onsdag 7 oktober 2009

Mina morgnar


Det hände oftare än man skulle kunna tro, att vi är flera i matbloggosfären som går omkring och tänker samma tanke. Både Gitto och Rebecca skrev i förra veckan om frukosten, morgonmålet; den måltid som förmodligen flest personer har åsikter om.
Jag behöver verkligen äta frukost. Under min uppväxt blev jag alltid väckt i god tid, och kunde således sätta mig till bords och börja dagen med att i lugn och ro fylla på energiförrådet.
I vuxen ålder tillhör jag skaran som äter samma sak till frukost, ofta i uppemot ett år, innan jag helt tvärt tröttnar och tvingas anstänga mig för att byta vanor. Det har bland annat rört sig om Wasa Husman med La vache Qui Rit-ost (Skrattande Kossan - ni vet) med gurkskivor, lättfil med jordgubbsmak och Kellogs Bran Flakes, eller varför inte A-fil med svartviunbärssmak och Kellogs K Special? Inte så vidare värst upphetsande.

Innan jag fastnade för det som för tillfället är min frukost-besatthet, åt jag Arlas ekologiska, milda yoghurt med någon variant av Saltå müsli på. Men sedan i somras har jag alltså en ny favorit. Den består av Arlas mezeyoghurt som toppas med riktigt aromatisk honung samt hackade valnötter, osvavlade aprikoser och såväl bruna som gröna russin. Det går knappt att med ord beskriva hur gott detta är. Ett glas apelsinjuice och en mugg starkt kaffe fulländar måltiden.
Få se hur länge just denna rutin varar. Just nu är jag i varje fall mer än nöjd med dagens första måltid; sju dagar i veckan.

10 kommentarer:

 1. Kul - då är vi i vart fall två som inte bara har denna super yoghurt till efterrätter - superfrulla!

  SvaraRadera
 2. Är så halvdöd av trötthet på mornarna att jag har svårt att få i mig något över huvudtaget, förutom te. J som är morgonpigg försöker muta med olika mackor. Tyvärr är jag oftast helt osugen och i desperation brukar jag istället äta en lättuggad avocado innan jag sticker iväg till jobbet. På helgmornarna är det en helt annan sak! Vid niotiden är man ju sugen på frasigt bröd med många sorters pålägg, te, grapefruktjuice, kokta ägg eller kanske äggröra med bacon.
  Tycker morgontrötta Dill

  SvaraRadera
 3. Jag saknar fil. Det finns ingen fil här. Saknar i och för sig även riktig yoghurt också men filen är så speciell. Fil med musli.... yummmm :)

  Jag är för övrigt likadan, samma frukost lång tid och sen helt plötligt ett byta av...flingor ;) helgen är undantagen eftersom jag kan äta under längre tid, vilket gör att jag kan vakna först och äta frukost sen.

  SvaraRadera
 4. verkar vara en smaskig frukost! jag äter havregrynsgröt med banan o nötter.

  SvaraRadera
 5. Den här veckan har jag ätit Milkos ekologiska turkiska yoghurt med min egna äpple-och plommonkompott med lite kardemumma och ingefära i. Toppat med puffad quinoa. Macka (levain från Petite France) och kaffe (alltid) på sidan om. Godare än godis. Vanligtvis är jag mycket förtjust i havregrynsgröt.

  SvaraRadera
 6. Hej,

  kan du skicka din adress till: pia@tailsweep.com
  det gäller annonsering på din blogg.

  Vh.Pia

  SvaraRadera
 7. Jag har också funderat över det där, varför man fastnar i frukostvanor. Ibland tänker jag att jag skulle prova något annat, men sedan orkar jag inte annat än att slå på autopiloten när jag väl står där vid halv sju på morgonen. Lite inspirerad blev jag dock av bloggen Råsmart, där bloggaren Ulrika tipsar om nyttiga muffins och smoothies till frukost - hur gott lät inte det?!
  http://rasmart.blogspot.com/2009/09/vardagslyx-muffins-och-shake-till.html

  SvaraRadera
 8. Silver: Då har vi båda mycket god smak ;).

  Fröken Dill: LÅter besvärligt...fast avokado mnåste vara en alldeles utmärkt frukost!? Håller med dig om att helgernas frukostar är mer inspirerande. Jag "grundar" dock alltid med min yoghurt.

  Chall: Kan tänka mig att utbudet av mejeriprrodukter är brett, men ändå smalt. Jag gillar verkligen filmjölk, men föredrar ändå mezeyoghurtens krämiga 10%-iga fetthalt...mums!

  Leave: Havregrynsgröt är jättegott, i synnmerhet ed banan och nötter. Jag blir dock hungrig av gröt efter bara någon timma. På min feta yoghurt håller jag mig fram till lunch!

  Bendel: Din frukost låter grymt god! jag är faktiskt vansinnigt avundsjuk på dig som verkar bo på krypanstånd från så många trevliga inrättningar!

  Annica: Låter intressant! Kanske något för någon helgmorgon? Jag är så nöjd över att slippa tänka för egen del. 50% av våra barn kär på mezeyoghurt med sylt och cornflakes, resterande 50% kör på hgembakat bröd med pålägg. Klarar inte av för många arbetsuppgifter på norgonen...

  SvaraRadera
 9. Hej Annika,

  Vet du om det finns någon meze/turkisk yoghurt som är laktosfri? Tycker sån yoghurt är så krämig & fin men har inte sett ngr såna alternativ i affärerna...

  SvaraRadera
 10. Karin: Nej, jag har faktiskt inte sett någon sådan, jag heller. Gjorde en snabb sökning men hittade tyvärr inget fetare än Valios 2,5%-iga naturella yoghurt. Vi får hoppas att det kommer!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...