fredag 4 juni 2010

Min ena födelsedagspaté - kalvfärs, kalvlever, cognac och kapris

Det här blev en bra paté. Inte en fantastisk paté, men en fullt godkänd. Jag vet precis hur jag ska göra nästa gång, men för att det ska bli en nästa gång, måste jag först gå igenom vad jag ska göra annorlunda.
Först och främst ska jag begagna mig av min köttkvarn, och mala kalvlevern i stället för att tärna den. Det är nämligen ganska svårt att tärna kalvlever riktigt fint. Jag tänker också ha i mer kapris nästa gång. Kapris visade sig vara en mycket bra smaksättare just till kalvfärsen och levern; kanske inte särskilt förvånande.
Slutligen begick jag misstaget att fördela färsen i två formar. Jag trodde inte den skulle rymmas i min patéform. Det hade den inte gjort, men i stället blev patéerna i mitt tycke lite för låga. Vid nästa tillfälle modifierar jag helt enkelt ingredienserna, och lagar en enda paté.

Oavsett dessa synpunkter, som är mer intressanta för mig än för er, så var patén mycket uppskattad på buffébordet. Jag är också minst sagt fascinerad över hur populär både denna och min andra paté var hos barnen. jag har sagt det förut, och jag säger det igen - paté är mycket barnvänlig mat.

Tyvärr måste jag erkänna att jag har svårt att ange någon lagom tillagningstid. Förmodligen är det att rekommendera att använda sig av en stektermometer.

Två patéer på kalvfärs och kalvlever
1,5 dl crème fraiche
2 ägg
2 stora schalottenlökar, finhackade
0,5 dl cognac
2 msk kapris, finhackad
2 tsk salt
svartpeppar efter smak
1 kilo kalvfärs
400 gram kalvlever, putsad och fint tärnad

Sätt ugnen på 150 grader. Rör ihop crème fraiche, ägg, schalottenlök, vitlök, cognac, hackad kapris, salt och svartpeppar. Blanda ned färsen i smeten, och blanda ordentligt. Vänd sedan ned den tärnade kalvlevern.
Smörj två avlånga brödformar, och fördela patésmeten i dessa. Täck dem med aluminiumfolie, och tillaga sedan patéerna i nedre delen av ugnen.

Låt patéerna svalna, och packa sedan in dem i plastfolie. Låt dem ligga och mogna i kylskåp över natten, innan de ska ätas. Servera patén med surdegsbröd, smör, syltlök och cornishonger.

4 kommentarer:

 1. hm, det är 1 kilo kalvfärs eller hur? Det är ett mellanslag istf ett radbryt. Jag läste receptet och skrev av det och insåg att det var lite lite kött med 400 gram lever... sen såg jag färsen.

  fast det klart, andra personer kanske läser mindre slarvigt? ;)

  Jag undrar om dina paterecept kan få mig att sluta sakna leverpastej eftersom det verkar så enkelt att göra egen pate?! Ser väldigt gott ut också!

  SvaraRadera
 2. Chall: TACK! Vad slarvig jag har varit, jag hade ju inte ens muskot i smeten, det var en tanke jag hade i början. Nu har jag korrigerat alltsamman. Själv har jag inte lagat egen leverpastej, men tänker nog göra det denna jul...

  SvaraRadera
 3. Jag tror att pate kan bli alldeles bra som ersättning för pastejen... kanske är det mest en fråga om konsistens som skillnad mellan dom?! Att om jag lägger till lite mer grädde och kör allting i en "smetmixer" kanske det blir mer av pastejandet?

  (Jag har ju ingen aning om det här egentligen, men jag är villig att testa :) Hemma har det blivit mer sallader och rent grillat kött/fisk/räkor senaste tiden så nu letar jag efter salladsinspiration... tror att det får blir ngn typ av mango och spenatmix ikväll kanske? Det är ju uppåt 35C här borta så det blir svårt att känna sig sugen på grytor just nu.)

  SvaraRadera
 4. Chall: Jag brukar ju vanligtvis mixa alltsamman, färs och (tidigare) kycklinglever. De gäller ju bara att det inte blir för magert, så kanske är kalvfärs inte optimalt? Mer fett behövs nog. Kanske grädde kan fungera, men då behövs det nog något som binder, som exempelvis potatismjöl. det hade jag in min andra födelsedagspaté, som jag alldeles strax ska blogga om.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...