tisdag 30 juni 2009

Någon sorts Caecar-sallad


Det blir inte några långa drapor dessa dagar. Det finns vare sig tid eller ork, mitt i semsetern, med hela familjen i hasorna. Bara att starta upp datorn och ansluta, blir en sådan procedur, att jag inte riktigt förmår hålla blogg-ångan uppe. Ni får ha tålamod, och ha överseende med mig.

Äter, det gör i förstås ändå. Men - när det är så varmt som det varit på sistone, blir matvanorna förändrade. För oss vuxna i familjen känns det som att lunchen blir dagens huvudsakliga måltid. Även fast aptiten inte alltid finns, så lönar det sig att anstänga sig en smula och ordna en riktig måltid. Det straffar sig så hårt om man inte äter ordentligt mitt på dagen, och drabbas av blodsockersvacka precis vid den tid på eftermiddagen då barnens hunger vaknar och de kräver omedelbar middag.

Caecar-sallad, det kallas ju nästan vilken sallad som helst numera. Detta är vår egen variant. Inte med roman-sallat, utan med vår hemodlade, sanslöst fina sallat. Kyckling är inte heller den någon självklar ingrediens i en klassisk Caecar-sallad, och dressingen...ja, ni får ta det för vad det är, heöt enkelt. En riktigt god lunch, som inte bara mättar för stunden, utan håller humöret uppe många sköna eftermiddagstimmar på vår lilla insjöstrand.

Någon sorts Caecar-sallad, med kyckling
(för två hungriga vuxna)

2 stora kycklingfiléer
smör och olivolja
flingsalt och vitpeppar

några rejäla nävar sallat, sköljd och slungad
parmesanost

Hetta upp smör och olivolja i en gjutjärnsstekpanna. Skär upp kycklingfiléerna i sidled, så att de blir två stora, platta köttstycken. Stek dem på medelvärme i uppemot tio minuter, beroende på deras storlek. Krydda med flingsalt och vitpeppar. Provskär gärna filéerna, för att kontrollera att de är genomstekta.
Skölj och slunga salladen. Riv generöst med parmesanost över det hela.

Dressing
2 ägg, kokade i två minuter
0,5 dl neutral olivolja
0,5 dl vitvinsvinäger
4 sardellfiléer
1 dl finriven parmesanost
svartpeppar
flingsalt

Lägg ned äggen i kokande vatten, och sätt timern på två minuter. Skölj dem sedan hastigt i kallt vatten, och skeda ned dem i en skål. Häll över olja, vinäger, sardeller, och mixa alltsamman. Smaka av med svartpeppar och flingsalt.

Vi skar dagsgammalt, hembakat lantbröd i stora kuber och stekte dem i olivolja, för att få goda krutonger till salladen.

3 kommentarer:

 1. ser jättegott ut! ceasarsallad kan vara den bästa salladen enligt mig! =)

  PS. då jag råkar vara arbetsskadad vill jag bara tipsa om att när du centrerar din rubrik så verkar den slänga in html i Title, dvs sidans namn på browser-fönstret...

  SvaraRadera
 2. Jag undrar vad som händer i kroppen? Matlusten sjunker i takt med att temperaturen ute ökar. Sallad är då det enda jag orkar med.

  SvaraRadera
 3. Niklas: Det var riktigt gott!
  Bra med arbetsskadade läsare ;). Jag är medveten om problemet, men vill inte avstå från att centrera, har fastnat för det, så jag får leva med följderna...

  Karin: Ja, man kan verkligen undra vad som händer i kroppen. Om förbränningen minskar deärför att kroppen inte behöver värma upp sig själv i samma utsräckning? Vår yngsta har t ex i princip slutat äta, men hon dricker mycket, och är gölad och pigg, så allt verkar ändå fungera som det ska!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...