måndag 1 juni 2009

Sommarens första matjes-middag


Om det är någon rätt som kan förknippas med min man, så är det stora matjesfiléer med färskpotatis, gräddfil och gräslök. Han skulle tveklöst välja att äta detta som sin sista måltid i livet - om han mot förmodan skulle hamna i den situationen.
För egen del åt jag aldrig matjes på detta vis innan jag träffade min man. Nu betraktar jag sedan många år detta som den perfekta sommarmaten. Det finns verkligen ingenting jag hellre blir serverad en riktigt het sommardag, så som det varit idag.
Men det får absolut inte, inte under några som helst omständigheter, vara vilken matjessill som helst. Absolut inte de där löjliga små mjuka slamsorna till bitar som man finner i de runda, platta konservburkarna. Sådan matjes är inte till för annat än gubbröror.
Helst skall det vara Sundbergs matjessill, men den brukade vara svår att få tag på. Nu upptäckte jag, då jag sökte information, att Klädesholmen Seafood köpt upp Sundbergs. Givetvis måste vi snarast pröva Klädesholmens Matjesfiléer. I kväll blev det emellertid de näst bästa i sammanhanget, nämligen Falkeskogs feta, fina filéer. Att jag kallar dem näst bäst är en komplimang, tro inget annat.
Till dessa läckerheter serverades ömsint skrapad färskpotatis som kokats med mycket färsk dill. Gräddfil, finhackad gräslök samt finhackad rödlök, och så några rejäla matskedar av det goda spadet över de rykande heta potatisarna. Bregott med havssalt, fäbodknäcke och riktigt kall öl i glaset - sedan är det fritt fram att sucka, oja sig, och njuta.
Årets första matjesmiddag har intagits - den första av många.

5 kommentarer:

 1. Jag hälller med di man , det är en av de godaste rätterna jag vet. Jag längtar redan .

  SvaraRadera
 2. Det har ser sa gott ut...

  Om nagon bad mig att beskriva Svensk sommar sa tror jag att en maltid bestaende av matjes, dill-kokad nypotatis, graslok och graddgfil kommer hogt pa listan av saker jag skulle beratta om.

  Lysande Annika! ;)

  // Mike

  SvaraRadera
 3. J är också helt galen i matjes, så det äter vi en hel del på sommaren. I sällskap med hemodlad dillkokt färskpotatis, gräslök, gräddfil, kall öl och en liten iskyld Aalborg jubileumsakvavit. Tack för tips om matjessorter!
  Hälsar fröken Dill

  SvaraRadera
 4. Åh kan jag se fram emot detta när ajg och flickorna kommer upp! Så jag kan få njuta av detta ihop med några som älskar det lika mycket som jag!!! :-)/Kram Sara

  SvaraRadera
 5. Lyxpiraya: Det är oslagbart!

  Mike: Tackar! Matjes är så självklar att det nästan kändes lite fånigt att skriva om den, men den är ju nästan essensen av svensk sommar...

  Fröken Dill: J är en man med god smak, å¨många sätt ;). Aalborgs akvavit är inte dumt till, inte alls!

  Sara: Jag kan lova dig att det blir matjes!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...