onsdag 16 juni 2010

Tack och lov för de pålitliga klassikerna


Ibland är det så skönt att bara kapitulera, och laga en gammal omodern klassiker till middag. Retro-mat, fast inte av det trendiga slaget. I kväll blev det ugnsomelett med räkstuvning.

Mitt recept på ugnsomelett kommer från en fantastisk, lite oansenlig kokbok, som än så länge är i min mammas ägo. Någon gång, förhoppningsvis om många, många år, hoppas jag få ärva denna lilla skatt. Boken i fråga är en lärobok i hemkunskap från femtio-sextiotalet som lyder till det fantastiska namnet "Födan - hemmet - ekonomin". Ja, det sammanfattar väl det mesta, eller hur?

När jag var liten avnjöts ugnsomeletten oftast med en välsmakande stuvning på konserverade champinjoner. Själv har jag prövat med lite olika stuvningar, varav skinkstuvning eller räkstuvning nog är de godaste. Omeletten passar annars mycket bra att ätas med någon skiva kallrökt lax och lite snabbfräst spenat. Då förvandlas den genast till något helt annat; blir nästan en smula elegant.

I kväll blev det räkstuvning baserad på ledsna, skalade räkor jag fann i en (gud vet hur) gammal påse i frysen. Säga vad man vill om skalade räkor - roliga är de inte, men de ger ganska bra smak åt just en sådan här stuvning. Upphottad med en matsked vitt vin och lite nyklippt dill, blev det enkla lilla stuvningen ett fullt godtagbart tillbehör till den dallrande, saftiga ugnsomeletten.

Ugnsomelett
5 ägg
4 dl gammaldags mjölk
3 tsk vetemjöl
0,5 tsk salt
svartpeppar
smör till ugnsformen

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa upp äggen, tillsätt mjöl, salt och svartpeppar, och därefter mjölken. Smörj formen, och häll i smeten. Tillaga i nedre delen av ugnen i 20 minuter.

Räkstuvning
2,5 dl halvtinade, skalade räkor
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl gammaldags mjölk
1 dl vispgrädde
salt och vitpeppar efter smak
1 msk vitt vin
någon matsked finhackad dill

Smält smöret i en kastrull. Blanda ned mjölet; späd med successivt mjölken, så att blandningen blir slät. Blanda i grädden och vinet. Koka upp under omrörning, och låt småputtra någon minut.
Stäng sedan av plattan. Smaka av med salt och peppar. Rör ned räkorna och dillen, och låt räkorna bli varma i stuvningen. Späd eventuellt med lite mjölk om stuvningen är för fast för din smak.
Häll stuvningen över omeletten så snart den tagits ut ur ugnen.

13 kommentarer:

 1. Himmel! Det låter jättegott! :-)

  SvaraRadera
 2. Jenny. Det är faktiskt precis hur gott som helst!

  SvaraRadera
 3. Det här var en klassiker under min uppväxt för hundra år sedan. Så jag tar omedelbart till mig idén, och verställighet underlättas ju oerhört av att du orkade skriva hela receptet. Ctrl+P + Acrobat + Save till hårddisken.

  SvaraRadera
 4. Gamla kokböcker är något av det bästa man kan få i händerna. Vi fick en hög av mina föräldrar häromdagen, med bl.a en som min mormor haft med anteckningar som hon gjort. Högen hittas nu sidan om min säng och är min kvällslitteratur, slår nästan den bästa deckare!

  SvaraRadera
 5. Hej Annika, det ser kanongott ut! När jag var liten brukade min mamma göra samma champinjonstuvning, och hur många gånger jag än har försökt som vuxen så blir det aldrig samma sak. Kanske har du något magiskt superrecept?

  Mvh /Nathalie, en trogen bloggföljare :)

  SvaraRadera
 6. Vad gott det såg ut, jag satt precis och var sugen på crepes med svampstuvning men nu vill jag nog hellre ha din omelette! Recept, pleeze :)

  SvaraRadera
 7. Jag är blind! Receptet var ju där hela tiden, var nog lite hungrig när jag läste inlägget!

  SvaraRadera
 8. Lars Carlen. Langkawi.20 juni 2010 kl. 12:17

  Om man fräser räkskalen med lite lök, och häller på lite vatten. Så får man en lag.
  Att frysa in de skalade räkstjärtarna i.
  Så smakar de mycket bättre.
  Lagen använder man till stuvningen.
  Vid tillfälle.
  Det är faktiskt billigare att köpa färska räkor. Än djupfrysta, styckfrysta.
  Väg vattnet från styckfrysningen, när räkorna har tinat.
  Och se själva.

  SvaraRadera
 9. Stefan: Det är en klassiker! Och egentligen ska den serveras med stuvning på konserverade champinjoner, för 3en fulländad upplevelse ;).

  Håkan och Anki: Det låter härligt! Sådan läsning njuter även jag av ibland.

  Kristin: Ingen fara! Jag lyckades ju dessutom inspirera dig, läste jag - kul!

  Lars Carlen: Håller med, det ä det absolut godaste. Nu kände jag nöjd med att använda fynd från frysens dunkla vrå, och det blev en total retro-upplevelse :).

  SvaraRadera
 10. Ugnsomelett? Det måste jag testa på! Jag älskar omelett och det här är säkert underbart!
  Titta gärna in på min omelett och på mia recept också :)

  SvaraRadera
 11. Riktigt gott! Strödde riven ost uppe på också.

  SvaraRadera
 12. Bästa recept nånsin men jag byter räkorna mot kantareller

  SvaraRadera
 13. Ugnsomelett med räkstuvning har vi alltid på julbordet... så länge jag kan minnas! Och det är ju så gott 😍👍

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...