torsdag 10 juni 2010

Laxkotletter, färskpotatis och
ännu en variant på gurksallad


Jag lagade lax åt oss förra veckan, för första gången på flera månader. Lax är inget jag längtat efter det allra minsta; faktum är att jag tror att jag nästan föråt mig på det i vintras.
Nu köpte jag laxkotletter, som dessutom stektes, och kanske var det därför det smakade så bra? Så långt ifrån lax i ugn man kan komma. Det råkade vara bra pris på dessa, annars hade jag aldrig kommit på tanken att köpa just dem.

Det blev inte några märkvärdiga tillbehör; färskpotatis, citronklyftor och en god gurksallad. Jag har skrivit liknande gurksallader tidigare, men det som skiljer denna från dem är kombinationen av pepparrot, dill och ättika. Otroligt gott, i all enkelhet.

Det är märkligt att barnen är så kallsinniga inför färskpotatis. Det måste ha med skalet att göra. De uppskattar helt enkelt inte dessa små primörer, hur väl vi än skrapar dem.

Gurksallad "pressgurka style"
med pepparrot och dill

1 slanggurka, skalad, urkärnad och tärnad
2 dl gräddfil
0,5 kruka dill, finhackad
1 msk färsk, finriven pepparrot
0,5 tsk 24% ättika
flingsalt och honung efter smak

Blanda samtliga ingredienser, och smaka av med salt och honung. Låt salladen stå och ta smak i kylskåp en halvtimma innan den ska serveras. Passar som tillbehör till rökt lax, gravad lax, stekt lax, grillad lax - till lax, helt enkelt.

3 kommentarer:

 1. Så somrigt och enkelt! Själv har jag inte smakat färskpotatisen i år men börjar bli riktigt sugen. Som tur är har jag inte tröttnat på laxen. Just nu går den hårt på grillen på kvällarna och som gravad till helgluncherna.

  SvaraRadera
 2. Jag har inte heller förstått poängen med färskpotatis, tycker helt enkelt inte att det är speciellt gott. Däremot älskar jag "vanlig" potatis.

  SvaraRadera
 3. Chezsofia: Grilla lax var längesedan jag gjorde. Det får kanske bli till helgen?

  Mathilda: Det kan vara vansinnigtgott, men i längden föredrar även jag "gamm´-potatis"

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...