onsdag 14 oktober 2009

Konsten att få tiden att räcka till


Ganska ofta får jag frågor kring hur jag hinner med att laga all mat och baka allt matbröd. Jag förstår egentligen inte frågorna; vad då hinner med? Den största skillnaden mellan mig och de som frågar är förmodligen att matlagning och bakning är mitt största intresse; mer än bara en hobby, genuint meditativ avkoppling i vardagen och därtill ett ytterst seriöst åtagande. Jag försöker verkligen hela tiden utvecklas i min matlagning och mitt bakande, även fast jag arbetar (om än bara 75%), och har en förhållandevis stor familj.
Nu finns det emellertid även gränser för hur mycket tid jag dagligen kan lägga i köket. Det är då de tidsbesparande knepen dyker upp. I synnerhet vid den här tiden, då höstmörkret sluter sig tätt omkring oss, och orken börjar tryta. Missförstå mig inte - jag älskar hösten, men den suger musten ur mig.

Jag skrev i våras om mitt första försök med långlagad fläskkarré. Detta försök föll alldeles strålande väl ut. Redan då började jag fundera på om det vore möjligt att ställa in en gryta innan man går till jobbet, och plocka ut grytan många timmar senare. I går vågade jag mig på att pröva detta, med ett fantastiskt resultat som följd. Tisdagar är de dagar då jag kommer hem så sent att tiden är en fiende i köket. Låt mig således bedyra er om att det går hur bra som helst att ställa in en fläskkarré redan vid sjutiden på morgonen, tillbringa dagen på jobbet, och plocka ut grytan ur ugnen vid halvsextiden på kvällen - alltså mer än tio timmar senare. Hemligheten är lika enkel som genial - låg ugnstemperatur. Jag lät min karré åka in i en åttiogradig ugnsvärme. Vad gör då detta med köttet, smakerna och konsistensen?
Det gör underverk. Läs och begrunda:

Långlagad fläskkarré med vitt vin, tomat och örter
cirka 1,2 kilo fläskkarré
2 dl vitt viin
1 burk Mutti krossade tomater
en näve blandade, färska örter (rensa ur krukorna)
2 lagerblad
salt och svartpeppar
olivolja

Så här gick jag till väga. Jag satte ugnen på 80 grader. Sedan hällde jag en ordentlog bottenskyla olivolja i en av våra stora, emaljerade stekgrytor. Karrén saltade jag och pepprade runtom innan jag lade ned den i grytan. Slutligen hällde jag helt enkelt vinet, tomatkorsset runtom, och tryckte ned örterna och lagerbladen i det hela. Jag täckte med ett lock av aluminiumfolie, och ställde in grytan i ugnen. Sedan åkte jag som ni redan vet till jobbet, och återsåg inte mitt kära kök förrän först dryga tio timmar senare. Då plockader jag ut grytan ur ugnen, och lyfte upp en bit karré som var så bedårande mör att jag nästan blev tårögd.

Vad är det egentligen som händer med köttet, med fettet och proteinerna, när det långlagas? Hur i hela friden kan det bli så overkligt mört, så smältande läckert? Nu råkar jag vara en hängiven fläskköttsälskare, men jag skulle detta till trots vilja ge långlagad karré ett betyg som kan tilltala även de som inte gillar fläsk, nämligen - det smakar inte som fläsk. En motsägelse kan tyckas, med all rätt, men jag hittar i nuläget inte några bättre ord som beskriver smaken.

Tomatsåsen lät jag reducera på ganska hög värme, och jag tillsatte en burk cannelinibönor ungefär fem minuter innan jag drog grytan av spisen. Såsen serverades med karrén till spagetti med parmesanost och svartpeppar.
En löjligt enkel och rasande god tisdagsmiddag. Så enkel att jag etiketterar den under "Snabbt och enkelt". Fem minuters förberedelser - tio timmar i ugnen - tjugo minuters såsreducering; inklusive pastakok. Snabbt och enkelt, helt enkelt.

17 kommentarer:

 1. Oj! ...var min första reaktion. Själv tyckte jag det var mycket stressande idag att gå hemifrån med bröd som gräddades i ugnen. Trots att jag bara skulle hämta på fritids. Jag föreställer mig att huset står i lågor när jag kommer hem. :-( Så jag skulle aldrig våga lämna kött i ugnen en hel arbetsdag. Men jag betvivlar inte att det blir gott!

  SvaraRadera
 2. Hej och tack för en bra blogg!
  En liten fråga bara för det här receptet verkar ju grymt! Varför aluminumfolie och inte lock? Är lite sugen på att göra något liknande fast med plommon, har väldigt mycket plommon trädgården så jag försöker använda dom så mycket som möjligt! Och plommon och fläskkött är ju alltid en hit!

  SvaraRadera
 3. Jag förstår att du blev tårögd. Nu har jag bara haft mina köttstycken inne 4 timmar (på något högre temp), och om dessa blev fantastiska måste din rätt blivit FANTASTISK.
  Jag ska nog försöka mig på lååångkok någon dag.

  SvaraRadera
 4. My kind of food! Får för övrigt samma frågor om hur man hinner, känner aldrig att tid är en begränsning när det gäller mat, det handlar bara om lite planering, lite fantasi och ett lite större mått av engagemeng. Hur hinner man med att jobba, titta på TV, älska och träna? Samma sak. Dags att flytta upp matlagningen ett par pinnhål. Vad gäller långkok så är det ju verkligen fast food - det tar 15 min att lägga ner ingridienserna i grytan - sen sköter det sig själv.

  SvaraRadera
 5. Liknande diskussion kom upp på Pain de Martin och en person svarade "Vadå tar tid? Jag sitter ju knappast och tittar på degen medan den jäser" Han har en klar poäng. Tror många som inte är vana att laga mat inte törs lämna grytan/ugnen och därför känner sig fastkedjade under tiden.

  Äter man bra mat orkar man ju dessutom mer och vinner tid den vägen.

  SvaraRadera
 6. Ooh! Jag provade rätten efter ditt första försök med köttet inne i 3-4 timmar...efter det resultatet bara måste jag prova 10-timmarsvarianten!

  SvaraRadera
 7. Jag håller med om att matlagning har något meditativt över sig. Och vilket härligt recept sen! Det ska jag testa och inspireras av framöver.

  SvaraRadera
 8. Pernilla: På 80 grader vare sig bränns det eller kokar torrt. Givetvis är det en stor risk att lämna spisen/ungen på i andra avseenden, men detta förfaringssätt känner jag mig fullständigt trygg med.

  Pia_Karin; Hej - och tack själv! Locket...ja, det kommer sig av en dispyr mellan mig och min man. Han händar att det finns plast i Le Creuset-grytornas lock (i handtaget). Av gammal vana satte jag därför på alufolie, fast med bara 80 graders ugnsvärme hade locket garanterat fungerat - plast eller ej ;).

  Rebecca: Ja, än så länge verkar det vara "ju längre, desto bättre" som gäller ;)!

  Silver: Planering, energi och engagemang - där satt det! Håller med dig, och det stämmer verkligen att det gäller många aspekter av livet.

  Crimson Anna: Precis! Det är väl ingen som sitter och tittar på sin tvättmaskin medan den snurrar?

  Frida: Jag säger bara - pröva! Pröva!!!

  Annika: Det var det, verkligen!

  ErkaPerka: Testa! Jag försöker fundera kring fler sätt att använda denna metod.

  SvaraRadera
 9. Jo, visst är det plast i knoppen på Le Creuset-grytan, men jag har haft min i ugnen, och det funkar fint. Alltså - knoppen smälter inte, om det var det du menade, eller skulle maten påverkas på något sätt?

  SvaraRadera
 10. Fast jag undrar ändå hur du lyckas få tiden att räcka till... ;-)

  SvaraRadera
 11. Mmm jag har också kört mitt LeCreusetlock i ugnen, går alldeles utmärkt! Därför jag va lite nyfiken :)

  SvaraRadera
 12. Materialet i knopparna till Le Creusets grytor tål upp till 190°.

  SvaraRadera
 13. Har länge funderat på det där med att skjutsa in något i ugnen före vi sticker till jobbet och NU fick jag svaret å NU skall jag prova ditt recept. Tack för det och tack för allt "smaskigt" du ger oss och alla otroligt bra tips till att komma fram till just det "smaskiga".. Nu vet jag vad det blir till middag så nu åter till arbetet..:) //Anne O

  SvaraRadera
 14. Annika, Pia-Karin & Ander: Bra, då vet jag att dte fungerar. VIlle inte chansa...ibland måste man få vara "feg".

  Anna B: Det vet du väl lika bra som jag, att egentligen så räcker tiden inte till. Det beror nog mycket på hur bra simultankapaciteten fungerar, och vad man väljer att använda tiden til. jag försummar vissa delar av mitt liv å det grövsta.

  Anne O: Så kul att kunna komma med ett tips som pasar dig! Stort tack för dina fina komplimanger, jag blir verkligen glad av att läsa och ta åt mig allt beröm!

  SvaraRadera
 15. Det här bara *måste* jag prova...

  SvaraRadera
 16. Ma kan köpa en stålknopp till creuset-locket och byta, finns tex på royaldesign.se (nej, jobbar ej där)om man någon gång vill brassa på eller ha grytan på grillen!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...