måndag 8 juni 2009

Höga förväntningar:
tillbaka till Korsika


Tidigt på lördag morgon flyger vi till Korsika. Vi skall vistas där i en vecka, med anledning av att min pappa fyllde sjuttio år tidigare i år.
Det är inte mitt första besök, vilket blogginläggets rubrik redan informerat er om. För tretton år sedan besökte jag den vackra ön för första gången. (herregud, vad gammal jag plötsligt känner mig!). Jag reste dit nästan precis vid den här tiden på året, i sällskap med min väninna H. Vi var båda studenter, med rätt så modesta inkomster. Trots dessa begränsade förutsättningar kunde vi hyra en liten bil, köra runt ön och bo på tvåstjärniga hotell. Detta sätt att resa, Fly and drive, passade oss perfekt.
Det var en fantastisk resa. Mina minnen är fyllda Korsikas vackra, dramatiska natur, av känslan av att vara i Italien och i Frankrike på samma gång - fast mer glesbefolkat. Givetvis har jag också mängder av minnen av mat och drycker. Vi åt gudomliga trerätters middagar, och kunde knappt förstå att vi, studenterna med den snålt tilltragna reskassan, fick njuta av sådan lyx. Till lunch köpte vi nybakat bröd, charkuterier, ostar och frukt. Sedan for vi iväg i vår lilla bil, och hade picnic längs vägen i någon skogsdunge, eller vid en havsvik.
På denna resa smakade jag för första gången rosévin. Jag lärde mig också att på allvar uppskatta getost, och jag satte i mig åtskilliga hekto vildsvinsskinka och vildsvinssalami.

Jag sticker inte under stol med att jag har höga förväntningar på den stundande resan. Ändå är det givetvis stor skillnad på dåtid och nutid. Inte bara på grund av att jag nu reser i egenskap av mor till fyra små barn. I stället för ovan nämnda Fly and drive, bor vi denna gång på hotell Napoleon Bonaparte i Ile Rousse, med halvpension.
Denna halvpension är dock så långt ifrån halvmesyr man komma kan. Här väntar inte några förutsägbara all inclusive-bufféer. Eftersom jag rest med Langley till Kreta, med samma koncept, vet jag att de trerättersmiddagar som tillagas av deras kockar håller hög klass. Det finns en stor trygghet i att veta att vi och barnen kan sätta oss till bords varje kväll och bli serverade god mat. På luncherna får vi botanisera i byns utbud av restauranger och butiker, och jag är övertygad om att jag kommer att få återuppleva matminnen från den fantastiska sommarveckan 1996.
Det återstår att se om jag kommer att kunna blogga på plats. Enligt vad jag läst mig till finns det mobilt bredband i hotellobbyn. Jag kommer i vilket fall ha många bilder, och en hel del att berätta, när jag väl är hemma igen.

Om någon är intresserad av att läsa mer om Korsika, finns det till exempel övergripande information om ön i den här artikel i Sydsvenskan.
På siten RES finns denna denna kärleksförklaring till den vackra ön.
Slutligen finns ett längre reserepportage i PDF-format att ladda ned från Linda Isacssons hemsida.

Bilderna är lånade från Langley.

7 kommentarer:

 1. Det låter underbart!

  En klar kandidat till nästa utlandsresa.

  Fast just nu är jag, trots det kalla vädret helt nöjd med att vara hemma i underbara försommarsverige.

  Massa hälsning från fröken Dill

  SvaraRadera
 2. Åhh nu blir jag avundsjuk. Jag älskar korsika! Vi var där på bröllopsresa (Calvi närmare bestämt). de har verkligen bra mat.

  Ile Rousse var vi i över dagen för att besöka deras torghandel, som var alldeles ypperlig.

  Njut!

  SvaraRadera
 3. Det later som ett ganska skont resemal. Jag hoppas verkligen att det lever upp till forvantningarna och att ni alla far en riktigt trevlig semester.

  // Mike

  SvaraRadera
 4. Korsika är verkligen fint! Jag jobbade för Langley på deras hotell i Calvi för några år sedan, inte särskilt långt ifrån Ile Rousse.

  Jag kan rekommendera en restaurang i Calvi som heter Chez Tao. Vill minnas att jag bland annat åt en fantastisk Tournedos Rossini där.

  Trevlig resa!

  SvaraRadera
 5. Fröken Dill: Jag är rädd att jag inte är dullt lika förlåtande som du, även fast jag intye har orealistiska förväntningar på det svenska sommarvädret. Det ska bli fantastiskt skönt att få lite medelhavsvärme i juni!

  ChezSofia: Ja, Calvi är en otroligt fin stad, som vi faktiskt valde att stanna i två dagar på min första Korsika-resa. Så roligt att höra att torghandeln var fin, det är ju precis sådant jag längtar efter!

  Swedish Mike: Ja, av kommentarern att här att döma så finns det nog goda förutsättningar för att vi ska bli nöjda. tack ska du ha!

  Pete: Det låter härligt! jag är väl lite osäker på om det blir någon utflykt till Calvi, det beror på vår barnaskara, men jag var där på resan jag gjorde för tretton år sedan, och jag gillade verkligen Calvi!

  SvaraRadera
 6. Hej,

  Läste ditt inlägg och blev onekligen sugen på Korsika! Hur var Ile Rousse och hotellet? Ska snart boka min bröllopsresa och man vill ju att den ska vara något extra.

  SvaraRadera
 7. Josefin: Ile Rousse är en jättefin liten stad. HOtellet är vackert, men slitet v- och det är "bara" trestjärnigt, viöket innebär att det t ex inte finns kylskåp på rummen (men man får gärna hämta is i baren). Maten och servicen är däremot femstjärnig, och poolområdet och terassen där man äter frukost och middag är underbara. Dessutom är det bara några hundra meter ned till stranden. Men, om du vill ha ett "lyxigt" hotell på bröllopsresan, så skulle jag nog inte rekommendera just detta ställe.
  Dessutom var det en ganska stor övervikt av just barnfamiljer och generationsresor på hotellet. Det och Orizonte är Langleys barnvänliga alternativ på Korsika. Jag tycker att Calvi är en annan härlig stad, större än Ile Rousse, och med ett annat utbud och en annan puls. Där passar det kanske bättre att vara två vuxna på semester. Lycka till!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...