tisdag 1 februari 2011

Baggu är min nya kompis


Varning: Nu blir det reklam. Jag har blivit sponsrad.
Men jag är så nöjd med min Baggu efter endast några dagar, att det vore direkt fånigt att inte tipsa om denna användbara produkt.

Vi storhandlar inte längre. Anledningen till detta är att det inte lönar sig för oss. Jag tröttnade på att fylla frys och skafferi och sedan utgå från detta innehåll under de närmaste veckorna. Det är inte så jag vill ha det; må så vara att vår mat inte alltid är särskilt variationsrik, men fullt så förutsägbara är vi inte att jag med säkerhet kan veta vad vi kommer att göra av med den närmaste månaden.
Jag vill köpa färsk fisk till middag; en färsk kyckling, eller en bit kött över disk. Grönsaker och frukt, inte vill jag köpa det för en vecka framöver?

I stället sticker jag några gånger i veckan ut och handlar på lunchen, eller passar på att handla efter jobbet. Nu undrar nog många om inte detta är stressande, eller slöseri med tid? Svaret är nej. I synnerhet självscanning, detta ljuvliga påfund, har förenklat min vardag något oerhört. Jag råkar nämligen vara så ovanligt principfast när jag springer in för att handla, att jag köper det som står på min lista; inte en massa dumheter.

Att handla för två-tre dagar åt gången, det är min melodi. Och då kommer vi osökt till ämnet för detta blogginlägg.

Plastpåsar. Plastpåsar till förbannelse. När jag var student var jag på alla sätt en god konsument; jag handlade närapå enbart ekologiskt, och bar hem maten i tygkassar. Sådan är jag inte idag. Att ha en stor, knölig tygkasse i handväskan, eller en hoprullad plastpåse för den delen, det känns inte så genomförbart. I stället drunknar jag vi plastpåsar från matbutiker. Tills nu, vill säga.

Jag vet att det finns och har funnits liknade produkter i åratal, men Baggu är den som tilltalar mig mest. När jag blev tillfrågad av NinasMat ifall jag ville få pröva ett exemplar, tackade jag ja. Jag kände på mig att det här skulle vara något för mig. Den är platt, den är oerhört - ja, överraskande - rymlig, och den är inte minst bekväm att bära även när den är fullastad med matvaror.
Nu tänker jag köpa på mig ett gäng, och ge bort i present. Baggu och självscanning; det passar mig som hand i handske. Eller, som en platt liten påse i väskan.

10 kommentarer:

 1. Vi beställer mat via internet, för det är så smidigt i London, och mataffären närmast oss är inget vidare. Men när jag väl handlar gillar jag något jag kan bära på axeln, eftersom man här i stan alltid har en bit att gå och ingen bil. Kan man det med baggun, det är lite svårt att se? Det är dessutom lättare att använda en tygkasse här för platskassarna är så dåliga. De är tunna, går lätt i sönder och skär in i händerna.

  SvaraRadera
 2. Bra matkasse. Inte mycket sötsaker, chips och liknande. Lite kul faktiskt när man står i kö till kassan och se vad det är folk lastar upp på bandet.

  SvaraRadera
 3. Matarkivet: Jag kunde ha skrivit det tydliogare - de långa handtagen gör att Baggu går utmärkt att bära över axeln. Ännu ett pluss. Jag är förtjust ;-)!

  Tresovlaren: Trevligt att se dig här! Jo, matkassen är väl hyfsat represemtativ. Kronfågels kyckling fick det bli vid detta tillfälle; fanns inget att välja på. Vi handlar nog ganskla vettigt; lördagsgodis, så klart, meninte en massa annan skit ;-).

  SvaraRadera
 4. Precis så talande "före- & efterbilder" som man kunde tänka sig, den är ju verkligen galet rymlig för att vara platt :)

  SvaraRadera
 5. Kollegan K: Visst är den nästan lite magisk ;-)?

  SvaraRadera
 6. visst är självscanning en msärre revolution, äntligen är shoppingen inte en kö-plåga längre!

  SvaraRadera
 7. Fråga:
  Någon som vet vad som "hände" med kassarna i "plast" gjort av MAJS "skräp"!? (är väl en 10-15år gammal "nyhet"!)
  DE var ju nedbrytbara!
  Fanns/Finns även "plast" MAJS pennor de gick t.om. att äta(!) iaf ogiftiga att "tugga på" ;)

  Något måste ju användas för att SLÄNGA hushålls soporna!??
  I Belgien (Brux) ingår olikfärgade påsar, för att enkelt kunna sopsortera(!) i den "allmänna" sophämtningsavgiften!

  Aanvänder alltid tyg el en gammal nylon rese/shop kasse!
  Men köper då o då en papperskasse för våra kökssopor.

  Italien är väl en av de "sista" (?) EU länder att förbjuda "äkta plast" påsar... nu blir det standard/vanligare med BRA "plast" påsar i butikerna.

  SvaraRadera
 8. Här i Belgien finns inte plastkassar på samma sätt i mataffären som i Sverige; de är antingen små och tunna för få saker eller så ser de ut med som de man får i klädbutiker med fastsvetsade handtag som lätt lossnar... Pappkassar finns inte, inte ens på Ikea. Så här har man liknande kassar som din Baggu eller sådana som tex finns på Ikeas; modell pappkasse fast i något kraftigt plast/textil material. Eller så har man korgar av plast, ungefär som en kundkorg fast utan hål i och med lock.

  Till kladdiga soporna köper vi påsar på rulle, lite svårt att hitta bra men de finns. Sedan sopsorterar, precis som Jarog skrev, vi i speciella påsar som man köper i matbutiken, på så sätt betalar man sophämtningen bara för det man slänger. De finns i fyra varianter; gula, vita, blå och gröna.

  SvaraRadera
 9. Mitt mål är att bara gå och handla EN gång i veckan. Missar vi något inköp suckar jag högt. Vår rullande tvåveckorsmeny gör att maten resten av vintern/våren kommer att vara väldigt förutsägbar. Å andra sidan garanterar den att det bara blir blodpudding, pannkakor etc en gång var fjortonde dag.

  SvaraRadera
 10. Mikkan: Självscanning är ett smärre underverk!

  Jaroq: Papperskassar behöver vi, för att kunna köra bort all återvinning...men vi använder dem många gånger, och återvinner dem när de blivit utslitna.
  Tunna plastpåsar till hushållsopor får det bli här hemma, från och med nu. Det är ju miljövänligare än tjocka ICA-kassar, i varje fall? Men de där majspåsarna, de vore något!

  Brysselkakan: Jag är fascinerad! Vilket system!

  Cilla. Tänk, så olika det kan vara!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...