torsdag 15 oktober 2009

Ibland är gratis verkligen gott

Det var längesedan jag blev erbjuden några verkligt intressanta varuprover. Kryddmixer och smaksatta mejeriprodukter är som ni förstår inte något som tilltalar mig. Tidigare i höst fick jag emellertid ett intressant erbjudande om att få gå på en vinprovning med enbart Fairtrade-viner. Eftersom jag handlar en hel del Fairtradeprodukter, lät detta mycket intressant. Jag svarade glatt ja - men var en vecka senare lika besviket över att behöva tacka nej, efter att jag insett att vinprovningen krockade med ett föräldramöte.
Jag blev då tillfrågad om jag var intresserad av varuprover. För min inre bild såg jag sådana där småflaskor med vin som finns på flyget, men jag tackade ja till erbjudandet. Ni kan nog föreställa er hur förvånad jag blev när jag någon vecka senare kom hem till en påse med en flaska vitt vin och en bag in box med rödvin. Förvånad räcker egentligen inte riktigt till för att beskriva min reaktion.

Nu är det ju inte alltid så att gratis är gott, och även produkter som låter bra i teorin kan visa sig vara en besvikelse i praktiken. I detta fall kan jag glatt meddela att vinerna inte enbart är Fairtrade, utan dessutom riktigt goda. Jag är själv långtifrån någon vinexpert, men jag råkar vara gift med en man som har någotsånär hum om vin.

Sauvignon Blanc Viognier var en överaskande smakupplevelse för mig. Vinet vara mycket ,fruktigt men ändå halvtorrt. Fruktigare än de viner jag brukar uppskatta, men trots detta likafullt en trevlig snakupplevelse - och dessutom mycket prisvärt. Vi prövade det inte till mat, så jag kan inte recensera den ur det perspektivet. Viognierdruvan är en druva som för inte så många år sedan var på väg att försvinna. det fins inte så mycket information kring detta på Lindemans hemsida, men det är intressant att de valt sådana tidigare "hotade" druvor till båda sna Fairtradeviner.

Cabernet Sauvignon Petit Verdot har vi druckit både som så kallat sällskapsvin (det vill säga ett glas vin i soffan) och till flertalet maträtter. Ja, jag kan till exempel meddela att det passade lika bra till kantarelsoppan som till nötrulladerna och till den sydfranska lökpizzan. Petit verdot är också en tidigare utrotningshotad. Ovanlig i ett Sydafrikansk vin, efter vad jag läst mig till.

Vinerna finns ännu inte på Systembolaget, men kan beställas via Lindemans svenska hemsida och hämtas ut i valfri Systembolagsbutik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...