onsdag 28 oktober 2009

Improviserad chili på nötbog


Jag brukar inte vara den som förordar variation bara för sakens skull, men när jag härom veckan skulle laga chili, kände jag att jag verkligen inte var det minsta sugen på nötfärs. Vanans makt är som alla vet stor, och färs har alltid varit synonymt med chili con carne; åtminstone i vår familj. När jag nu kände en plötsligt lust till förändring, föll valet helt naturligt på nötbog.
Nötbogen är en trevlig bit; köttet har grova fibrer, och redan när jag stod och tärnade det kändes det som riktigt grytkött - sådär härligt trådigt och smältande mört som kött blir när det få koka långsamt, och länge.
Nu fick faktiskt just denna nötbog vare sig koka långsamt eller länge; snarare medelfort och halvlänge. Tanken var att vi skulle få en gryta på bordet, trots att jag inte varit det minsta förutseende.
Jag tyckte jag lyckades ovanligt väl med att få kryddblandningen balanserad. Det fanns en liten, diskret hetta; jag är annars ingen stor beundrare av alltför kryddstark mat. Jag vill känna aromerna, inte bli avledd av att det blixtrar till i munnen av en hetta som utmanövrerar de egentliga smakerna.

Barnen åt med strålande aptit. Inte enbart vår äldste, som vid middagar utan potatis inte sällan tillämpar någon sorts hemsnickrad barnversion av Atkins-dieten. Även de två, något kött-skeptiska mellanbarnen uppskattade det lättuggade, fint tärnade köttet.
Nötbogen har många förtjänster.

Chili på nötbog
1,2 kilo nötbog, fint tärnad
salt och svartpeppar
2 gula lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, rivna
olivolja
1 tsk kanel
0,5 tsk chipotle
0,5 tsk rökt, sött paprikapulver
1 tsk "vanligt" paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 burk Mutti krossade tomater
vatten, cirka 2 deciliter
1 burk kidneybönor
bladpersilja

Börja med att fräsa köttärningarna i olivolja, i ett par omgångar, i en het gjutjärnsstekpanna. Krydda med salt och svartpeppar. Ni vet väl redan att man aldrig ska packa en stekpanna full med kött, men jag skriver det ändå. Tillsätt sedan mer olja, sänk värmen och fräs försiktigt kryddorna. (Det fantastiska, söta paprikapulvret blev jag en gång i tiden tipsad om hos Matälskaren. Jag vet i ärlighetens inte hur lätt det är att få tag på, om man inte har vägarna förbi någon av Sandströms butiker.)Tillsätt den finhackade löken, och låt den fräsa tillsammans med kryddorna på låg värme. Tillsätt med olja vid behov. För över alltsamman till grytan.
Tillsätt krossade tomater och vatten; lägg på locket, och låt alltsamman koka upp. Låt det sedan koka på medelvärme i åtminstone 30 minuter. da av locket efter halva tiden, så att grytans vätskor reducerar, och den inte blir för blöt. Tillsätt bönorna mot slutet. Strö över bladpersilja innan grytan ska serveras. Ät den med gräddfil, ris, bröd eller vad som tilltalar din smak.

7 kommentarer:

 1. Den varianten lät god. Måste köpa det där paprikapulvret!!! Jag är svår på långkokt chili på helt kött. Funderar på att bjuda hem arbetskompisarna på något sådant i november. Papptallrikar och tillbehör som riven cheddarost, gräddfil, tortillachips, sallad, inlagda jalapenos mm borde väl kunna bli bra...
  Funderar Dillen

  SvaraRadera
 2. låter väldigt gott. går det göra på fransyska? en dum fråga kanske, men vad gör man om man inget vet... vad gör man av en fransyska annars?

  SvaraRadera
 3. Åh, så gott! Chili con carne är en av mina absoluta favoriträtter och jag har faktiskt okså lagat det till idag :) Jag hoppas att det var ok att jag lade in en länk till ditt chili-inlägg i mitt chili-inlägg? Om det inte var det så får du säga till så tar jag bort den :) Ha det finfint!

  SvaraRadera
 4. Det är ju så gott! En riktigt god chili kräver sitt kött! Jag föredrar helt nötkött framför färs till en chili men jag kryddor dock lite annorlunda och utesluter bönorna! Se kryddburken för mitt recept där det även finns en flaska Hobogoblin insmusslad, oj så gott alltså!

  SvaraRadera
 5. Fröken Dill: DU måste skaffa det! Låter för övrigt som en riktigt bra idé på enkel njudat som går fint att förbereda.

  Ann-Charlotte: Fransyska borde fungera bra det med. Annars brukar jag tillaga den som rostbiff, i ugnen, på max 125 grader i ett par timmar. Kolla på din stektermometer, och ta ut den i tid, så att den inte blir genomlagad och tsit utan vacker rosig - eler blodig, hur du nu föredrar den!

  Anna: Det är bara trevligt och smickrande att du länkar!

  Kryddburken: Hobgoblin låter spännande. Men chili utan bönor...njae...;):

  SvaraRadera
 6. ÅÅÅÅ, paprikapulvret fanns på FineFood nära jobbet, men jag kunde ju inte komma ihåg om det var den med rött lock eller blått lock... Nu vet jag! Ska skaffa den med blått lock på måndag.
  Hälsar Dillen

  SvaraRadera
 7. Fröken Dill: Ser fram emot vad du ska hitta på med paprikapulvret!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...