torsdag 4 juni 2009

Kolja kokt i ugn med nypotatis, färsk lök, primörmorötter, skirat smör och pepparrot


Jag älskar kolja. Det är en underbar fisk. Vid det här tillfället köpte jag två fina, stora filéer på sammanlagt drygt 800 gram. Det måste vara generöst med fisk; vi är en familj av fiskälskare.
Tillbehören var mycket okomplicerade - de goda morötterna och de små lökarna är så läckra. Hade det funnits bondbönor, hade måltiden varit perfekt, men den var tillräckligt bra som den var.
Skirat smör och nyriven pepparrot på koljan gör mig nästintill tårögd (och det beror inte på att pepparroten är stark). När det bjuds nypotatis, ugnskokt fisk och skirat smör är barnen inte direkt svårtrugade.
Jag kunde faktiskt ha köpt mer fisk, för det hade gått åt.

Ugnskokt kolja
800 gram koljafiléer
smör till ugnsformen
salt, eventuellt vitpeppar

Sätt ugnen på 125 grader. Lägg filéerna i en smord, ugnsfast form. Salta (och peppra, om du så önskar). Ställ in formen i ugnen och tillaga fisken i uppemot 40 minuter, beroende på filéernas tjocklek. Provstick dem om du känner dig osäker.
Servera med nypotatis kokt med mycket färsk dill, nykokta primörer, skirat smör och riven pepparrot. Eller något annat som smakar bra till ugnskokt fisk - som till exempel hackat, kokt ägg.

2 kommentarer:

  1. om du får tårar i ögonen får jag snålvatten i mungipan.

    SvaraRadera
  2. Lisa: Är det inte det ena, så är det det andra ;).

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...