grönsakerna någon minut. Häll över buljongen, och låt alltsamman bli varmt.
Tillsätt tomaterna. Krydda med salt och peppar, och låt koka på medelvärme i 20 m minuter. Rör då ned cannelinibönorna, och låt koka i ytterligare cirka tio minuter. Smaka på nytt av med salt och svartpeppar. Servera med bladpersilja, och eventuellt lite mer svartpeppar, för den som så önskar.

10 kommentarer:

  1. Kycklingsoppa kan aldrig bli fel. Spännande med en klar variant!

    Tycker Dillen

    SvaraRadera
  2. Fröken Dill: Det är fantastiskt gott med klar kycklingsoppa! Faktiskt så gott att det nog kommer dröja innan jag vill ha en variant med potatis igen.

    SvaraRadera
  3. Även utan doften fâr bilden det att vattnas i munnen! SKa testas!

    SvaraRadera
  4. Då får man lita på dina ord och testa den...så blir det säkert bra :-).

    SvaraRadera
  5. Sara: Tack! Tårdrypande gott.

    Foodelicious-se: Du kan lita på mina ord - detta är soppa när den är som bäst!

    SvaraRadera
  6. Ser fantastiskt god ut :) Tack för tipset, nu blir det snart kycklingsoppa.

    SvaraRadera
  7. Såg otroligt härlig och mustig ut.

    Snygga bilder.

    SvaraRadera
  8. Christer: Tack! Kycklingsoppa är en hit.

    Jimmie: Tack, kul att du gillar bilderna! Det blev en riktigt mustig och fin soppa.

    SvaraRadera
  9. Igår kväll gjorde jag en kycklinggryta med detta recept som bas (ja, nästan identiskt): den blev fantastiskt god! Tack!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...