måndag 26 oktober 2009

Coq au Riesling
- en snabbare version

Vi är hemkomna från helgen i Göteborg. Det är alltid trevligt att komma på besök, men långa bilresor är verkligen inte något jag uppskattar. Trots att barnen sköter sig mycket bra, så är det något så hjärndödande med att åka samma väg som man åkt många, många gånger tidigare.
Nu har jag gnällt färdigt för i kväll. Jag ska lägga kvällens sista krafter på att berätta om det vi åt till middag i torsdags. Det hela började med att jag var sugen på Nigel Slaters variant på Coq au vin, nämligen Coq au Riesling. Det är faktiskt inte bara snyggare att laga kycklinggryta med vitt vin - det är ärligt talat väldigt mycket godare också. Vad skiljde då denna torsdagskvälls-variant från Nigels original? Jo, mitt försök att snabba på den goda grytan en smula. (Nu rörde det sig i ärlighetens namn vare sig om coq eller Riesling, men det finns gränser för hur petig jag orkar vara.) Grytan kan detta till trots inte ens med bästa vilja kallas för snabbmat, men den är i varje fall snabbare mat.
Dessutom är att det trots allt precis lika gott att använda kycklinglårfiléer, och betydligt mycket lättare att servera.

Coq au Riesling - vardagsvarianten
1 kilo kycklinglårfiléer, putsade
150 gram rökt sidfläsk, fint tärnat
200 gram små skogschampinjoner, tunnt skivade
2 lagerblad
4 schalottenlökar, kluvna
smör
salt och vitpeppar
3 dl vitt vin
1 dl vispgrädde
1-1,5 msk vetemjöl

Hetta upp en gjutjärnsstekpanna, och fräs sidfläsktärningarna på ganska hög värme tills de tagit färg och läckt ut rejält med fett. Lägg dem i en emaljerad gjutjärnsgryta, och stek sedan champinjonskivorna i fläöskfettet på medelvärme. Vänd dem flitigt. När de läckt ut sitt vatten och fått en lätt stekyta, för du över även dessa i stekgrytan. Klicka sedan i smör, och bryn kycklingbitarna runtom. Krydda dem med salt och vitpeppar. Lägg dem i grytan, tillsammans med lagerbladen och de kluvna schalottenlökarna. Häll över vinet, lägg på locket och låt det hela stå och småputtra på medelvärme i åtminstone tjugo minuter; gärna längre. Vispa samman grädden med vetemjölet i en skål, vispa ned blandningen i grytan och ge såsen några minuter att koka försiktigt och tjockna. Servera med pressad potatis, samt gärna dressad brysselkål, eller varför inte provencalska morötter? Jag må vara enkelspårig, men dessa två varianter på varma grönsaker är mina absoluta favoriter under hösten och vintern.

Vår äldste son älskar mina såser. Han avslutar alltid måltiden med att be om en hög pressad potatis, och en rejäl skopa sås över densamma. Sedan äter han med andaktsfull njutning. Jag känner igen mig själv. Jag gjorde precis samma med min mammas såser. Ofta fick jag hämta en tesked för att få upp det sista goda. Det är sannerligen en konst att kunna laga en god sås. Säga vad man vill - det är verkligen inte samma sak att köpa något färdig förpackning Kelda, eller en påse från Blå Band.

4 kommentarer:

 1. Coq au riesling låter som en bra idé även om det varken är coq eller riesling. Det svänger hursomhelst bättre än "Poulet au vin blanc".

  Jag blir så sugen på att långlaga kött i ugn när jag läser din blogg. Vågar man ha på ugnen hela dagen utan att vara hemma?

  SvaraRadera
 2. Det såg gott ut det där, börjar kurra i magen trots att den är full av cupcakes jag bakade idag :)

  SvaraRadera
 3. Sofia: Jag vågar! Det kan så att säga inte hända så mycket på 80-90 grader. Pröva!

  Sandra: Det är jättegott!

  SvaraRadera
 4. Mm, detta verkar toppengott! Ska provas!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...