söndag 9 maj 2010

Chokladcrème , eller chokladpudding för vuxna


Jag bjöd på en chokladcrème i går kväll, eller kanske snarare en chokladpudding för vuxna? Den hade egentligen inte några som helst likheter med min barndoms chokladpudding annat än att den serverades med en klick lättvispad grädde.
Det här var väldigt, gott och dessutom väldigt mäktigt, så jag gjorde helt rätt i att servera crèmen i ytterst små portioner. Nu funderar jag allvarligt på att bjuda på samma chokladcrème i ännu mindre portioner på min födelsedagsbuffé.
Jag var lite rädd för att smaksätta chokladcrèmen, för jag ville att såväl cognac- som kaffesmakerna bara skulle skymta i bakgrunden i chokladsmaken. Mängderna visade sig vara väl avvägda. Den som vill kan givetvis strunta i såväl cognac som kaffe, eller kanske i stället smaksätta med någon likör; det är bara att pröva sig fram.

Mina fina glas, som jag köpte för längesedan, kom för första gången till användning. Jag dekorerade varje klick lättvispad grädde med en liten chokladdragerad kaffeböna från Chokladfabriken. Annars går det säkert bra att pudra över kakao eller riva över lite mörk choklad. Eller kanske lite mortlat snabkaffepulver?

Chokladcrème med
cognac och kaffe
(12 små portioner)

200 gr 70% choklad av
god kvalitet
2 dl vispgrädde
2 dl gammaldags mjölk
1 krm salt
0,5 dl råsocker
1 msk snabbkaffe
2 msk cognac
3 gelatinblad, blötlagda

2 dl grädde, lättvispad

Blötlägg gelatinbladen i generöst med vatten. Hacka chokladen grovt, och lägg den i en rostfri bunke. Värm grädde, mjölk, socker, salt, kaffepulver och cognac i en kastrull. Blandningen ska bli ordentligt varm, men inte koka. Lägg i gelatinbladen när de mjuknat, och vispa noga så att gelatinet böandas väl. Häll den varma gräddmjölkblandningen över chokladhacket under vispning, och fortsätt sedan vispa tills chokladen helt löst sig och du har en mörkbrun, blank chokladsoppa i bunken. Fördela den i portionsglas eller små skålar, låt dem svaklna, och ställ dem sedan i kylskåp i ett par timmar.
Vispa grädden löst. Klicka på den precis innan du ska servera; dekorera med något av förslagen ovan.

8 kommentarer:

 1. Ååååh, så gott och glasen! Det första jag sa för mig själv när jag såg din post "guuuud vilka fina glas!!" Jag har gjort gammal hederlig chokladpudding ett par gånger nu i vår men den vill inte stelna riktigt. Ser att du har gelatin i som inte jag har i receptet (Kinna's) utan gjort med både potatismjöl och maizena (inte samtidigt!). De verkar vansinnigt goda!

  SvaraRadera
 2. Rätt, Åsa! De var vansinnigt goda!

  Intygar J, som smakat på härligheten och tackar för en fantastisk middag :-)

  Nästa gång måste vi ta med postafen till R och S, de mådde inte bra på tunnelbanan :-/.

  SvaraRadera
 3. *trycker på gilla knappen* :)

  SvaraRadera
 4. Vilka vackra glas! Var har du köpt dem? Och vilken fantastiskt efterrätt, gillar allt med choklad!

  SvaraRadera
 5. Åsa: Den blev verkligen jättegid! Glasen är jag mycket förtjust i, har bara inte kommit mig för att använda dem. De passade perfekt till en sådan här desert, som ska serveras i liten portion.
  Jag är svag för gelatin, tyckte det var svrt förr, men den är en plitlig hjälpreda i köket. Och jag har ju inga problem med innehllet heller, eftersom jag inte är vegetarian.
  Annars skulle jag inte dra mig för att pröva att använda ägg, faktiskt! Låt säga två stora ägg, till denna mängd ingredienser. Det borde generera en krämig konsistens.

  Jenny: Tack! Ni är ju inte svårbjudna...kul att den uppskattades. Jobbigt med hemredan, det låter vettigt med postafen nästa gång!

  Receptomaten: Man tackar!

  Anna: Följ bara länken så hamnar du p mitt gamla blogginlägg från när jag köpte glasen, och var :).

  SvaraRadera
 6. Shit va gott! Bör funka alldeles utmärkt till vårt favvovin Recioto eller vad tror du?

  SvaraRadera
 7. GOTTT! Och smart med efterätter som serveras i glas. Ursnygga var dina dessutom.
  Hälsar Dillen

  SvaraRadera
 8. Fredrik: Halp, kul att se dig här! Recioto borde funka alldele sutmärkt!

  Fröken Dill: Mycket gott, och kul att äntligen (sent om sidar) få användning för fin-glasen!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...