lördag 5 juni 2010

På buffén: en armé av
mini-chokladcrème, smaksatt
med mörk rom och kaffe

Jag vet at det inte var länge sedan sist, men det spelar ingen roll. Denna chokladcrème är min senaste efterrättsfavorit.
Första gången smaksatte jag den med cognac och kaffe, men till min födelsedagsbuffé ville jag pröva att kombinera kaffe med mörk rom. Resultatet blev mycket, mycket bra.

Nu funderar jag på andra sorters starksprit som skulle kunna fungera bra tillsammans med choklad. Kanske borde jag pröva att göra crèmen på ljus choklad, med päroncognac? Amaretto? Cointreau? Det är bara att pröva sig fram. Gör bara inte misstaget att överdosera med alkoholen. Jag tycker mig ha fått till de perfekta proportionerna. Chokladen ska trots allt spela förstafiolen i sammanhanget.

Det är visuellt mycket tilltalande att servera både chokladcrème och panna cotta. De kompletterar varandra så fint, både vad gäller kontrasterande smaker, såväl som rent utseendemässigt.

Mini-chokladcréme med mörk
rom och kaffe (40 stycken)

400 gr 70% choklad av god kvalitet
4 dl vispgrädde
4 dl gammaldags mjölk
2 krm salt
1 dl råsocker
2 msk snabbkaffe
4 msk mörk rom (exempelvis Captain Morgan)
5 gelatinblad, generöst blötlagda

4 dl grädde, lättvispad
1 dl rostade hasselnötter, och grovt hackade

Bryt chokladen i bitar, och lägg i en bunke. Värm grädden tillsammans med snabbkaffe, rom, salt och socker. Grädden ska bli ordentligt varm, men inte koka. Tag kastrullen från plattan, och vispa ned gelatinbladen så att de löser sig ordentligt. Häll sedan den heta grädden över chokladen, och vispa sedan en stund, så att allt löser sig och blandas till en blank smet.
Låt chokladsmeten svalna, och häll sedan över den i en kanna, så att du lättare kan fördela innehållet i exempelvis fyrtio små fyracentiliters engångssnapsglas. Låt sedan krämen stena och bli kall i kylskåpet. Dekorera med en klick lättvispad grädde, och lite finriven mörk choklad, precis innan serveringen.

8 kommentarer:

 1. Sicken tur att det finns lite Captain Morgan i skåpet =) Måste bara fixa gelatinblad sedan blir det dessertfixande.

  Kul att "höra av dig" igen.

  Trevlig sommar!

  SvaraRadera
 2. Det låter som en helt igenom fantastisk buffé! Allt helt i min smak:)

  SvaraRadera
 3. Till ljus choklad blir päronsprit fint, i mörk drunknar den lätt.

  SvaraRadera
 4. jisses så gott det verkar. hm, undra om jag kan tänkas göra ett lite mindre recept... så kanske det blir att bjuda på det när det är "midsommarfirande med grillning och svensk snaps" härborta i amerikanska södern om ett par veckor :)

  Jag tror på brandy (som jag inte testat så mycket alls) till chokladen kan funka. Den är inte så söt men har en viss smak... har använt den i viltgrytor där den rundar till smaken till skillnad från rödvin (i mitt tycke)

  SvaraRadera
 5. Beatrice: Tack! Jo, det känns nog som att jag är tillbaka. Idéerna och blogglusten börjar rinna till igen. Kul att du blev inspirerad till att vilja pröva detta; önskar också dig en trevlig sommar!

  Bendel: Jag kan ju inte förneka mig...även fast paté och rillette kanske inte tillhör den traditionella försommarmaten.

  Lotta: Det var det jag anade!

  Chall: Om du följer länken i inlägget, hamnar du på "originalreceptet". Då gjorde jag tio lite större, men fortfarande förhållandevis små, portioner. Jag är helt övertygad om att brandy fungerar alldeles utmärkt som smaksättare!

  SvaraRadera
 6. Jag har gjort chokladtryfflar med någon konstig blåbärssprit, du vet en sån där liten flaska som säkert fått följa med hem från Tyskland eller Österrike och det var helt enormt gott! För något år sedan gjorde jag tryfflar med malibu som jag rullade i kokos, en lite vuxnare chokladboll! Jag har även gjort tryfflar med Xanté och även om det inte vara den mörkaste chokladen så fick de faktiskt en riktigt fin päronton!

  SvaraRadera
 7. Hej! Jag hittade detta receptet nu och det verkar smarrigt. Jag undrar dock om det går bra med den ljusa Capten Morgan och hur långt innan jag kan göra dem? Har lite tidsbrist just den dagen, om det går att göra en-två dagar innan? // Evelina

  SvaraRadera
 8. Måns: Det går bra att smaksätta med ljus rom, och dessa godsaker går bra att göra två dagar i förväg. Täck bara över dem med gladpack när de förvaras i kylskåp, så att de inte torkar.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...