söndag 4 oktober 2009

Fänkålssoppa med dillolja -
en perfekt förrätt


Jag var nästan helt uppgiven i går morse. Inspirationen stod inte att finna någonstans, trots att jag bläddrade igenom åtskilliga kokböcker och samtidigt försökte associera fritt. Vi skulle ha goda vännerna A och M på middag, och jag hade under hela veckan försökt komma på lämpliga kandidater till en passande trerättersmeny.
När jag nästan hade givit upp hoppet, dök plötsligt en idé upp i min käre mans huvud - en soppa på fänkål. Och, som genom ett trollslag var inspirationen tillbaka. Soppan följdes av lammfilé med kantarellpotatismos och rödvinsreduktion med lingon. Därefter bjöd vi på kardemumma-panna cotta med vanilj- och kanelkokta äpplen. Recept kommer, var så säkra.

Det blev en fantastisk soppa, som toppades med dillolja och serverades med enklaste enkla tänkbara tillbehör, nämligen smördegspinnan med parmesan och pinjenötter. Mer om dem lite senare.

Många tror sig inte tycka om fänkål. Färsk fänkål. menar jag då givetvis. Torkad fänkål har väl en grundmurat stark ställning som brödkrydda i vårt avlånga land. Den färska fänkålen slängs ofta i fisksoppor, skuren i vad som i mitt tycke är alltför grova bitar. Ugnsbakad fänkål är fantastiskt gott, rå fungerar den som många upptäckt utmärkt väl tunnt strimlad i sallader.
Som huvudingrediens i en soppa fungerade fänkålen så makalöst bra, att jag inte för mitt liv kunde begripa varför vi inte tidigare kommit på att tillaga den på just detta vis. Snabbt gick det också, och den fungerade givetvis utmärkt bra att förbereda. Den tillhör med andra ord den tacksamma typ av förrätter som kan lagas långt i förväg.
den som vill kan med fördel toppa soppan med fina räkor, men den var sig själv nog; inklusive den smakrika oljan, som verkligen var pricken över i:et i samanhanget.

Fänkålssoppa med dillolja
350 gram ansad fänkål (cirka 450 gram i oansad vikt)
3 msk finhackad schalottenlök
2 msk smör
5 dl grönsaksbuljong
0,5 dl vispgrädde
salt, vitpeppar
2 msk Ricard, Pernod eller annan pastis

Skär fänkålen i mindre bitar. Fräs den på låg värme i smöret, tillsammans med schalottenlöken. Tillsätt buljongen, låt koka upp, och därefter småkoka i uppemot 20 minuter eller tills fänkålen är fullständigt mjuk. Tillsätt grädden, och mixa soppan slät. Späd med vatten till önskad komsistens, smaka av med salt och vitpeppar. Ricarden tillsatte jag när jag värmde på soppan innan den skulle serveras.

Dillolja
0,5 kruka dill
0,75 dl kallpressad rapsolja

Mixa oljan och dillen, förvara kallt, och ringla i soppskålarna precis innan serveringen.

De goda brödpinnarna av vad som inte borde få kallas för smördeg (eftersom den inte innehåller minsta spår av smör) är löjligt snabba och enkla att slänga ihop. Kavla helt lätt ut en platta knappt tinad smördeg. Pensla med uppvispat ägg, riv parmesanost över, strö över pinjenötter och sporra eller skär i smala strimlor (cirka 1 sm breda). Grädda i 225 grader i mitten av ugnen i omkring 10 minuter, eller tills stängerna fått fin färg. Men passa dem noga. Som synes av bilden blev mina pinnar välgräddade. de smakade lika gott för det, men jag fick ut dem ur ugnen med ett nödrop.

5 kommentarer:

  1. soppan verkar god! Kom på igår att det faktiskt är höst nu och således soppadags. Köpte pumpor (squash... men organgea sådana) och kommer göra myssoppa på underfär samma sätt som din fänkål, fast utan pernod men väl lite vodka i (lustigt nog tar det bort det sötaste och ger lite sting tillsammans med grädden)

    SvaraRadera
  2. Vilken spännande fänkålssoppa! Och dillolja till låter perfekt. Jag brukar ha torr vermoth i min fänkålssoppa, men en någonting anissmakande låter ju nästan ännu godare. Jag tror jag ska skämma bort J som blivit förkyld med det!
    Hälsar fröken Dill

    SvaraRadera
  3. J blev mycket gladare när han fick fänkålssoppa! Ljuvligt god blev den. Jag tror förresten att jag såg ett Heston Blumenthal-recept för några år sedan där man hade både pernod och någon krydda åt samma håll, antagligen anis eller fänkålsfrö i soppa med färsk fänkål. Det kanske kan vara en idé.
    Funderar fröken Dill

    SvaraRadera
  4. Chall: Nu är det verkligen höst, på allvar! Soppa på butternut squash är nog det enda jag aldrig lyckats göra utan gott resultat, av den goda grönsaken. Jag följde någon annans recept, och resultatet blev inte tillfredställande. Borde proövas igen.

    Fröke Dill: Vad bra att soppan fick effekt! Faktum är att även jag funderade åt anis/fänkål-hållet, helst hade jag gjort dilloljan på fänkålsdillen (Skägget ;) ), men det var inte tillräckligt rikligt.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...