tisdag 22 juni 2010

Svar på frågan

Nu har jag vänligt men bestämt givit signal om att jag vill bli borttagen från den tidigare nämnda sajten. Fick för en stund sedan följande svar på det mail jag skickade tidigare idag;

Hej Annika!

Jag heter XX och ligger bakom varjedag.nu.

Jag gjorde sajten eftersom jag och min sambo saknade en plats där vi kunde få en översikt över alla de bloggar vi följer (bland annat din). Tanken var helt enkelt att samla bra bloggar inom olika ämneskategorier för att enkelt kunna följa dom. Eftersom fler än jag i min bekantskapskrets gillade idén, bestämde jag mig för att göra den ”publik”. Sajten har idag hyfsat många besökare, och eftersom inte hela innehållet visas på sajten, så klickar förstås nästan alla vidare till din och andras bloggar för att läsa hela inlägget.


Om du inte vill ha med dina inlägg, så tar jag naturligtvis bort dom och ber om ursäkt om jag har upprört dig.

Jag får varje vecka mail från bloggar som vill vara med på sajten, men jag är restriktiv med vilka jag låter vara med eftersom tanken är att bara ha med de bästa.

Hälsningar

XXX


Allt för att hålla er uppdaterade kring vad som händer. Nej, men skämt åsido - jag tycker inte att sådant här är det minsta kul.

10 kommentarer:

 1. Jag fick nästan exakt samma svar. Misstänker att personen ifråga har fått frågan många gånger. Nu har jag frågat honom om han tillfrågat alla bloggare vars innehåll han skamlöst publicerar.

  SvaraRadera
 2. Men allvarligt!? Töntigt. Dom får väl spara bloggarna i läsaren. Själv har jag ca 30 (bloggar, tidningar mm) för att inte tala om alla bokmärken i flera kategorier. Så får de väl "dela listor" med varandra. Hur svårt kan det vara?

  Bra rutet, Annika!

  SvaraRadera
 3. Vilket jävla skitsnack...ursäkta språket, men lögner gör mig arg.

  SvaraRadera
 4. *suck* snacka om att överreagera! Hur orkar du ens lägga energi på något sådant här? Internet är ganska offentligt och jag kan bara upplysa dig om att det finns ganska många liknande sidor som samlar olika bloggar inom olika kategorier och det finns hyfsat många fler där bl a din matblogg figurerar och det kommer det med all största säkerhet att fortsätta göra så om du nu inte vill ha dina blogginlägg publika så föreslår jag att du sätter lösenord på din blogg... om det nu förstås inte är så att du har så lite vettiga saker för dig att göra annars så att du har tid och ork att lägga energi på sådana här bagateller!

  SvaraRadera
 5. Men jag samlar ju alla bloggar som jag läser i olika kategorier genom Bloglovin, är det fel det med?

  /Sofia

  SvaraRadera
 6. Karolina,

  Bara för att internet är ganska offentligt innebär det inte att man kan använda material någon producerat som man vill. Om någon önskar att aggregera innehåll från sidor för eget bruk finns bra tjänster som iGoogle och Netvibes, att göra en egen site och enbart ompublicera så går man över gränsen.

  Många av de sidor som återpublicerar bloggares material gör så enbart för att, i förlängningen kunna tjäna pengar på trafikdrivning, få högre relevansrate och därmed bättre ranking på Google, eller allt av ovan. Ofta hoppas de att kunna sälja sin domän när tillräckligt mycket trafik finns.

  Om någon lägger ned energi, tid och kraft på att skapa något eget som sedan publiceras så har producenten all rätt att ha en åsikt på hur det skapade materialet sedan används.

  Många av dessa aggregerings-siter arbetar enbart med att återpublicera material från privatpersoners bloggar då de är väl medvetna om att det inte är korrekt. De undviker material från riktiga mediahus bara för att de då skulle få jurister och viteskrav på sig.

  Att "skörda" en RSS-feed och re-publicera i egen kontext är fel om inte den som publicerar strömmen givit godtycke. Bara för att det är lätt inte rätt.

  Bara för att flera gör fel innebär inte att det därmed är rätt och att man därför skall låta bli att reagera.

  Jag anser att du, Karolina, uppvisar en häpnadsväckande naivitet kring rättigheter.

  /Anders

  SvaraRadera
 7. Kul att de svarar, i alla fall.. Men jag håller helt med Anders. Det här är inget man gör "för att det är så himla praktiskt", då använder man en rss-läsare. Återpublicera rss-flöden gör man rimligen av kommersiella skäl.

  SvaraRadera
 8. Jag kan förstå det praktiska som H*n hänvisar till. Men då gör man väl ett eget RSS-flöde, lägger till i bloglovin eller helt enkelt kör Favoriter ? Man gör inte en hemsida som inte klart deklarerar vad man gör, och man frågar först.

  Karolina, du vet väl att upphovsrätt och publiceringsrätt finns ?

  SvaraRadera
 9. Karolna verkar vara ganska ensam om sina åsikter bland de som kommenterat. Jag lägger min tid på både vettiga och mindre vettiga saker, men det har väl inte riktigt med detta att göra? Upphovsrätt och publiceringsrätt är två av skälen till varför jag ragerade på det jag hittade. arolina får gärna tipsa mig om de andra sajter hon upenbarligen sett att min blogg finns på. Jag har frivilligt anmält mig till vissa sajter. Det jag främst vänder mig emot är faktiskt att jag som bloggare inte blivit tillfrågad.

  Om jag inte hade varit intyresserad av att dela med mig av det jag skriver och fotar, så hade jag inte valt att blogga. Det är inte det saken handlar om. Att internetär "ganska offentligt" är vä minst sagt en underdrift. Det är bland annat därför som jag, till skillnad från många andra, inte visar bilder på våra barn på bloggen.

  Alla har rätt till en åsikt, men det finns trevliga och mindre trevliga sätt att föra fram sin åsikt på.

  SvaraRadera
 10. Annika: Jag tycker du gjorde helt rätt.

  Det är väl ingen som blir butter om man blir länkad till som i "Smaskens hade världens godaste recept häromdagen" men att bli regelbundet länkad från en sida som tjänar pengar på en är inte samma sak....

  trist att det händer men det är väl så om man har en poppis sida och andra inte har en bra ide och vill åka snålskjuts?

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...