torsdag 8 oktober 2009

Reclaimade järpar med
karljohanssvamp och timjan


Jag blir lika barnsligt lycklig varje gång jag prövar en ny idé, som faktiskt visar sig fungera lika bra i verkligheten som i mitt huvud. Det händer titt som tätt att maträtter inte alls blir som jag tänkt mig. Min besvikelse brukar anta orimliga proportioner. Jag har insett att jag faktiskt måste hålla tand för tunga inför omgivningen. När jag beklagar mig möts jag sällan av sympati. Det är ju "bara " mat det handlar om.
Som kompensation tjatar jag glatt på och skryter om min egen förträfflighet, vid de tillfällen när resultaten av mina ansträngningar verkligen smakar riktigt, riktigt bra.

Härom kvällen fick jag anledning att lovsjunga min egen kokkonst. Varje gång jag formar nötfärs till vad som brukar kallas för järpar, gör jag det nämligen med en ironisk blinkning till alla som i likhet med mig tvingades inmundiga de faktiskt riktigt läskiga järpar som serverades i skolmatsalen (bamba). Jag har helt enkelt reclaimat järparna, för att använda ett uttryck som egentligen inte har någon som helst positivt laddning för mig.
Jag utgick från att jag hade torkade trattkantareller i skåpet, men det blev torkad carljohanssvamp i stället. Jag tror att i stort sett vilken smakrik svamp som helst hade fungerat. Timjan stod i krukan i fönstret; spetskålhuvudet låg i kylskåpet och bara ropade efter att bli strimlat, och kärleksfullt behandlat med smör och grädde.
Det smakade verkligen höst, och min pappas lingonsylt var det perfekta tillbehöret.

Höstjärpar med karljohanssvamp och timjan
700 gram nötfärs
1 rågad deciliter torkad karljohanssvamp
1 dl hett vatten
0,5 kruka timjan
0,5 vispgrädde
salt, svartpeppar
smör till stekning

Blötlägg svampen en stund i vattnet. Plocka sedan upp svampen, och sila vätskan så att den inte innehåller grus eller andra otrevligheter. Lägg svampen, blötläggningsvattnet, timjan och grädde i en mixer och kör till en slät blandning. Salta och peppra på färsen. Vispa upp ägget helt lätt i en rymlig skål, rör ned svampmixen, och blanda sedan väl med färsen. Forma smeten till järpar. Hetta upp smör i en gjutjärnsstekpanna, och bryn järparna fint runtom. Stek dem sedan på medellåg värme tills de är garanterat genomstekta. Jag förde slutligen tillbaka allesamman till stekpannan, och lät dem stå på låg värme och mysa medan jag förberedde tillbehören.

Järparna avnjöts som synes av bilden med smörstekt, gräddslungad spetskål, pressad potatis och min pappas goda lingonsylt.

9 kommentarer:

 1. Höst på en tallrik. Ska genast prova tricket med torkad svamp i färsen! Och var inte orolig över din besvikelse, en misslyckad måndagsmiddag kan förstöra en hel vecka för mig, det är sån skit man får ta när man älskar mat.

  SvaraRadera
 2. Frida: Tack för sympatin; vi förstår varandra, vi matnördar ;)!

  SvaraRadera
 3. Detta påminner om lammköttbullar jag gjorde förrförra julen, då jag kryddade med torkad karljohan, vitlök, timjan och rosmarin. Aldrig någonsin har min storebror ätit så många köttbullar. Det var en fröjd, så jag förstår att du är nöjd med dina järpar. De kan inte annat än smakat underbart.

  SvaraRadera
 4. Vilka smarriga järpar. Jag hade tur under uppväxten för min mamma lagade underbara presiljejärpar.
  Hälsar fröken Dill

  SvaraRadera
 5. Om man fungerar så att recepten blir uttryck för ens kreativitet så är det väl helt ok att man blir förbaskad när de inte fungerar. Ett banalt poem, en misslyckad teckning eller intetsägande mat, tja det är bara olika sidor av samma mynt. Trevlig helg på dig!

  SvaraRadera
 6. Rebecca: Låter som fantastiskt goda köttbullar! Svamp är en fantastisk krydda - som jag själv återupptäckte, med järparna.

  Lyxpiraya: Kul! Hoppas det ska smaka!

  Fröken Dill: Järpar dför mig, under uppväxten, var enbart ett läbbigt helfabrikat i skolmatsalen. Men persiljejärpar låter helt underbart!

  Anna B: Det är precis så som du skriver. Trevlig helg, du också!

  SvaraRadera
 7. Järpar är gott, mycket gott!
  Att småkoka dem i grädde efteråt är en stor favorit. Mumma :)

  SvaraRadera
 8. Gillar att du just reclaimat järparna!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...