lördag 27 juni 2009

Citronkaka med pinjenötter


Det var en stor dag igår, en riktig högtidsdag, då äldsta dottern fyllde fem år. Även fast det är trevligt att inleda födelsedagar med tårta redan på morgonkvisten, så kan det ibland kännas lite väl magstarkt - till och med för en gottegris så som jag själv. Tidigt igår morse rörde jag i stället ihop en improviserad citronkaka, utifrån vad som råkade finnas i skåpen och lådorna i vårt kök här på landet.
Vid min första inventering blev jag faktiskt ganska modstulen, för det märktes ganska väl att vi packade i all hast när vi lämnade stan. Mycket av det jag tagit för givet skulle finnas till hands, visade sig lysa med sin frånvaro. Just i det här fallet var det bra att jag tvingades tänka till. Det händer alltsom oftast att jag upprepar mig själv. Det är ganska naturligt att ständigt vilja återkomma till de smaker och ingredienser man tilltalas mest av det gäller nog för alla.
Det tål att påpekas att alla improvisationer jag gör verkligen inte blir lyckade, men just i det här fallet resulterade min fantasi i en riktigt saftig och god kaka. De feta, fina nötterna som täckte kakan läckte ut sitt goda fett, och bildade ett nästintill krispigt täcke.
Delikat, tyckte samtliga runt bordet. Min enda korrigering är att jag fortsättningsvis kommer att dricka te här kakan. Det hade garanterat smaka ännu godare än det starka kaffe.

Födelsedagens citronkaka
med pinjenötter

3 ägg
2 dl råsocker
saften från en stor citron
100 gram smält smör
1 dl gräddfil
0,4 tsk salt
180 gram vetemjöl (cirka 3 dl)
1,5 tsk bakpukver
60 gram pinjenötter (cirka 1 dl)

Sätt ugnen på 175 rader. Smörj och brla en form.
Vispa ägg, socker och salt pösigt. Rör sedan ned citronsaften och det smälta smöret. Sikta slutligen över mjölet och bakpulvret, och vänd försiktigt ned det i smeten.
Häll smeten i formen, fördela pnijenötterna över. Grädda längst ned i ugnen i 45 minuter.

1 kommentar:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...