tisdag 2 juni 2009

Vaniljglass på ljust muscovado-socker
med karamelliserade valnötter

Det var alldeles för längesedan vi åt fredagsglass. Över en månad sedan, närmare bestämt. Orsaken till detta är mycket enkel, och väldigt trevlig - vi har helt enkelt tillbringat mycket tid på vårt lantställe, vilket inneburit att fredagskvällarna ägnats åt annat än glasstillverkning. Detta till trots har vi saknat vår glass, och jag hade en nygammal idé som jag längtade efter att pröva.
Vaniljglass på ljust muscovadosocker är något jag verkligen vill rekommendera. Att karamellisera nötter är barnsligt enkelt, och väldigt gott. Genom att tillsätta en gnutta bikarbonat till det smälta sockret får jag en avsevärt mycket trevligare konsistens som dessutom minskar risken att bita sönder tänderna.
Den här goda glassen är kort och gott ett lysande exempel på att det inte krävs särskilt mycket fantasi för att skapa en riktigt lyckad smakkombination.

Ljus muscovado-glass med karamelliserade valnötter
Glasskräm
1 dl ljust muscovadosocker
0,5 dl råsocker
6 äggulor
4 dl vispgrädde
3 dl gammaldags mölk
0,5 tsk ekologiskt vaniljpulver

Hetta upp grädde, mjölk och vaniljpulver. Vispa under tiden äggulorna och sockret pösigt. Häll därefter under omrörning den varma gräddmjölken över äggvispet. Sjud därefter glasskrämen över vattenbad under flitig omrörning tills den börjar tjockna. Låt den svalna helt, och kyl därefter ned den i kylskåpet. Låt den gärna stå och svälla över natten.

Karamelliserade valnötter
75 gram valnötter, grovt hackade
3/4 dl råsocker
2 krm bikarbonat

Smält sockret på medelvärme i en gjutjärnsstekpanna. Rör hela tiden om, så att det inte bränns. Strö bikarbonaten över det smälta sockret, och blanda snabbt ihop dem. Häll genast i nötterna och rör om ordentligt så att sockret fördelar sig jämnt över nötterna. Stjälp upp alltsamman på bakplåtspapper. Bryt och skär i mindre bitar när det svalnat.

Kör glassmeten i glassmaskinen. Kyl under tiden ned en lämplig form i frysen. Häll glassen i formen, och strö över större delen av de karamelliserade nötterna. Spara lite nötter till att dekorera med vid serveringen.

6 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag ser fram emot att få prova några av din glassrecept i sommar efter att vi flyttat till huset! Flera av dem låter vansinnigt goda!! :)
  Mvh Camilla

  SvaraRadera
 2. Jag fick en glassmaskin i morsdags-present, och vet redan att jag inte behöver gå längre än hit för att hitta inspiration till våra fredagsglassar!

  SvaraRadera
 3. Låter fantastiskt gott!
  Muscovado ger en sån härlig nästan knäckig smak.

  SvaraRadera
 4. Camilla: Inget slår hemlagad glas!

  Annica: Tackar, tackar ;)! Osedvanligt bra morsdagspresent, måste jag säga!

  Chezsofia: Det var riktigt gott! Muscovado är fantastiskt.

  SvaraRadera
 5. Dina kanderade valnötter är så goda och användbara till mer än glassen. Numera gör jag en lite större laddning som jag förvarar i en glasburk i skafferiet för framtida bruk. Det är så perfekt med bikarbonaten för att få en jämn spridning av sockret över valnötterna.

  SvaraRadera
 6. Stefan: Tack! Visst är det gott? Jag minns inte hur det kom sig att jag började med bikarbonaten; måste ju rimligen ha läst om det någonstans, men genialt - det är det!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...