söndag 21 juni 2009

Rödingfilé med sällsynt lyckad Ricard-spetsad fänkåls-beurre blanc


Det här var en utsökt upptakt på min långa, sköna semester. Eftersom jag redan var i färd med att packa inför vår resa till Korsika, hann jag inte blogga om denna goda måltid.
Vi avnjöt hela härligheten redan torsdagen den tolfte juni.
Jag satt kvar på jobbet längre än jag räknat med, och var därför tvungen att tänka om när jag väl stod framför fiskdisken. Min ursprungliga idé var att fylla röding med finhackad schalottenlök, finhackad fänkål, lite dill samt pressad citron.
Med det upplägget skulle vi sannolikt inte haft mat på bordet förrän barnen somnat. Av den enkla anledningen valde jag i stället att köpa rödingfiléer. Dessa tillagades på enklast möjliga vis. De smörstektes först i hög värme på skinnsidan, och fick därefter varsamt tillagas färdigt på låg ugnstemperatur.

Beurre blanc är en klassiker, och en såsfavorit av rang. Jag såg fram emot att smaksätta den med fänkål, och blev därför mäkta besviken när jag smakade av den, och den hade en alltför mild fänkålston. Då kom min man på den geniala idén att hälla i en matsked
Ricard Pastis de Marseille (nr 746), varefter vi snabbt hettade upp såsen på nytt.
Sublimt - succé, i all enkelhet.
Tänk, att denna sommarfavorit bland alkoholhaltiga drycker kunde komma väl till pass, och rädda min vision av hur såsen skulle smaka.
Tveka inte - pröva! Om ni föredrar någon annas pastis än just Ricard, så väljer ni givetvis den. Jag tror även det skulle kunna fungera bra med någon typ av brännvin med påtaglig ton av anis eller fänkål.

Nypotatisarna slungades i hackad dill, en nypa flingsalt och Julita rapsolja. Den oljan är nästan overklig, med sin fantastiska saffransgula färg och makalösa nötiga smak.
Sockerärtorna kom faktiskt från Findus i frysdisken. Jag tycker de är fina, om de bara tillagas varsamt.

Med ett glas av den väl kylda favoriten
Schloss Vollrads Riesling Trocken (nr 5846) som tillbehör var detta en nog så passande start på min mycket efterlängtade semester.

Rödingfilé med sällsynt lyckad Ricard-spetsad fänkåls-beurre blanc (samt dill- och rapsoljeslungad nypotatis och sockerärtor)
Röding
800 gram rödingfilé
smör
flingsalt och nymald vitpeppar

Sätt ugnen på 125 grader. Hetta upp smör i en gjutjärnsstekpanna. Stek filéerna i hög temperatur någon minut, tills de börjar bli tillagade i kanterna. För då över dem till en ugnsform. Salta och peppar försiktigt. Ställ in filéerna i ugnen, och låt dem stå i uppemot tio minuter, beroende på deras storlek och tjocklek. Vakta dem, och ta ut dem så snart ytan ser matt och ljus ut.

Fänkåls-beurre blanc spetsad med Ricard
2 schalottenlökar, grovt hackade
0,5 fänkålshuvud, grovt strimlat
2 dl torrt, vitt vin
150 gram smör
flingsalt
1 msk Ricard

Fräs schalottenlök och fänkål försiktigt i en klick smör. Häll över vinet, och låt det hela sjuda på svag värme tills vinet reducerats til hälften. Rör då ned smöret i omgångar, några matskedar i taget. Häll i Ricard, ge såsen ett uppkok och sila sedan av schalotten lölen och fänkålen.

Nypotatis slungad i dill och Julita rapsolja
Lika enkelt som det låter. Skrubba valfri mängd nypotatis. Koka den. Blanda en rejäl skvätt Julta rapsolja med en liten näve finhackad, färsk dill och någon nypa flingsalt. Häll av vattnet från potatisen, och låt den ånga av ordentligt, innan den får förlusta sig med sina smakkamrater.
Servera med den fina rödingen, den farligt goda såsen - och sockerärtor, som du enklast tillreder efter rekommendationerna på förpackningen.
Ta en rejäl klunk vin; låt måltiden börja.

5 kommentarer:

  1. oj vad gott det ser ut. kan inte säga annat än att jag längtar tills studenttider är förbi och fisk lite mindra dyrt...

    härligt att semester verkar varit lyckad.
    //Lisa

    SvaraRadera
  2. Lisa: Visst är fisk lite dyrt om man har studentbudget, men inte alltid så dyrt som man kan tro...det gäller nog att hålla koll på tillfälliga erbjudanden. jag slås ofta av att vissa ganska trista köttbitar kostar med än fisk.
    Jag längtar för övrigt redan tillbaka till Korsika :(.

    SvaraRadera
  3. åh sp gott. Jag som inte är en fena på att laga fisk (hmm... lite väl klämkäckt kanske) men det där med att steka på spisen först och sen in i ugnen kan jag nog klara av :)

    SvaraRadera
  4. Chall: Det är ett väldigt bra sätt att tillaga fisk - klart att du fixar det ;)!

    SvaraRadera
  5. Mmmm låter fantastiskt gott! Jag gillar själv att ha pastis i fisksåser. Det blir underpart gott!

    Verkar förövrigt som att ni hade en fantastisk vistelse på Korsika.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...