tisdag 20 oktober 2009

Tisdagstema karré?


Eftersom vi blev så nöjda med förra tisdagens långlagade karré, kunde jag inte låta bli att fortsätta experimentera även denna vecka. I dag blev det emellertid helt andra smaker och tillbehör. Faktum är att det nästan blev en spontan söndagsmiddag en helt vanlig tisdagkväll.
Tidigt i morse kryddade jag upp fläskkarrén med salt och svartpeppar, och lade den i en lite trängre emaljerad stekgryta. Där fick den sällskap av morötter, palsternackor, schalottenlökar, några vitlöksklyftor samt ett lagerblad. Slutligen hällde jag i ett par deciliter rödvin.

Precis som förra veckan fick karrén stå i ugnen på drygt 80 grader i närmare tio timmar. När jag kom hem från jobbet plockade jag upp karrén ur grytan, slängde i några rosmarinkvistar som jag glömt ha i på morgonen, och lät därefter vinet reducera tills det återstod ungefär två deciliter vätska. Under tiden kokade jag potatis och brysselkål.

När såsen reducerat klart, fiskade jag upp rotfrukterna och kryddorna, tillsatte vispgrädde och soja och redde slutligen såsen med lite vetemjöl.

Smältande mör, vinugnsbakad karré, pressad potatis, en gudomlig sås och dressad brysselkål var precis lika gott som jag hoppas att det låter i era öron.

Långlagade fläskkarré i vin
cirka 1,2 kilo fläskkarré
2 morötter
2 palsternackpr
1 lagerblad
3 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
salt och svartpeppar
3 dl rödvin
2 storas kvistar rosmarin

Sätt ugnen på 80 grader. Salta och peppra karrén runtom, och lägg den i en emaljerad stekgryta. Tillsätt de övriga ingredienserna, och häll slutligen ned vinet i grytan. Lägg på locket, ställ in i nedre delen av ugnen och låt grytan stå i uppemot tio timmar.
Plocka upp karrén, tilsätt rosmarin och redusera såsen. Fiska upp rotfrukter, lök och kryddor. Tillsätt:
1 dl vispgrädde
0,5 tsk kinesisk soja
1 struken matsked vetemjöl utrörd i vatten, som tillsätts under vispning
Ge såsen ett uppkok; stäng av plattan, och låt den småputtra på eftervärme någon minut. Servera med pressad potatis och min dressade brysselkål Brysselkål som suger åt sig en dressing på olivloja, balsamvinäger, riven vitlök, salt och svartpeppar. En sagolik kombination.

18 kommentarer:

 1. Första gången jag prövade karré i ugnen så körde jag den i ugnen på lite högre temperatur i 4 timmar och redan då blev jag imponerad av resultatet (karréskeptiker som jag var) men det här låter ju ännu snaskigare!! För att inte tala om brysselkålen. TACK!

  SvaraRadera
 2. Jag blir så förb-t sugen! Skall nog laga det här när äldsta grabben kommer hem för helgvisit om några dagar. Vi träffas bara ett par gånger per termin, så då måste man göra lite fest av det och det här verkar passa perfekt. Istället för macka på kvällen.

  SvaraRadera
 3. Som vanligt, du får även en invand fläsk-skeptiker att börja tänka gris!
  Hälsar fröken Dill

  SvaraRadera
 4. Låter jättegott! Tror du att det funkar med lergryta också? Måste också passa på att berömma din blogg, både bilderna och recepten. Din blogg kvalar lätt in på topp 5!

  SvaraRadera
 5. Johan: Tack själv! Ja, jag tror verkligen att långlagad karré skulle kunna frälsa vilken fläsk- skeptiker som helst. Jag blir lika lyrisk och förundrar varje gång. Hur kan köttet bli så fantastiskt?

  Stefan. Låter som en riktigt bra idé! Faktum är att jag skulle kunna tänka mig att frossa i långlagad karré, ljummen, på nybakat surdegsbröd, med smör och en riktigt god senap till. Och ett glas öl. Nu blev jag sugen!

  Fröken Dill: Vem vet, jag kanske lyckas omvända dig ;)?

  Emma. Jag är helt övertygad om att det fungerar lika bramd lergryta. Tusen tack för dina fina ord, jag blir verkligen jätteglad för berömet!

  SvaraRadera
 6. Du har så härliga recept.
  Har precis själv slängt ihop en karrégryta på en höft. Får se vad resultatet blir.

  SvaraRadera
 7. Åh vad bra, tänkte idag att jag var sugen på brysselkålen som jag har i frysen men det fanns ingen inspiration så de fick ligga kvar. Tur att det finns andra som kan vara inspirerade i mitt ställe! ;)

  SvaraRadera
 8. Det här låter jättebra! Igår kväll gjorde jag din långlagade kotlettrad - det blev jättegott! Snart ska jag prova det här receptet också! Tack! /Annika

  SvaraRadera
 9. Testade detta recept till söndagsmiddagen idag då jag hittade en glömd hel fläskkarré i frysen. För en gångs skull så följde jag ett recept till fullo (eller nästan, jag gjorde potatispuré istället för pressad potatis).

  Det blev så fantastiskt gott allting, mört underbart kött, god och smakrik sås och så den dressade brysselkålen som pricken över i:et! Fantastiskt! Så tack för matinspirationen!

  Är det okej att jag lägger ut rätten som en söndagsmiddag på veckomatsedel.se framöver med egen bild men länk till ditt recept?

  SvaraRadera
 10. Ingela och Kjetil: Vad kul att ni gillader karréreceptet! Självklart går det bra att låna och länka, det är bara roligt och smickrande!

  SvaraRadera
 11. Anders, Karin, Annika: Förlåt att jag missat era kommentarer! Jag tror jag blev lurad av att det stod "Annika", och scrollade bara förbi i tron att jag redan svarat...slarvigt av mig!

  SvaraRadera
 12. Hej Annika!
  Jag har provat detta recept och tycker att det var alldeles underbart. Jag undrar dock om det går att göra med nötkött också och isåfall vilken sort, vilken del man ska använda?

  SvaraRadera
 13. Jag har letat i flera år efter hur man lyckas få kött att bli så här mört och fint, ÄNTLIGEN! :)
  Provade igår med nästan samma ingredienser men uppåt 13 timmar. Sagolikt resultat, men jag misstänker att köttet började vara på väg åt sämre hållet efter de 10 timmarna.
  Köttet var trots det sagolikt gott.
  Jag undrar liksom Jenny också om du lagat nötkött på liknande sätt?
  TACK Annika.
  Bengt

  SvaraRadera
 14. Jenny. Jag vet att jag svarade på denna ommentar, men har ingen aning om vart svaret tog vägen...

  Bengt: Tack själv! Vilken fantastisk feedback. Härligt at du blev så nöjd. Om du säker under etiketten "långlagat", så hittar du allt jag gjort ;). Det innefatar även nötkött, med strålande resultat, om jag får säga så. Tack än en gång, inte minst för att du tog dig tiden att kommentera!

  SvaraRadera
 15. Hej Annika,

  Jag har nu provat i många omgångar främst både karré och tjocka revbensspjäll, men även någon nötköttbit i långkok. Lättast är nog fläskkött tycker jag, men hörde idag en kock på TV prata om hur lax blir så mycket bättre med lägre temperatur i ugnen. Enligt honom ska den bli mycket "saftig och mjäll" med en sluttemp på 45 grader...
  Jag ska testa själv men var nyfiken på om du försökt med fisk eller kanske är intresserad att testa?
  Tack för en mycket trevlig blogg!
  Bengt

  SvaraRadera
 16. Bengt: Hej, och tack för fint beröm! Jag håller med om att i synnerhet fköskkött blir makalöst när det långlagas. Fisk har jag ännu inte prövat, men med tanke på hur fin fisk blir bara man sänker temperaturen och lagar den varsamt så kåter kockens tips mycket lovande. det får blir något sådant här framöver!

  SvaraRadera
 17. Sen kommentar detta men jag letade bland dina långlagade recept för att göra ett FÖRSTA eget försök och fastnade för detta! Var till en underbar köttbutik igår och köpte en fin karré som jag ska laga under dagen imorrn.

  Jag är lite nyfiken på om du har benfri karré? Jag köpte med ben eftersom jag tänkte att det nog smakar mer då men nybörjare som jag är på detta vet jag egentligen inte - och det kan ju vara bra med tanke på portionerna i recepten att veta. :o)

  Tack för alla underbara recept! Du är så inspirerande. Sedan jag började läsa här har jag inte kunnat sluta - bästa matbloggen!

  SvaraRadera
 18. Anna E: Hej! Ibland har jag haft benfri, ibland med ben. Jag ändrar inte smaksättningen beroende på det - går precis lika bra, vilket som.
  Tusen tack för de fina komplimangerna!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...