onsdag 24 juni 2009

Livet på landet
(och en lättlagad lunch)


Efter många vedermödor, i form av utmattande nedpackning respektive upppackning av diverse prylar och kläder, befinner vi oss äntligen i vårt sommarparadis i västra Sörmland.
Blogglusten börjar så sakteliga vakna till liv i mig igen. Det är ganska trevligt att sitta ute på verandan och blogga, med utsikt över trädgården.
Jag är fullt medveten om att jag varit aningen frånvarande de senaste veckorna. Det blir lätt så, när man som jag har fler än bara sig själv att ta hänsyn till. Bloggandet har prioriterats ned ganska så ordentligt. De inlägg jag publicerat har dessutom varit av en karaktär som förmodligen bara intresserar ett fåtal av er som läser här. Så kan det periodvis vara. Jag bloggar ju i grund och botten för min egen skull, och jag vill bevara mina matminnen från Korsika både i bild och skrift.
Framledes kommer temat snarare bestå av sommarmat från lantstället - ett betydligt mer publikfriande koncept, med andra ord.
Än så länge är vi relativt ensamma här i stugområdet. Semestern har inte dragit igång på allvar. Snart nog ligger oset från tändvätska tungt över nedjen om kvällarna. Det gäller att se det som en charmig del av sommartillvaron, och glädjas åt att de värsta dimmorna brukar lägga sig innan vi själva skall äta.
Här på landet lagar vi mat på lite annat sätt än hemma. Den största skillnaden är att vi medvetet eftersträvar att planera många dagar framåt i tiden, för att minimera behovet av att slösa bort dyrbar tid med att åka och handla. Vi har ett litet kylskåp och en liten frys, och måste därför bete oss annorlunda än hemma. Inte så stor utmaning, kan tyckas - för den som tillbringar sommaren på en segelbåt, eller på en betydligt mer avlägsen och isolerad plats än vårt lantställe. Skillnaden mot hur vi har det i stan är emellertid stor.
Det är en utmaning som är nog så påtaglig för oss, som är matlagningsintresserade (eller fixerade).

Dilemmat med vackert sommarväder är att det får till och med mig att vilja fly köket. Solen lockar alldeles för mycket för att jag skall ha lust att tillbringa mer tid inomhus än vad som är absolut nödvändigt. En snabb och vansinnigt god vuxenlunch hann jag ändå slänga ihop igår, medan jag stekte ett gäng pannkakor åt barnen.
Betrakta det hela som en receptidé.

Äggröra med matjes och dess närmaste vänner
4 ägg
0,5 dl gammaldags mjölk, eller grädde
flingsalt och vitpeppar
1 msk smör

två feta matjesfiléer
0,5 hackad rödlök
2 msk finhackad dill
2 msk finhackad gräslök
4 msk gräddfil

Vispa ihop ägg och mjölk; krydda. Smält smöret i en kastrull, och häll i äggsmeten. Vänd regelbundet runt den i kastrullen på låg värme, i drygt fem minuter, tills den bildat en perfekt krämig äggröra.
Skiva under tiden upp matjes, och hacka rödlöken, dillen och gräslöken. Jo, du kan göra detta parallellt med äggröran, om du inte har för hög temperatur på plattan.

Arrangera ingredienserna på två tallrikar. Servera med fäbodknäcke, Bregott med havssalt och en kall öl.

6 kommentarer:

 1. Härligt att ni landat på landet. Själv har jag en och en halv vecka kvar på jobbet. Nu ska allt bli klart och lämnas in!

  På mitt land har jag ett smart utekök i pergolan. Spisen är en gasoldriven wokbrännare, perfekt att steka köttbullar, fritera eller steka pannkakor på. Man får stå ute och slipper matos inne i huset.

  Blir det en varm period flyttar nästan all matlagning och disk ut i pergolan.

  Hälsar fröken Dill som längtar till landet

  SvaraRadera
 2. Vad skönt med landet ! Och äggröra till sill hade jag inte funderat på men givetvis ! Ska definitivt prövas till helgen :-)

  SvaraRadera
 3. Hej Annika, välkommen tillbaka. Vi bor nu på landet och din matlagningsstrategi liknar mycket min över sommaren. Har fixat ett utekök med grill och diskho och stor arbetsyta - suveränt. Vi har förövrigt även "ganska" lika ideer kring sillen ;)
  http://silverkocken.blogspot.com/2009/06/silltallrik.html
  //Ola på Tjörn

  SvaraRadera
 4. Hej, vilken fin blogg! Det låter skönt att var på landet.

  SvaraRadera
 5. Jag känner igen mig! På sommaren flyr jag nästan köket och är vi i vår stuga blir vi ordentligt begränsade med bara två spisplattor och ingen ugn. Äggröra och sill är perfekt mat att äta där. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 6. Fröken Dill: Låter härligt med ett utomhuskök. Vi hatr funderat på det, men inte kommit till skott.

  Filippa: De är supergott!

  Silver: Jag är inte så lite avundsjuk på er. Gillar vårt lantställe skarpot, men exil-göteborgare som jag är längtar jag alltid till det riktiga havet på sommaren. Likartad smak verkar vi helt klart ha!

  Matlust: Tack! Ja, det är skönt på landet.

  Helena: Ja, då är sill och äggröra är perfekt mat - kräver ju bara en kastull och en skärbräda!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...