tisdag 6 oktober 2009

Kardemumma-panna cotta med
vanilj- och kanelkokta äpplen

Efter fänkålssoppa och lammfilé är vi slutligen framme vid den dessert som avslutade lördagskvällens meny. Jag ville lägga till något som verkligen passade årstiden, och valet föll helt naturligt på denna variant av panna cotta.
Jag tröttnar aldrigpanna cotta. Uppenbarligen tröttnade inte heller våra gäster, eftersom vi alla satt och skrapade skålarna en bra stund längre än vad anständigheten egentligen tillåter.
Valet av äpplen är mycket viktigt; fasta och syrliga ska det vara. Äppeltärningarna ska kokas tills de är fullständigt mjuka, men fortfarande har sina konturer kvar.
Att smaksätta panna cottan med kardemumma var precis lika gott som jag föreställt mig. Lite ekologiskt vaniljpulver rundade av smaken till fulländning. Visst, jag kunde ha använt den urskrapade vaniljstången som blev över från äppeltärningarna, men den sparar jag för andra syften. Vaniljpulvret är perfekt, när vaniljsmaken inte ska dominera, utan snarare ligga som en underton.
Eftersom jag vill ha panna min panna cotta krämig, och inte gummiartad (så som den blir om man följer vissa receptangivelser), tillsatte jag endast två blad gelatin. Den som föredrar en fastare variant, ökar givevis på gelatinmängden.

Kardemumma-panna cotta
2 blad gelatin, generöst blötlagda
3 dl grädde
1 dl gammaldags mjölk
2 msk råsocker
2 krm ekologiskt vaniljpulver
0,5 tsk grovt stötta karemummakärnor

Blötlägg gelatinbladen i generöst med vatten. Värm grädden och mjölken med kardemummakärnorna, vaniljpulvret och sockret. Tag blandningen av plattan när den sjuder. Vispa ned gelatinbladen så att de löser sig helt. Häll upp i portionsskålar eller glas, och låt svalna. Förvara dem sedan i kylskåp. jag brukar inte bry mig om att täcka över dem om de bara ska stå ett par timmar.

Vanilj- och kanelkokta äpplen
2 fasta, syrliga äpplen (cirka 450 gram tärningar, drygt 4 deciliter)
råsocker efter smak
1 msk citronsaft
1 urskrapad vaniljstång
1 kanelstång
1 dl vatten
1 gelatinblad, blötlagt

Jag valde äpplen av sorten Gravensteiner, och de var i mitt tycke helt perfekta för syftet. Häll vatten och citronsaft i en skål. Skala och tärna äpplena, och för över dem i citronvattnet medan du arbetar, för att garanterat undvika missfärgningar. Häll sedan ned alltsamman i en kastrull. Tillsätt socker efter smak, de urskrapade vaniljkornen och kanelstången. Koka upp, och låt sjuda på medelvärme tills tärningarna mjuknat helt men fortfarande behåller sina konturer.
Häll av vätskan, och låt tärningarna svalna i en skål. Blötlägg det tredje gelatinbladet. Reducera äppelvätskan i kastrullen tills cirka en deciliter återstår. Vispa ned gelatinbladet så att det löser sig. Låt även vätskan svalna.
När panna cottorna stelnat i kylskåpet, fördelar du de avsvalnade äppletärningfarna över dem. Skeda därefter över äppelsaften. Om den börjat stelna, kan du lösa upp den genom att ställa in den i 5-10 sekunder i mikron. Ställ tillbaka panna cottorna i kylskåpet tills de ska serveras.

6 kommentarer:

  1. Det är verkligen gott med Pannacotta. Håller med om att man inte tröttnar. Den här ser riktigt fräsch och inte så söt ut.

    SvaraRadera
  2. Birgitta H: Helt rätt, panna cotta ska vara fet och smarrig, men med ett lite syrligt täcke som bryter mot den gräddstinna ljuvliga sötman. Grädden är ju så naturligt söt i sig, att den inta ska översockras. Därför är det så genialt efd råsockret!

    SvaraRadera
  3. Här skulle man varit med! Kanon middag!

    SvaraRadera
  4. Det står att man ska ha socker på äpplena i beskrivningen men inte hur mycket i ingredienslistan. Ska det vara socker i?

    SvaraRadera
  5. Mathilda: Tack för att du är så uppmärksam! Jag måste ha missat att skriva i sockret i ingredienslistan. Nu i efterhand minns jag inte exaktu hur mycket jag hade i, men jag ville ju att det skulle vara lite syrligt. Skulle kunna tänka mig 2 eller max 3 matskedar råsocker. Smaka dig fram!

    SvaraRadera
  6. Hur många portioner blir detta?

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...