lördag 3 oktober 2009

Astas äppelkaka
med kallrörd vaniljsås


Jag brukar i stort sett aldrig skriva ut personnamn här, annat än mitt eget, eller andra bloggares som bloggar i sitt eget namn. Denna kakan får tillhöra undantagen. Den heter Astas äppelkaka, och inget annat. I min familj, vill säga. Detta är inte någon ovanlig kaka; den förekommer mig veterligti många varianter och under många namn. Vad gäller ig, så får jag erkänna att jag råkar vara aningen kräsen när det kommer till äppelpajer och kakor. Vanlig paj är inte något jag direkt jublar över. Jag har stött på alldeles för många trista pajer under årens lopp; det gäller såväl mat. som dessertpajer. Smulpaj tycker jag helt ärligt är ganska tråkigt. Vad återstår då? Jo, eftersom jag dessutom råkar vara gift med en man som verkligen, verkligen inte gillar paj, så passar denna lite gammaldags kaka alldeles utmärkt. Degen blir som en lite segare och porösare variant på mördeg. Äppelmoset borde givetvis ha varit hemlagat, men jag hade ännu inte fått en leverans av äppelmos av min snälle pappa, när denna kaka bakades. Jag urskuldar mig med att jag valde ett prima ekologiskt mos. Dyrt som skam var det; jag borde verkligen ha kokat eget.
Uppenbarligen hade jag inte bakat denna kaka på åratal, för den var en ny bekantskap för barnen. Jag fick en nära dèja vu-pplevelse när barnen smorde kråset med kakan och kallrörd vaniljsås. det väckte minnen från min tid som au pair i en fyrabarnsfamilj på Island. Där var det ingen riosk att balverk stod och blev över. Snarare var de uppätna så snabbt, att det efter några få minuter bara återstod ett fat fullt av smulor. Det är så det ska vara.

Astas äpelkaka
125 gram smör
1,5 dl socker
1 ägg
300 gram vetemjöl (cirka 5 dl)
1 tsk bakpulver
3 dl äppelmos

Sätt ugnen på 200 grader. Rör smöret och sockret mjukt. Blanda i ägget, och tilsät sedan vetemjöl och bakpulver. Knåda med hönderna till en fast deg. Smörj och bröa eller mjöla en springform. Tryck ut 2/3 av degen i och en liten bit upp på kanten formen. Häll i äppelmosen, och använd resterande deg till att skapa någon sorts gallermönster över moset - helt beroende på hur ambitiös och kreativ du käner för at vara. Min ambitionsnivå var ganska låg vid just detta tillfälle. Grädda därefter kakan i uppemot 30 minuter i nedre delen av ugnen.

Allra godast är att servera kakan med kallrörd vaniljsås. Jag vet inte hur det är med er, men för min del är jag numera svårt allergisk mot alla typer av vaniljvisp och liknande produkter. Gammaldags marsansås kan slinka ned, men kallrörd vaniljsås är i en klass för sig. Fattas bara -med de ingredienserna.

Kallrörd vaniljsås (6 portioner)
3 äggulor
3 matskedar råsocker
3 deciliter vispgrädde
1 vaniljstång

Klyv vaniljstången, och skrapa ur den med den trubbiga sidan av en kniv. Äggulorna, råsockret och vaniljkornen vispas riktigt pösiga. Vispa grädden i en separat skål, inte alltför fast. Blanda därefter äggvispet med grädden. Smaka, av och konstatera att det inte finns mycket som slår smaken av grädde och äkta vanij. Vare sig smaken återfinns i hemlagad glass, panna cotta eller just kallrörd vaniljsås.

3 kommentarer:

 1. Vad gott det låter. Nu har jag hittat ett sätt att använda en del av all äppelmos som finns i frysen...

  SvaraRadera
 2. Vaniljsåsen var Yummie. Hade ingen aning om att du visste att jag tänkte göra en äppelkaka idag (visserligen från ett annat recept), men jag log när jag letade recept i din blog och hittade ett från dagen innan...*ler*..A

  SvaraRadera
 3. Susie: Kul att det låter gott! Med hemkokt äppelmos smakar kakan allra bäst.

  Anette C: Visst är det en fantastisk sås? Äppelkaka i alla des former ligger väl lite i tiden så här års...

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...