torsdag 29 oktober 2009

Bästa laxgrytan -
två torsdagar i rad


Jo, det är sant - jag har lagat samma laxgryta två torsdagar i rad. Så god blev den. Fisksoppor och fiskgrytor är annars inte något jag vanligtvis ägnar mig åt. det krävs ofta lite för mycket finlir; jag har inte riktigt orken att stå och lägga i ingredienser i omgångar, för att allt ska få anpassad koktid, så att resultatet inte blir en soppa eller gryta med sönderkokta grönsaker och fiskbitar, bara för att jag blivit distraherad och glömt hela härligheten på spisen.
Dessutom präglas de flesta fisksoppor och grytor av smaker jag faktiskt lite lätt tröttnat på. Det blir för mycket saffran, tomat och hybrider på aîoli. (Om någon mer person kallar crème fraiche smaksatt med vitlök för aîoli, kommer jag tvingas ta till plågsamma åtgärder.)

Kanske är det en av anledningarna till min förälskelse i denna soppgryta - att den är så enkel. 1, 2, 3, 4. Jag börjar med potatis, morötter, smaksättare och vätskor. Sedan kommer blomkålen. ja, just det - blomkål. I en laxgryta. Hur gott som helst.
Därefter kommer turen så till purjon och laxen. Precis innan serveringen tillsäter jag slutligen musslor och dill. På med locket någon minut bara, så att musslorna precis blir ätvarma. Sedan är det bara att sätta sig till bords och smörja kråset.

Jag vet att just odlad lax inte är det miljömedvetna valet. Lax kvalar inte heller in på topplistan bland mina fiskfavoriter. Men, och ett stort men - barnen älskar lax. Ibland är det bara så skönt att vara lite populistisk.

Min bäst laxgryta
2 morötter
3 stora, fasta potatisar
1 liten fänkål
1 vitlöksklyfta
1 lagerblad
1 litet blomkålshuvud
1,5 dl vitt vin
5 dl vatten
1en burk musslor (á 200 gram)
1 fiskbuljongtärning
1 msk hummerfond
1 msk Mutti trippelkoncentrerad tomatpuré
1 dl vispgrädde
1 liten purjo
700 gram laxfilé
salt och vitpeppar
1 kruka dill

Skala och skär morötterna i halvgrova stavar. Skala och skär potatisarna i cirka centimetertjocka kvartscirklar. Koka upp vin, musselspar, vatten, buljongtärning, fond, lagerblad, riven vitlök och tomatpuré. Låt potatis- och morotsbitarna koka under lock på medelhög värme i åtminstone tio minuter. Tillsätt sedan blomkålen i buketter. Låt koka i ytterligare tio minuter.
Skär purjo i breda strimlor och dela laxen i stora musbitar. Fördela purjon som ett lock över grytinnehållet, lägg laxen ovanpå; salta och peppra. Lägg på locket, sänk värmen, och låt småkoka i några minuter.
Fördela musslorna över laxbitarna, strö över cirka hälften av dillen;, stäng av värmen, och lägg på locket igen.
Låt musslorna bi ljumna av eftervärmen. Servera därefter grytan. Resterande dill strös på av var och en, efter smak.

6 kommentarer:

 1. Ser riktigt god ut och väldigt gul för att vara saffranslös. Blomkål glömmer jag bort ganska ofta, får skärpa mig.

  SvaraRadera
 2. Läser att du nominerats till Matbloggspriset. Grattis!

  SvaraRadera
 3. Stefan: Tack - du var den förste som gratulerade mig (utöver maken)!

  SvaraRadera
 4. Anna B: Den snygga färgen kommer sig av Mutti-tomatpuren och hunmerfonden i kombination med grädden. Fast i verkligheten såg den egentligen lite mer rosa ut.
  Blomkål är en underskattad kål!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...