torsdag 3 juni 2010

På buffén: Vanilj-kanel-panna cotta med trädgårdsbär i svartvinbärsgelé


Jag hade tur med valet av dag för att fira min födelsedag. Lördagen den tjugoandra maj var härligt varm, som en riktig sommardag. Sommarvärmens effekt på gelatin var emellertid inte något jag tidigare hade erfarenhet av. Nu blev jag varse att panna cotta blir betydligt lösare i konsistensen när den vistas i en miljö som håller en temperatur på 25 grader, eller mer. Jag var dessutom aningen sen med att hälla på gelén. Som tur är kompenserade den utsökta smaken mer än väl för konsistensens ofullkomlighet

Ännu ett recept på panna cotta på SMASKENS, är det verkligen nödvändigt? Dessutom ett koncept som i hög grad liknar det jag lagade förra året?
Jo, jag tycker detta recept är befogat. Smaksättningen är för mig helt ny, och upplägget med ett litet hav av miniatyrportioner gör mig så barnsligt lycklig. Jag vet inte riktigt varför. Det kanske är så att åsynen av fyrtio små panna cotta, och lika många chokladcrème, tillåter min fantasi att vandra iväg. För en stund kan jag låtsas att jag driver cateringfirma; vilket i sig är ett otacksamt slitgöra, om jag inte är felunderrättad. Att laga dessert till sin egen födelsedagsbuffé, det är däremot ett rent nöje.
För första gången prövade jag att inte laga panna cotta på enbart grädde; inspirerad av Anna Billing, som upplyste mig om att det är så den ofta tillagas i Piemonte, där den har sitt ursprung. Det fungerade bra, och kanhända fortsätter jag med detta.

Mini-vanilj-kanel-panna cotta med
trädgårdsbär i svartvinbärsgelé (40 stycken)

7 dl vispgrädde
3 dl gammaldags mjölk
1 dl råsocker
1 vaniljstång
2 kanelstänger
5 gelatinblad, generöst blötlagda

250 gram trädgårdsbär (svarta och röda vinbär, hallon och björnbär)

Tag fram bären ur frysen, och halvtina dem försiktigt i micro.
Dela vaniljstången, och skrapa ur kärnorna. Värm grädde och mjölk i en kastrull tillsammans med vaniljstång och frön, kanelstänger samt socker. Låt sedan blandningen stå och dra cirka tjugo minuter, så att kanelen sätter ordentlig smak. Vispa därefter ned gelatinbladen, så att de helt löser sig i gräddmjölkblandningen.
När den svalnat och bara är ljummen, häller du över den i en kanna och fördelar exempelvis innehållet i fyrtio små fyracentiliters snapsglas. Ställ dem i kylskåpet. Efter ett par timmar fördelar du bären jämnt över de små portionerna. Häll av och spara vätskan som läckt ur dem medan de tinat,; den använder du i gelén.

Svartvinbärsgelé
knappt 0,5 deciliter bärsaft från trädgårdsbären
1 dl svartvinbärssaft av god kvalitet
1,75 dl vatten
2,5 gelatinblad, generöst blötlagda

jag har den stora turen att ha tillgång till min pappas goda, hemkokta saft. Den består av såväl svarta som röda vinbär, men med en klar övervikt av de svarta. Saften smakar mycket av bär, och den är söt, men inte ettersöt så som köpesaften i stort sett alltid är. Blanda samtliga vätskor i en kastrull, och koka upp. Vispa ned gelatinbladen, och låt det hela svalna helt.
Fördela därefter gelén jämnt över bären ovanpå panna cottorna.

3 kommentarer:

  1. Härliga kalasbilder, och vad roligt att du provade delvis mjölkbaserad pannacotta!

    SvaraRadera
  2. Mikkan: Ja, där missade du något ;)!

    Anna B: Tack! Det fungerade ju faktiskt riktigt bra!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...