Jag medger villigt att detta är ful mat; rent ut sagt förskräckligt ful mat. Men, det smakar gudomligt gott, och det är ju faktiskt det viktigaste - eller hur?
Någon gång har jag nog tänkt att det måste finnas en gräns för hur många recept på långlagat kött jag kan publicera? Det måste rimligen finnas en begränsning för i vilken omfattning det går att variera detta tillagningssätt? Om det nu gör det, så är jag i varje fall inte där; inte än. drygt 1 kilo kalvbog
salt nymald vitpeppar
2 lagerblad
cirka 0,5 kruka timjan
2 stora eller tre små gula lökar; skalade och delade
1 stor vitlöksklyfta, skalad och delad
råsocker
0,5 liter lager1 dl vispgrädde
1 msk vetemjölSätt ugnen på cirka 85 grader. Salta och peppra kalvbogen på ömse sidor. Lägg den i en emaljerad gjutjärnsgryta. Tillsätt lökarna, vitlöksklyftan, lagerbladen, timjanstjälkarna och en gnutta råsocker. Häll i ölen, och lägg på locket på grytan. Ställ in den i ugnen, och låt den sedan stå där i uppemot tio timmar.
Ta ut grytan ur ugnen. Plocka upp köttet. Tag bort timjankvistarna, lagerbladen och vitlöken. Blanda vispgrädde och vetemjöl till en slät smet, och vispa ned den i spadet. Koka upp under omrörning, så att spadet reder sig. Smaka av med salt och vitpeppar.
Rensa köttet och dela det i mindre bitar. Lägg till baka köttet och lökarna i den varma såsen grytan, och låt dem värmas upp på nytt.Servera med pressad potatis och smörslungad brysselkål. Drick gärna en öl till.
Wow.... verkar mer än spännande och gott! Ska jag lägga i prova-på-sidan.
SvaraRaderaDet låter helt sensationellt gott! Fortsätt att posta långlagade saker, snälla - jag är fortfarande för feg för att prova (läskigt att lämna ugnen på...) men snart så. :)
SvaraRaderaGränslöst gott! Och långkok förtjänar gränslöst många inlägg. Hejaheja !
SvaraRadera/Linda
Men Annika, jag går helt upp limningen här! Måste, måste ägna en söndag åt denna kötträtt.
SvaraRaderaNär våra grannar bjöd på söndagsmiddag för ett tag sedan fick vi långlagad kalv. Köttet blev helt fantastiskt. Då köttet av sig självt fallit sönder i så fina lagom stora bitar.
SvaraRaderaWohoo, jag har begått min första långlagning i ugnen. Bara en buljong på oxben, men ändå. Den blev hur bra som helst under natten.
SvaraRaderaHälsar Dillen
Jag blir jätteinspirerad och kommer absolut att prova detta!
SvaraRaderaJa för tusan, långkok är ju din grej!
SvaraRaderaFörlåt, menade inte att vara anonym. Det gick lite snabbt där ;)
SvaraRaderaVad smart! Jag slängde i en stor fläskkarré med ben i ugnen med samma saker du använde i ditt recept och lät det stå från sju igårkväll till halv sex i morse när jag steg upp. Ställde ut grytan på balkongen imorse. Underbart sätt att få långkok till middag en vardag.
SvaraRaderaCaroline: Ja, visst måste du pröva att långlaga kött!
SvaraRaderaAnne: Tack! Du får passa på en helg, och hålla dig hemma!
Smakverkstan: Tack, härligt att höra!
J: Ja, det tycker jag faktiskt att du måste ;-) !
Remsan: Visst är det magiskt?
Fröken Dill: Tack för inspiration,. det måste jag ju göra!
Annika: Så kul!
Anna B: Ingen fara! Ja, jag har ju nichat in mig en aning på just långkok.
Maria: Visst är det riktig vardagslyx?
Nu har jag köpt ingredienser men fick nöja mig med kalvhögrev. En fråga om bästa vinet till: jag tänker mig Chablis eller Sancerre, alltså ett ganska stramt vitt vin. Vad tror du?
SvaraRadera